Eén van de bekendste zwangerschapskwaaltjes is ochtendmisselijkheid. Het wordt ochtendmisselijkheid genoemd omdat vrouwen vooral ’s ochtends misselijk zijn (waarschijnlijk omdat de maag dan helemaal leeg is), maar in principe is dit niet de juiste term. Veel vrouwen zullen je vertellen dat de misselijkheid zeker niet alleen in de ochtend is. Daarom wordt het ook wel zwangerschapsmisselijkheid genoemd. Ongeveer 60 tot 80% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. In deze blog meer informatie over ochtendmisselijkheid, waarom het juist een goed teken is en uiteraard hebben we een aantal tips tegen misselijkheid voor je!
Ochtendmisselijkheid is een goed teken!
Om je alvast een hart onder de riem te steken: ochtendmisselijkheid is een goed teken! Hoewel de directe oorzaak nog niet wetenschappelijk is aangetoond, zijn er sterke vermoedens dat de misselijkheid mede wordt veroorzaakt door het hCG hormoon en toename van oestrogeen in het lichaam.
Waarom ochtendmisselijkheid een goed teken is? Het geeft aan dat je lichaam hard aan het werk is om je baby te laten ontwikkelen door hormonen aan te maken. Behoor je tot 20 tot 25% van de vrouwen die hier geen last van heeft? Maak je geen zorgen, maar prijs jezelf heel gelukkig! Sommige vrouwen hebben hier meer last van dan anderen.
Vanaf wanneer misselijk bij de zwangerschap?
Het vermoeden dat met name het hCG hormoon verantwoordelijk is voor de ochtendmisselijkheid is omdat vrouwen het meeste misselijk zijn wanneer dit hormoon een piek bereikt. Vlak na de bevruchting gaat je lichaam direct hard aan de slag en wordt er veel hCG aangemaakt. Elke 48 tot 72 uur verdubbelen de hCG waarden!
Dit houdt in dat je al snel na de bevruchting last kunt hebben van ochtendmisselijkheid. Het is daarom, naast het uitblijven van de menstruatie, één van de eerste tekenen dat je in blijde verwachting bent. En een eerste aanwijzing wanneer je nog twijfelt of je nu echt zwanger bent.
Hoe lang blijf je last houden van ochtend misselijkheid?
Als je er erg veel last van hebt, heb je er een flinke kluif aan. Helaas is zwangerschapsmisselijkheid niet iets dat na een week weer over is. Pas na 4 maanden (wanneer je 15 of 16 weken zwanger bent) nemen de hCG waarden in je lichaam weer af. Veel vrouwen merken dan ook dat de misselijkheid minder wordt.
Lees ook: Waardoor ontstaat zwangerschapsmisselijkheid eigenlijk?
Tips tegen ochtendmisselijkheid
De misselijkheid tijdens de zwangerschap is misschien niet meteen te verhelpen, maar je kunt wel een aantal dingen doen om er zo min mogelijk last van te hebben:
- Neem ’s ochtends meteen iets te eten en te drinken zoals een cracker of rijstwafel.
- Eet geregeld kleine maaltijden op een dag.
- Probeer ervoor te zorgen dat je geen lege maag hebt, dat kan de misselijkheid versterken.
- Vermijd zoveel mogelijk vet, pittig, zuur of zwaar eten, daar kan je maag waarschijnlijk niet tegen.
- Cola, gemberthee en bouillon schijnt te helpen tegen de misselijkheid.
Hyperemesis gravidarum
Ochtendmisselijkheid is ontzettend vervelend, maar in de meeste gevallen is het nog ‘te doen’. Maar sommige vrouwen hebben hier dusdanig last van dat ze ernstig afvallen, last hebben van uitdroging (donkere urine of geen urine) en buikpijn. Daarnaast houdt de misselijkheid ook de gehele zwangerschap aan. In dat geval kun je last hebben van hyperemesis gravidarum een verschrikkelijke aandoening die echt behandeld moet worden. Lees hier meer over hyperemesis gravidarum.
Geslacht van je baby voorspellen?
Kun je niet wachten tot de 20 weken echo en wil je al eerder het geslacht van je baby weten? Er zijn diverse methodes om dit te achterhalen, of in ieder geval te proberen. Het is namelijk nog de vraag of deze methodes wel betrouwbaar zijn. Waarschijnlijk niet, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Al is het maar omdat het leuk is!
Pak bijvoorbeeld de Chinese geslachtskalender er eens bij (hele makkelijk methode) of probeer het geslacht van je baby te voorspellen aan de hand van je haar, huid, navel en borsten, benen, billen. Benieuwd? Lees hier hoe je het geslacht van je baby kunt voorspellen (of een poging tot)!
Misschien zorgt een jongetje wel voor meer ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap dan een meisje?!