header luiers van pampers met 50% korting
Prenatale controle

20 Wekenecho

Een 20 wekenecho mag je laten maken, maar is zeker niet verplicht. Tijdens deze echo wordt een lichamelijk onderzoek gedaan bij je baby. Op die manier kunnen eventuele afwijkingen opgespoord worden. Hoe gaat de 20 wekenecho in zijn werk, welke afwijkingen kunnen zo opgespoord worden en kom je dan eindelijk het geslacht te weten? Je leest het hier.

Alles voor moeder en kind banner

20-Wekenecho wanneer?

Het zal je misschien niet verrassen dat de 20 wekenecho wordt uitgevoerd op het moment dat je ongeveer twintig weken zwanger bent. Op de helft van je zwangerschap dus! Het hoeft overigens niet exact plaats te vinden in de twintigste week van je zwangerschap. De echo kan tussen de 18 en 21 weken gemaakt worden. Voordat je de 20-wekenecho krijgt zal je verloskundige eerst uitvoerig met je bespreken wat de echo inhoudt.

Tevens kan je altijd beslissen om deze echo niet te laten doen. Hier kunnen mensen diverse redenen voor hebben. Bijvoorbeeld omdat ze niet willen weten of hun baby afwijkingen heeft. Want dat is wel het doel van een 20-wekenecho. In ongeveer 95% van de gevallen is dat niet het geval. Deze echo moet uitgevoerd worden door een professionele echoscopist en waarschijnlijk zal je dus naar het ziekenhuis moeten.
20 wekenecho wanneer

20 Wekenecho hoe gaat dat?

Een 20 wekenecho is een beetje te vergelijken met de eerste echo die je hebt gehad. Je moet voor de echo op je rug liggen. Vervolgens krijg je wat gel op je buik en beweegt de echoscopist met een echokop over je buik heen. Je kunt op een beeldscherm zien wat zich allemaal in je baarmoeder afspeelt en dus ook je kleine baby! Je voelt hier zelf niets van en je baby trouwens ook niet.

beste babyfoon bol.com

Deze echo duurt ongeveer een half uurtje. In dit half uurtje wordt bekeken of je baby eventuele afwijkingen heeft. Dit kan een beetje spannend zijn, maar onthoud dat de meeste kindjes gezond geboren worden. Slechts 5 tot 3% krijgt slecht nieuws tijdens deze echo. Neem daarom altijd iemand mee zodat je steun hebt mocht het mis zijn. En als het niet mis is, is het superleuk om deze ervaring met een bekende te delen. Het liefste natuurlijk met je partner!

Wordt de 20 wekenecho vergoed door de zorgverzekering? Ja hij maakt onderdeel uit van het basispakket

20-wekenecho geslacht

Eén van de leukste dingen aan de 20 wekenecho is het dat je waarschijnlijk krijgt te horen wat voor geslacht je baby heeft. In ieder geval: als je dat wilt weten. Super spannend natuurlijk! Dan kun je namelijk meteen je gender reveal party plannen!

Maar eigenlijk is deze echo er niet op gericht om het geslacht te achterhalen. Dat is gewoon een fijne bijkomstigheid. Uiteraard blijft het wel jullie keuze of jullie het geslacht willen horen. Het kan zijn dat de echoscopist jullie het geslacht niet kan vertellen, simpelweg omdat je baby een beetje te preuts is en het niet laat zien. Willen jullie het toch heel graag weten, dan kun je altijd nog een pret echo aanvragen.
pretecho

20 wekenecho afwijkingen

Dit echo onderzoek wordt gedaan om lichamelijke afwijkingen vroegtijdig op te sporen. De volgende afwijkingen zijn te zien tijdens deze echo:

 • Open rug.
 • Open schedel.
 • Gat of breuk in de buikwand.
 • Of het middenrif een breuk bevat.
 • Klompvoet.
 • Schisis (hazenlip).
 • Afwezigheid van de nieren of een afwijking aan de nieren.
 • Afwijkingen aan benen en armen.
 • Hartafwijkingen.
 • Afwijkingen van de botten.

Helaas kan de echoscopist niet alle afwijkingen zien op de echo. Denk bijvoorbeeld aan geestelijke stoornissen of het syndroom van down. Het kan ook zijn dat op de echo een bepaalde afwijking niet te zien was, terwijl je baby er toch aan lijdt. Als de echo dus goed is, is het toch geen garantie dat je baby geen afwijkingen heeft.

banner autogordel zwangere vrouwen

Stelling: Zou jij voor een abortus kiezen als je ongeboren kindje wat mankeert?

Wat als de 20 wekenecho niet goed is?

En wat als één van je nachtmerries tot leven komt? Dat je baby een afwijking heeft? Wat gebeurt er dan? In dat geval wordt er als eerste bepaald of er een vervolgonderzoek nodig is. Soms kan het zijn dat de echoscopist een afwijking ziet, maar deze niet ernstig is en naar verloop van tijd vanzelf verdwijnt. Je zal dan wel wat later in de zwangerschap opnieuw moeten langskomen voor een echo om te kijken of het inderdaad verdwenen is.
20-wekenecho afwijkingen

Vervolgonderzoek

Wanneer er een ernstige afwijking zichtbaar is, is er vervolgonderzoek nodig. Je zal dan verwezen worden naar een specialist in Prenatale Diagnostiek. Dit zal in het ziekenhuis zijn. Tijdens dit onderzoek krijg je een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO). Een GUO is een beetje vergelijkbaar met een 20-wekenecho, maar het duurt langer en de specialist kan meer zien.

In het vervolgonderzoek kan waarschijnlijk vastgesteld worden wat de afwijking precies is en wat de gevolgen zijn voor uw kind. Een vervolgonderzoek is niet verplicht. Je mag er altijd voor kiezen om het niet te doen.

wehkamp zwangerschapskleding sale banner

Je kind heeft een afwijking, want nu?

De opties waaruit je kunt kiezen mocht je baby een afwijking hebben zijn geheel afhankelijk van de soort afwijking. Het kan namelijk ook erg meevallen en zal de tijd de wonden helen. Maar het kan ook zijn dat er wel vervolgstappen nodig zijn.
Wat er ook nodig is, jullie besluiten altijd zelf wat er gaat gebeuren. De opties die je hebt als je baby een afwijking heeft:

 • Nog afwachten. Het is nog niet duidelijk wat de afwijking is of hoe het verder gaat ontwikkelen.
 • Behandeling. Sommige afwijkingen kunnen behandeld worden, soms al tijdens de zwangerschap. In andere gevallen is een operatie nodig vlak na de bevalling en zal je in een specialistisch ziekenhuis moeten bevallen.
 • Zwangerschap afbreken. Dit zal een hele, hele lastige keuze zijn, maar je mag ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken omdat de afwijkingen te ernstig zijn voor je baby. Je mag je zwangerschap afbreken tot je 24 weken zwanger bent.

pretecho laten maken

20 wekenecho ervaringen

Een 20 wekenecho voelt voor veel vrouwen heel dubbel. Aan de ene kant is het ontzettend leuk om je kleine baby weer even te zien. Vrouwen die het geslacht van de baby willen weten vinden het natuurlijk al helemaal spannend. Maar aan de andere kant is dit echo onderzoek ook spannend om een andere reden.

Vele vergeten wel eens dat een 20 wekenecho geen pretecho is, maar een echo om te bekijken of je baby afwijkingen heeft. Hoewel de kans hierop maar 5 op 100 is, is er wel een kans. En je wilt natuurlijk dat je baby gezond is!

Ga altijd van het goede uit, maar neem wel iemand mee naar de 20 weken echo zodat die persoon kan steunen mocht er iets mis zijn.

Nog een kleine tip: als je een echo hebt, doe dan geen onesie aan maar iets wat het makkelijk maakt om je buik te ontbloten terwijl jij er zelf nog bedekt bij ligt. Het duurt namelijk wel een half uur.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019