“waterwipes
Zwangerschap

Wat kan een baby horen en zien in de baarmoeder?

Je zal het waarschijnlijk zelf niet meer kunnen herinneren, maar toen jij nog een baby in de buik was, kon je al horen en zien in de baarmoeder! Bizar toch? Vooral het gehoor ontwikkelt zich sterk en dat heeft ook een belangrijke functie. Lees meer over wat je baby kan horen en zien in de baarmoeder en vanaf wanneer dit zich ontwikkelt.

hema rompers

Waarom praten tegen je buik goed is?

Doordat je baby jou kan horen, kan hij of zij je stem later herkennen na de geboorte wat weer erg geruststellend kan werken in die enge wereld buiten de baarmoeder. Om die reden raden artsen en verloskundigen aan om veel te praten tegen je ongeboren baby.

Als je vanaf 19 weken zwanger veel hardop praat of zingt, heb je altijd iemand die trouw naar je luistert. Laat daarom ook vaak je partner en eventuele broertjes of zusjes tegen je buik praten. Deze herkenbare stemmen werken erg rustgevend voor je baby nadat deze in de wijde wereld is gekomen.

Wat kan een baby voelen in de baarmoeder?

Vanaf ongeveer de 8ste of 9de week van de zwangerschap zijn de armen, benen, handen en voetjes al bijna helemaal ontwikkeld. Vanaf de 12de week worden de ledematen gevoelig voor aanrakingen en tast. De foetus gaat vanaf dan ook steeds meer bewegen. Vanaf de 15 weken zwanger heeft je baby steeds meer controle over de ledematen en gaat hij de boel dan eens wat beter aftasten.
Zo kan je baby aan zijn gezichtje voelen, gaan duimen of de navelstreng vastpakken. Ook harde stoten op de buik zal niet aan je baby voorbijgaan. Helaas is je baby niet in staat om iets te merken als je liefkozend over je buik aait, maar misschien dat jouw liefde sowieso wel voelbaar is.

Wat kan een baby horen en zien in de baarmoeder

Vanaf wanneer kan een baby horen en zien in de baarmoeder?

Het gehoor van je baby is al bijna geheel ontwikkeld als je 16 weken zwanger bent. Vanaf dan zal je baby al wat geluiden gaan oppikken, maar verwerkt hij of zij deze nog niet zo. Tussen de 19de week en 21ste week van je zwangerschap kan je baby steeds beter horen. Hoewel je baby waarschijnlijk al eerder je stem leert herkennen, is dat in dit stadium zeker het geval.

kleertjes sale 70

Wat kan je baby dan nog meer horen naast de stemmen van zijn of haar ouders?
Nou bijvoorbeeld de geluiden die jouw lichaam maakt. Denk hierbij aan je hartslag, ademhaling of je rommelende maag of darmen. Harde knallen of andere harde geluiden kan je baby ook waarnemen en hij of zij kan hier zelfs van schrikken!

Wat kan een baby horen en zien in de baarmoeder? Luister ook naar jouw baby met de Luvion doppler – Angelsounds

hartje baby luisteren
.

Wat kan een foetus zien in de buik?

Vanaf 28 weken zwanger kan je baby horen en zien in de baarmoeder of buik. De oogjes zijn vanaf deze week helemaal open. Nu is er niet heel veel te zien in de baarmoeder en tevens is het nog niet heel bekend of je baby daadwerkelijk vormen kan onderscheiden.

Italiaanse wetenschappers menen dat baby’s in het derde trimester van de zwangerschap al visuele ervaringen op kunnen doen. De vraag is alleen of je baby wel genoeg licht binnen krijgt. Als een zwangere vrouw naakt in het licht staat, bereikt slechts 0,1 tot 1% van het licht haar foetus.

Het blijft dus een beetje een donkere bedoening daar in die baarmoeder. Maar ondanks dat je baby misschien nog geen vormen kan onderscheiden, kan hij of zij wel licht en donker waarnemen. Vanaf de 28e week van de zwangerschap kan de baby dus horen en zien in de baarmoeder!

Lees ook: Dingen die jouw baby kan horen, merken én voelen in jouw buik!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019