luieraanbiedingen header
Mamma

Hoe snel seks na de bevalling?

Nu er geen buik meer ter grootte van een pompoen tussen jou en je partner zit, wordt het misschien zo langzamerhand tijd dat jullie weer seks gaan hebben. Of toch niet? Want hoe snel wil en mag je seks na de bevalling?

libido banner

Wanneer mag je seks hebben na de bevalling?

Dat verschilt heel erg per vrouw. Sommige vrouwen hebben een hoger libido dan anderen. Daarnaast spelen er ook andere factoren een rol bij hoe snel je weer seks hebt na de bevalling. Denk aan jouw mentale gesteldheid, vermoeidheid en lichamelijke gesteldheid. Er is geen wet hiervoor, maar er zijn wel een aantal belangrijke dingen waarmee je rekening kunt houden.

Afgezien van het feit of je het alweer voelt kriebelen of niet, is het medisch gezien niet verstandig om al van bil te gaan als je last hebt van bloedverlies na de bevalling.
Op de vraag hoe snel je seks mág hebben na de bevalling is antwoord van artsen en verloskundigen: na 6 weken!

In die 6 weken is jouw lichaam weer voldoende hersteld. Sta je toch al te popelen, wacht dan in ieder geval tot het moment dat je niet meer vloeit, anders kan je een infectie oplopen. Het vloeien na de bevalling stopt meestal na 3 weken, maar het kan ook langer duren.
sex na keizersnede

Hoe snel heb je weer zin in seks na de bevalling?

Hoe snel partners weer seks na de bevalling hebben verschilt heel erg per stel. Soms wil de man graag maar de vrouw moet er niet aan denken. Maar het kan ook voorkomen dat jouw bevalling nog diep in het geheugen van je partner gegrift staat en hij je vagina momenteel nog niet ziet als een lustorgaan.

Er zijn stellen die na 3 weken weer tussen de lakens duiken, maar er zijn ook stellen die meer dan een half jaar wachten. In principe zijn deze cijfers ook niet belangrijk, het gaat immers om jou en je partner. Zin hebben in seks is afhankelijk van je lijf, maar ook van je mentale gesteldheid.
Andere factoren die van invloed zijn op je libido:

 • Hormonen kunnen je libido verlagen.
 • Door de gebroken nachten ben je oververmoeid.
 • Je bent afgeleid omdat je telkens moet denken aan jullie kleine baby.
 • Je kunt je minder goed ontspannen.
kleertjes sale 70

Wanneer mag je seks na een keizersnede?

Als je een keizersnede hebt gehad, heeft je vagina minder te verduren gehad, maar het is natuurlijk wel een flinke aanslag op je lijf geweest. Ook daarom is het advies van artsen en verloskundige om nog even 6 weken te wachten. Hoogstwaarschijnlijk zal je dit advies niet zo heel erg vinden aangezien je flink vermoeid zult zijn door de operatie en je ook nog last kunt hebben van de buikwond.

Ben je er al eerder klaar voor? Wacht in ieder geval met seks totdat je stopt met vloeien!

Vrijen na de bevalling met hechtingen

Hebben ze tijdens de bevalling een knip gedaan en ben je gehecht? Wacht met vrijen totdat de hechtingen genezen zijn en het niet meer pijn doet bij een aanraking. Begin altijd heel voorzichtig en tast even letterlijk af wat goed voelt en wat niet.

Wat verandert er aan seks nadat je bevallen bent?

Is seks hetzelfde na je bevalling? Nee niet helemaal. Onderstaand een paar verschillen die je kunt merken:

 1. Je vagina is iets droger

  Dit komt door de hormonen, vooral als je borstvoeding geeft. Gebruik daarom vooral in het begin een glijmiddel zoals deze.

 2. Je orgasme kan anders zijn

  Als je een orgasme hebt, trekt je baarmoeder samen. Het klaarkomen kan daarom iets weg hebben van een wee. Gelukkig gaat dit na een tijdje weer over.

 3. Je voelt minder

  Nu je een compleet mensje via je vagina naar buiten is gekomen, stelt het geslachtsdeel van je partner iets minder voor 😉

 4. Je krijgt moeilijker een orgasme

 5. Je baarmoeder is iets verzakt

  Dit kan pijn geven tijdens het vrijen.

 6. Geef je borstvoeding?

  Dan kunnen je borsten gaan lekken als je wat opgewonden bent.

conceive plus discreet online bestellen banner

Hoe kom je in de stemming?

Seks hoort nooit een moeten te zijn, maar het is ook niet goed voor jullie relatie als er meer dan een jaar niets spannends in de slaapkamer gebeurt. Meestal speelt spanning en angst ook een grote rol in hoe snel jullie seks hebben na de bevalling.

Probeer deze spanning weg te nemen door erover te praten. Openheid over jullie seksualiteit is echt de sleutel naar het nieuwe seksleven als kersverse ouders. Neem de tijd en als jullie besluiten om te vrijen besteed bijvoorbeeld veel tijd aan het voorspel zodat jullie goed kunnen ontspannen. Het kan helpen als je tijdens het vrijen bovenop zit. Zo houd je de controle over het tempo, de diepte van de penetratie en kan je stoppen als het pijn doet.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019