luieraanbiedingen header
Kraamtijd

Hechtingen na de bevalling behandelen

Tijdens de bevalling komt het vaak voor dat je wordt ingeknipt of inscheurt. In principe is dat niet heel vreemd aangezien er een hele baby naar buiten moet. Afhankelijk van de mate waarin je bent ingescheurd, moet je na de bevalling gehecht worden. Als er is ingeknipt zijn hechtingen altijd nodig. Helaas zijn deze hechtingen na de bevalling geen pretje. Maar als je de boel goed schoon houdt en onze tips opvolgt kan je de last ervan beperken!

kleertjes sale 70

Inwendige hechtingen na de bevalling

Na de bevalling wordt er gekeken of je gehecht moet worden. Als je slechts lichtjes bent ingescheurd, dan is hechten niet nodig. Maar zodra er ook onderliggende spieren zijn gescheurd is het nodig om inwendig te hechten. Na het inknippen moet er altijd gehecht worden.

Allereerst wordt je verdoofd met een injectie of een spray. De injectie kan best gevoelig zijn. Vervolgens wordt met naald en draad de onderhuidse lagen en de huid aan elkaar genaaid.

Het hechten zelf is zeker geen pretje ondanks het feit dat je verdoofd bent. Meestal helpt het als je jezelf afleidt, een prachtige afleiding is de eerste keer je kleine baby vasthouden. Dan vergeet je natuurlijk alles om je heen.

Ben je tijdens de bevalling helemaal uitgescheurd, dus tot en met de spier van de anus, dan moet het hechten onder narcose gebeuren. Tegenwoordig worden de hechtingen gedaan met oplosbaar draad, deze hoeven dus niet meer verwijderd te worden.




ontstoken hechtingen na de bevalling

Tips om de wond te verzorgen

De hechtingen na de bevalling kunnen jeuken en soms ook trekken. Daarnaast zitten ze op een kwetsbare plek die ook nog eens gevoelig is voor infecties. Verzorg daarom je wond goed:

  1. Houd alles goed schoon door de hechtingen een paar keer per dag af te spoelen onder de douche of door een bad te nemen. Gebruik geen zeep want dat kan juist infecties veroorzaken.
  2. Heb je pijn tijdens het plassen? Giet dan gedurende het urineren wat lauwwarm water over de hechtingen. Dit verdunt de urine en hierdoor wordt plassen minder pijnlijk. Je kunt natuurlijk ook plassen onder de douche en meteen je wond afspoelen.
  3. Plas goed je blaas leeg, zo voorkom je een blaasontsteking.
  4. Zit zoveel mogelijk op een harde ondergrond, zo voorkom je dat er veel vocht bij de hechtingen ophoopt.
hema baby kinderkleding

Ontstoken hechtingen na bevalling

Mochten je hechtingen na de bevalling gaan ontsteken dan kan dat erg vervelend zijn. Dat is natuurlijk ook het laatste waar je op zit te wachten. Geef altijd aan je arts of verloskundige aan dat je veel pijn hebt en een ontsteking vermoedt. Wanneer de ontsteking te erg is, worden de hechtingen verwijderd.
Daarnaast kan je het volgende doen bij ontstoken hechtingen

  1. Blijf de wond goed schoonhouden en spoel het meerdere keren op een dag na met lauwwarm water.
  2. Leg een maandverband in de vriezer en leg deze later op je wond. Uiteraard wel even in een washandje of handdoek wikkelen. De afkoeling van de wond kan de pijn verlichten.
  3. Ga veel op een harde of stevige ondergrond zitten, hierdoor wordt het wondvocht afgevoerd.
  4. Ontstoken hechtingen kunnen meer tot rust komen als je een zitbadje neemt met zout en speciale zeep. Overleg dit wel eerst met je verloskundige.
  5. Spoel na of tijdens het urineren goed de wond af om verdere infecties te voorkomen.

Lees ook: Dingen die niemand je vertelt over de bevalling!




Kan je hechtingen na de bevalling voorkomen?

Wanneer je gaat bevallen van je eerste kindje is de kans groter dat je wat scheurt of ingeknipt moet worden dan wanneer je bevalt van je tweede of derde kind. Eigenlijk is het ook bijna niet te voorkomen, aangezien je daar beneden nog nooit in dermate bent opgerekt.

Er is wel iets dat je kunt doen om te voorkomen dat je veel uitscheurt of ingeknipt moet worden en dat is: goed luisteren naar de aanwijzingen van de arts, verloskundige of gynaecoloog. Veel scheuren ontstaan omdat de moeder te snel en te hard perst. Dus ook al is je behoefte nog zo groot, probeer het persen te doseren anders heb je kans op een totale ruptuur (uitscheuren tot de anus).

Handige voorzorgsmaatregel voor hechtingen

Je weet natuurlijk van tevoren niet of je hechtingen na de bevalling krijgt, maar het is natuurlijk nooit verkeerd om voorbereid te zijn. Leg dan voor je bevalling alvast wat maandverbandjes in de vriezer zodat ze lekker koel zijn als je later thuis komt. Maak de maandverbandjes eerst een beetje nat en wikkel ze vervolgens om een bol voorwerp en leg het in de vriezer. Vergeet niet om een handdoek of washandje om het maandverband te doen voordat je het op je gevoelige plekje legt.

Lees ook: Tips als je niet durft te poepen na de bevalling!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019