header banner hema
Kraamtijd

Kraamtranen, hoe ga je ermee om?

Maandenlang hebben jij en je partner uitgekeken naar dit moment: de geboorte van jullie kindje. Eindelijk kunnen jullie die kleine uk in de armen nemen, eindelijk kunnen jullie beginnen aan een nieuwe periode in het leven of is jullie gezin weer ietsjes groter. Maar het lukt je niet om op die roze wolk te zitten? Heb je eerder het gevoel dat je op een regenwolk zit en stromen de tranen van verdriet over je wangen in plaats van tranen van blijdschap? Je hoeft jezelf niet te schamen, je bent niet raar, je hebt last van kraamtranen of de zogeheten baby blues. Ook kraamtranen na keizersnede komen vaak voor!

prenatal banner weekaanbiedingen

Kraamtranen en baby blues

Kraamtranen en baby blues zijn een beetje lastige onderwerpen van gesprek. Dat komt omdat veel vrouwen zich ervoor schamen. Waarom zijn ze niet blij met hun kindje? We kunnen je nu al vertellen dat je heus wel blij bent met je baby. Het gevoel van verdriet, irritatie en de neerslachtigheid liggen aan je baby blues niet aan jou of je kind.
Kraamtranen wanneer kan je er last van krijgen?

Ongeveer rond de tweede of derde dag na de geboorte van je baby kan de blijdschap in één keer over zijn. Deze vreugde wordt ingeruild door neerslachtige gevoelens en enorme huilbuien. Deze gevoelens kunnen 10 tot 14 dagen aanhouden. In de meeste gevallen voel je jezelf daarna weer beter en kun je weer genieten van de kleine.

Mocht het langer aanhouden (zoals maanden) en heb je naast huilen en gevoelens van neerslachtigheid ook concentratieproblemen, moeite met slapen en negatieve gedachten, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Mogelijk is er dan sprake van post natale depressie.

Om de gedachten te verzetten is het soms fijn om een feelgood boek te lezen en zo even de drukte van de dag te ontvluchten.

prenatal banner weekaanbiedingen

Oorzaken: ontzwangeren

Een kindje ‘maken’ in je buik en bevallen is een topprestatie wat geen enkele man je na kan doen! En zoals bij elke topprestatie moet je lichaam weer herstellen, alleen is bij een zwangerschap het herstel 10 keer zo zwaar. Dit geldt ook voor de kraamtranen na een keizersnede.

De hormonen in je lichaam moeten hun normale balans weer zien te vinden en je lichaam moet herstellen van de bevalling of keizersnede. Daarbij krijg je nu ook te maken met slaapgebrek, twijfel over jou als goede moeder, faalangst en bezorgdheid over je kindje. Het is dus niet heel vreemd dat je jezelf even wat minder jolig voelt.

Lees ook de ervaring van een moeder: Ik was depressief tijdens de zwangerschap!

hema rompertje

Hoe weet je of je de baby blues hebt?

Als je de onderstaande symptomen opmerkt, weet je of je last hebt van de baby blues oftewel kraamtranen. Dit betekent overigens niet dat wanneer je deze symptomen niet hebt, je jezelf schuldig hoeft te voelen over welke neerslachtige gevoelens dan ook. We weten immers allemaal wat slaapgebrek en twijfels over jezelf kunnen doen met onze gemoedstoestand.

 1. Kraamtranen Huilbuien (zonder directe oorzaak)
 2. Slecht slapen
 3. Prikkelbaarheid
 4. Opeens jezelf erg verdrietig voelen
 5. Negatieve gedachten
 6. Stemmingswisselingen
 7. Onzekerheid en twijfels over jezelf als moeder
 8. Overgevoelig zijnTips om met kraamtranen om te gaan

Allereerst: schaam jezelf niet! Kraamtranen komt bij maar liefst 40 tot 80% van de vrouwen voor!
Daarnaast kunnen de volgende tips je misschien helpen:

 1. Besef dat het ‘maar’ een paar dagen duurt, hierna voel je jezelf echt stukken beter.
 2. Laat het over je heen komen, je kunt niets concreets doen om het tegen te gaan.
 3. Zorg goed voor jezelf, pak je rust en laat je lekker verwennen. Je hebt het namelijk verdiend!
 4. Vraag niet teveel van jezelf. Ben je moe? Geef hieraan toe.
 5. Praat erover met vrienden en familie en laat hen helpen.
 6. Stel desnoods de kraambezoeken uit totdat je jezelf wat beter voelt.

Kan je kraamtranen voorkomen?

Helaas is het antwoord hier ‘nee’ op. Je kunt er werkelijk niets aan doen. Het is de reactie van jouw lichaam op het ontzwangeren. Ben er ook niet bang voor dat je het gaat krijgen, want dat weet je van tevoren niet. Als het komt dan komt het en dan kun je het maar beter even over je heen laten komen. Na een paar dagen ben je weer de oude.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!