sale kleertjes header
Zwangerschap

Baby blues, wat is het precies en kan je er iets aan doen?

Dacht je dat je na de bevalling wekenlang zou rondzweven op een roze (of blauwe) wolk? Dan kom je een beetje van een koude kermis thuis. De eerste dagen zal je misschien nog een beetje zweven, maar dit kan na 3 dagen zomaar afgelopen zijn. En als je behoorlijk hard van die wolk afdondert, dan kan het zelfs eindigen in de baby blues. Voel je jezelf na de geboorte wat gedeprimeerd en huilerig? You’ve got the blues baby!

hema rompers

Wat betekent en wordt bedoeld met de baby blues?

Je hebt de baby blues als je overvallen wordt door somberheid, huilerig bent, moe, prikkelbaar, negatieve gedachten hebt over jezelf en jouw rol als moeder en je niet meer kunt genieten van de baby. Het wordt je allemaal even te veel. De baby blues gaat bijna altijd samen met kraamtranen (huilbuien zonder een duidelijke aanleiding).

Laat ik beginnen met dat de baby blues een heel normaal verschijnsel is. Maar liefst 50 tot 80% van de vrouwen heeft er last van. Veel vrouwen schamen zich ervoor omdat ze denken dat het niet hoort, want je hoort toch juist op die roze wolk te zitten?
Nee dat hoeft dus totaal niet. Je kunt bijna zeggen dat de baby blues er meer bij hoort dan die roze wolk.




Veel vrouwen krijgen the blues tussen de 3de en 10de dag na de bevalling. De baby blues duurt bij de meeste dames een paar dagen (1 of 2), maar er zijn vrouwen die er een week, soms 3 weken last van hebben. Hierna gaat het vanzelf over.

Gaat het niet over en blijf je maandenlang zitten met depressieve gevoelens, angsten, jezelf onzeker voelen en stemmingswisselingen Dan kan het zijn dat er sprake is van postnatale depressie. Neem dan contact op met de huisarts zodat hij je verder kan helpen.
Wacht hier alsjeblieft niet te lang mee, want een postnatale depressie moet behandeld worden, daar moet je absoluut niet mee blijven lopen.
wat betekent babyblues

Wat veroorzaakt de baby blues?

Het is absoluut niet vreemd dat je na een aantal dagen niet meer alles door een roze bril ziet en het je even allemaal te veel wordt.
Er zijn verschillende, zeer aannemelijke oorzaken van de baby blues:

  1. Jouw bevalling

    Laten we alsjeblieft niet vergeten dat je een aantal dagen geleden nog een kind op de wereld hebt gezet. Dat is nogal iets. Niet gek dat je eigenlijk een beetje tijd nodig hebt om dit te verwerken. Zeker als je bevalling erg zwaar of misschien wel traumatisch was.

    Maar tijd om je bevalling te verwerken heb je niet, want je hebt een klein kindje dat compleet van jou afhankelijk is. Omdat je geen ruimte hebt het te verwerken kunnen deze opgekropte emoties er ook spontaan een keer uitkomen.

  2. Intensieve zorg voor de baby

    Je hebt ongeveer geen moment rust als moeder, zeker niet als je nog meerdere kinderen rond hebt lopen. Een pasgeboren baby vraagt heel veel zorg en slokt heel veel tijd op.

    Even rustig ontspannen of iets voor jezelf doen kan je de eerste weken wel vergeten. Voor sommige moeders is dit behoorlijk wennen en zij vinden het lastig om weer die knop om te zetten naar constant zorgen en jezelf een beetje wegcijferen.

  3. prenatal extra korting banner
  4. Slaaptekort

    Elke nieuwbakken moeder gaat te maken krijgen met een flinke dosis gebroken nachten en slaap tekort. Het is algemeen bekend dat slaaptekort heel veel effect heeft op je gemoedstoestand. Iedereen wordt prikkelbaar en emotioneler van minder slaap, laat staan moeders van pasgeboren baby’s die telkens maar een paar uurtjes kunnen rusten.

  5. Disbalans hormoonspiegel

    Ook na de zwangerschap heeft de enorme hormonencocktail die je tijdens je zwangerschap had, je lichaam nog niet verlaten. Ze blijven nog eventjes door je lichaam gieren en zijn alles behalve in balans.

    Ook dit merk je, net zoals diezelfde hormonen je stemmingswisselingen bezorgden tijdens de zwangerschap, doen ze dat na de bevalling ook nog. Nu je lichaam weer in een andere situatie zit (van zwanger naar niet zwanger) moeten de hormonen weer in evenwicht komen en dat duurt eventjes.

factoren die baby blues veroorzaken

Tips wat je tegen de baby blues kan doen!

De baby blues overkomt je, dit houdt in dat je er eigenlijk niets aan kunt doen om het te voorkomen. Je moet jezelf er ook niet tegen verzetten en je er al helemaal niet voor schamen, want je bent zeker niet de enige.

Onthoud dat heel veel vrouwen de blues krijgen, tussen de 50 en 80% hè, dat is niet niks. Dat betekent dat van de 10 vriendinnen tussen de 5 tot 8 personen het ook hebben gehad. Misschien hebben ze dit niet jubelend aan je verteld toen ze in deze situatie zaten, maar dat neemt niet weg dat ze er geen last van hadden. Het zegt in ieder geval wel dat het overgaat.

  1. Geef jezelf eraan over

    Voel je jezelf neerslachtig, moet je veel huilen en ben je onzeker, prikkelbaar en overgevoelig? Accepteer het en geef jezelf eraan over. Houd het niet voor jezelf, probeer je emoties niet weg te drukken maar laat ze de vrije loop. Hoe meer je het accepteert en uit, hoe sneller het overgaat.

    Je kraamverzorgster zal juist ontzettend blij zijn als je vertelt hoe je jezelf voelt. Wees ook eens extra lief voor jezelf en gun jezelf alles wat mogelijk is. Het kan ook ontzettend helpen om toch dat moment voor jezelf te pakken en je baby een paar uurtjes aan iemand anders toe te vertrouwen. Een goede nachtrust kan ook wonderen doen, maar zolang je borstvoeding geeft is dat waarschijnlijk niet mogelijk.

  2. Pak jouw stress aan

    De baby blues kan voor een groot deel veroorzaakt worden door stress. Stress van de bevalling die je nog met je meedraagt, stress van alle zorgen die je hebt en stress van het voeden (misschien lukt de borstvoeding niet goed) en alle tijd die je baby en misschien je andere kinderen opslokken.

    Deze stress kan je aanpakken door jezelf te richten op rust en ontspanning. Laat de kraamvisite voor wat het is, gun jezelf de tijd om rustig te ontzwangeren, eet gezond, blijf lekker thuis, neem een massage, een ontspannen bad, probeer ademhalingsoefeningen of vraag of je al wat lichte yoga oefeningen mag doen.

Beste tip tegen baby blues!

De allerbeste tip tegen de baby blues die echt helpt, is om jezelf helemaal zen en lekker te voelen. Zorg voor veel huid op huid contact met de baby. Dit is echt geweldig. Met dat kleine lijfje vredig tegen je aan, maak je heel veel oxytocine aan. Dit hormoon wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en zorgt ervoor dat je helemaal high wordt van de gevoelens van liefde voor jouw baby.

Probeer dit ongeveer 3 keer per dag te doen, lekker samen in bed of op de bank en zet je favoriete Netflix serie op. In mijn kraamtijd waren dit de meest heerlijke momenten, soms verlang ik er nog naar!

 Zeg eens eerlijk, had jij last van de baby blues?

Lees ook: Leukste series voor moeders en over moeders!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019