bannerbolsale
Zwangerschap

Moet je een condoom gebruiken tijdens de zwangerschap?

Je bent zwanger, er groeit een baby in jouw buik die je tegen alles en iedereen wilt beschermen. Dan is het best logisch dat je jezelf afvraagt of het niet beter is om een condoom te gebruiken tijdens de zwangerschap. Je weet immers maar nooit, want al die spermacellen en bacteriën gaan wel jouw lichaam in aan de kant waar ook de baby in de buurt zit. Lees hier wanneer je wel en niet een condoom moet gebruiken als je zwanger bent.

startersbox zwitsal banner

Wel of geen condoom tijdens de zwangerschap?

In de meeste gevallen hoef je geen condoom te gebruiken tijdens de zwangerschap. De spermacellen en bacteriën die naar binnen komen, kunnen in (bijna) geen enkel geval de baby bereiken. Ook kan de penis niet doordringen tot de baby, hoe lang die ook is!

Jouw baby wordt namelijk beschermd door de placenta, vruchtwater en het vruchtvlies dat om de baby heen zit. Daarnaast zit er een slijmprop voor de ingang van de baarmoeder, die zorgt er dus voor dat de baby is afgesloten van de buitenwereld.
Wanneer een condoom gebruiken tijdens de zwangerschap?

In sommige gevallen is het wel verstandig om een condoom te gebruiken tijdens de zwangerschap. Dat is bijvoorbeeld wanneer:

 1. Als de vliezen zijn gebroken.
  Als jouw vliezen gebroken zijn, wordt je baby dus niet meer afgeschermd door het vruchtvlies. Het is daarom verstandig om dan geen onbeschermde seks te hebben omdat de spermacellen en bacteriën dan misschien wel je kindje kunnen bereiken. Lees hier meer over gebroken vliezen.
 2. Er is sprake van bloedverlies.
  Bloedverlies tijdens de zwangerschap is redelijk normaal in het eerste trimester, maar later in de zwangerschap kan het misschien een signaal zijn van een complicatie. Probeer eerst te achterhalen waar het bloedverlies vandaan komt, voordat je seks hebt zonder condoom.
 3. De weeën zijn al vroeg begonnen.
  Dus voor de 37ste week van de zwangerschap. Seks en een bepaald stofje in sperma, kan een bevalling opwekken en dat wil je niet als je nog niet voldragen bent.
 4. Op advies van de verloskundige of gynaecoloog.
  Als men adviseert om een condoom te gebruiken tijdens de zwangerschap. Soms zijn er bepaalde medische redenen waarom het voor jou beter is om een condoom te gebruiken tijdens het vrijen.
 5. Jouw partner een SOA heeft.
 6. Wisselende partners.
  Als je seks hebt met mannen waarvan je niet weet of die een SOA hebben of niet.
cheezzbaby banner

Kan je zwanger worden tijdens een zwangerschap?

In principe kan je niet zwanger worden tijdens een zwangerschap. Je hoeft dus geen condoom te gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. In sommige gevallen gebruik je het om te voorkomen dat het sperma en bacteriën jouw lichaam inkomen. Maar zwanger worden gaat niet.

Er is alleen één hoogst onwaarschijnlijke uitzondering. Over de hele wereld zijn de afgelopen jaren maar 11 gevallen bekend van een vrouw die opnieuw zwanger werd tijdens haar zwangerschap! Je leest het goed: over de hele wereld, tot nu toe nog maar 11 gevallen. Dus de kans dat je het gaat meemaken is ontzettend klein. Je zal nog eerder 3 keer de staatsloterij winnen.

Zwanger worden terwijl je al zwanger bent heet superfoetatie. De zwangere vrouw heeft tijdens de zwangerschap om één of andere onverklaarbare reden toch een eisprong (dat is heel uitzonderlijk) en dat eitje wordt om een andere onverklaarbare reden bevrucht.

Als dit gebeurt, dan is het vaak aan het begin van de zwangerschap, dus in de cyclus die na de cyclus komt waaruit de eerste zwangerschap uit voort kwam. De baby’s zijn geen tweeling, maar worden wel op dezelfde dag geboren.

banner erotiek

Condoom gebruiken na de bevalling?

Over het algemeen hoef je geen condoom te gebruiken tijdens de zwangerschap. Na de bevalling is het wel handig om een condoom te gebruiken als voorbehoedsmiddel als je geen ander voorbehoedsmiddel gebruikt.

Het is overigens beter om de eerste 6 weken na de bevalling geen seks te hebben, totdat je geen bloedverlies na de bevalling meer hebt, of stolsels verliest. Wanneer je niet meer vloeit, kan je prima het bed weer induiken, maar als je niet zwanger wilt worden kan je dit het beste doen met een voorbehoedsmiddel.

Zelfs als je borstvoeding geeft! Je weet namelijk nooit precies wanneer de menstruatiecyclus weer opgang komt. Dit kan na twee maanden zijn of misschien na 6 maanden. Je weet het niet. Maar voordat je ongesteld wordt, ben je wel al vruchtbaar na de bevalling. Je kunt dus vruchtbaar zijn, zonder dat je het zelf door hebt. Daarom: gebruik een condoom en/of neem een ander voorbehoedsmiddel!

Lees ook: Anticonceptie zonder hormonen? Dit zijn je opties!banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019