“waterwipes
Bevalling

Hoelang na de bevalling stolsels verliezen en vloeien?

Na de bevalling ga je nog een tijdje stolsels en bloed verliezen. Schrik hier niet van, want het kan in de eerste dagen best veel zijn. Zelfs zoveel dat normaal maandverband je niet gaat helpen. Je hebt dik kraamverband nodig om alles goed op te vangen. Hoelang ga je na de bevalling stolsels verliezen en vloeien? Je leest het hier!

lAlles voor je baby banner

Waarom verlies je na de bevalling stolsels tijdens het vloeien?

De bevalling was al een bloederige bedoeling, je zou dan denken dat je wel genoeg bloed bent kwijtgeraakt, maar niets is minder waar. Want na de bevalling zal je nog ongeveer 6 weken lang (kan minder zijn) vloeien. De dagen vlak na de bevalling zal je ook stolsels verliezen. Hoe dit kan?

Net zoals tijdens je menstruatie wordt er na je bevalling baarmoederslijmvlies afgestoten dat nog in je lichaam zit. Je lichaam maakt als het ware schoon schip, zodat later jouw menstruatiecyclus weer opgepakt kan worden met een schone baarmoeder en een baarmoeder die weer van normaal formaat is.




In de periode dat je na de bevalling stolsels en bloed verliest, krimpt je baarmoeder ondertussen naar het ´oude formaat´, dit gaat gepaard met lichte krampen. Het bloederig baarmoederweefsel dat je verliest wordt lochia genoemd.

Hoelang na de bevalling stolsels verliezen en vloeien?

Het vloeien stopt na ongeveer 6 weken, maar het kan zijn dat het bij jou na 2 of 3 weken al stopt. Vrouwen die na de bevalling stolsels verliezen, merken dat dit na een paar dagen al minder wordt. Zolang je nog vloeit, mag je geen tampons gebruiken en mag je niet in bad.

In de eerste week verlies je het meeste bloed, dit is helderrood van kleur. Je verlies dan ook stolsels, deze kunnen soms de grootte van een tennisbal hebben. Dit is niet erg. Maak je geen zorgen als je deze stolsels voelt aankomen, ook dat is heel normaal. Je zal ze vooral aan voelen komen als je een tijdje hebt gelegen.

Na een paar dagen zal het bloedverlies al wat minder zijn en zal je ook minder stolsels verliezen. Het bloedverlies is vanaf dan te vergelijken met een hevige menstruatie. Jouw kraamverzorgster (of verpleegkundige in het ziekenhuis) zal nauwgezet in de gaten houden wat je verliest aan bloed en stolsels zodat er op tijd ingegrepen kan worden, mocht dat nodig zijn. Trek zelf aan de bel als je meerdere grote stolsels achter elkaar in je kraamverband vindt. Lees hier meer informatie over bloedverlies na de bevalling.

Lees ook: Wanneer gebruik je kraamverbanden?

libido banner

Wanneer moet je de verloskundige of huisarts raadplegen?

Je moet de verloskundige of huisarts raadplegen als er sprake is van overmatig bloedverlies, maar helaas is dat niet altijd makkelijk te bepalen. Na de bevalling stolsels en bloed verliezen verloopt bij iedere vrouw anders.

Sommige vrouwen verliezen meer stolsels en bloed dan anderen. Het is daarom moeilijk te bepalen wanneer er sprake is van overmatig bloedverlies. Soms neemt het vloeien af en een paar dagen later is het weer erger. Dat komt vaker voor. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de vrouw weer wat actiever wordt. Dit is vrij normaal, je hoeft dan dus niet meteen actie te ondernemen.
overmatig bloedverlies na bevalling
Onderneem actie als je na de bevalling grote stolsels gaat verliezen, waarbij dit meerdere keren achter elkaar gebeurt. Daarnaast moet je contact opnemen met je huisarts of verloskundige als er sprake is van overmatig bloedverlies.

Overmatig bloedverlies is als:

  • Er meer dan 450 milliliter bloed verloren is.
  • Het bloed langer dan een week helderrood blijft.
  • Het bloedverlies na een paar dagen niet afneemt.
  • Het bloedverlies langer aanhoudt dan 6 weken.
  • Als er aan het einde van de eerste week of begin van de tweede week in één keer meer bloed gaat vloeien.

Je kraamverzorgster of verpleegkundige houdt het bloedverlies in de gaten, zij zullen dus op tijd handelen als ze vinden dat je overmatig vloeit.

Abnormaal bloedverlies, wat nu?

Overmatig bloedverlies kan veroorzaakt worden doordat er nog een stuk van de placenta in de baarmoeder is achtergebleven, de baarmoeder niet goed kan samentrekken of doordat de vagina niet goed is gehecht na een knip of na inscheuren.

In zeldzame gevallen wordt het overmatig bloedverlies veroorzaakt door vleesbomen, een niet-optimale bloedstolling of door een scheur in de baarmoeder.

Mocht je na de bevalling stolsels en overmatig veel bloed verliezen, dan neem jij of je kraamverzorgster contact op met je verloskundige of huisarts. De verloskundige of gynaecoloog die jouw bevalling heeft begeleid zal onderzoeken wat de oorzaak van het bloedverlies is. Eerst wordt bekeken hoe hoog de baarmoeder in de buik ligt en wordt er bekeken of je baarmoeder goed aan het krimpen is. Soms is een inwendig onderzoek nodig. Er wordt dan via de vagina bekeken of gevoeld of de baarmoedermond gesloten is en of er bepaalde afwijkingen aanwezig zijn.

Het kan zijn dat hier niets uitkomt en er een echo gemaakt moet worden, je zal dan naar het ziekenhuis moeten. Afhankelijk van de oorzaak wordt er een passende behandeling ingezet. Mocht er nog wat placenta in de baarmoeder zitten, dan wordt dit operatief verwijderd. Is de hechting niet goed geplaatst, dan word je opnieuw gehecht. Mocht je na de bevalling stolsels of bloed verliezen doordat je baarmoeder niet naar behoren samentrekt dan krijg je 2 tot 3 dagen medicatie voorgeschreven.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019