“babydeals
Bevalling

Wat je moet weten over ouderschapsverlof!

Bevallingsverlof, Zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof. Er zijn nog al wat soorten verlof als het gaat om het krijgen van kinderen. Maar wat houdt ouderschapsverlof nou eigenlijk precies in? Wanneer heb je er recht op en wat kost het je? Ik heb het voor je uitgezocht!

philips banner babyfoon

Wat is ouderschapsverlof precies?

Vanaf het moment dat je kinderen krijgt heb je recht om ouderschapsverlof op te nemen. Per wekelijkse arbeidsduur heb je recht op 26 uren verlof. Dus als je normaal gesproken 32 uren per week werkt heb je in totaal recht op 832 ouderschapsverlofuren (32 x 26). Bij meerlingen heb je ook recht op meer verlof, dus bij een tweeling twee keer de normale uren (52 x je normale wekelijkse uren) enz.

De werkgever mag ouderschapsverlof in principe niet weigeren, behalve vanwege zwaarwegende bedrijfsbelangen. Je kunt zelf beslissen hoe je deze uren wilt opnemen, alles achter elkaar, of wekelijks een paar uurtjes.

Ook voor adoptie- of pleegkinderen mag ouderschapsverlof worden opgenomen. In dit geval mag je als ouders niet zelf bepalen hoe je het verlof wilt opnemen. Het gaat dan altijd om zes weken aaneengesloten ouderschapsverlof. Dit is op te nemen vanaf vier weken voor de adoptie en moet binnen 26 weken opgenomen worden. In het geval van adoptie of pleegzorg krijgen de ouders tijdelijk een uitkering van het UWV.

banner stamcelbank 1

Wanneer kan je gebruik maken van ouderschapsverlof?

Om extra tijd met je kinderen door te kunnen brengen, of om bijvoorbeeld de opvang gemakkelijker te kunnen regelen in de eerste jaren is ouderschapsverlof in het leven geroepen. Iedere ouder van 18 jaar of ouder met een inwonend kind onder de 8 jaar heeft hier recht op. Dit geldt ook voor adoptiekinderen, pleegkinderen en stiefkinderen. Hiervoor geldt wel dat ze in de basisregistratie moeten zijn ingeschreven op hetzelfde adres als waar jij woont.

Als je al een kind hebt en opnieuw zwanger wordt kun je het verlof onderbreken. Je hebt voor elk kind recht op ouderschapsverlof en je hoeft niet eerst het verlof voor je eerste kind ‘op’ te maken.
Aanvullend geboorteverlof partners

Wat kost ouderschapsverlof?

Let er bij het opnemen van ouderschapsverlof wel op dat dit verlof onbetaald is! Je hebt dus wel een financiële buffer nodig om je tijd door te komen. Het kost je werkgever niets, maar jij ontvangt dus ook niets. Ook bouw je over de uren die je opneemt als ouderschapsverlof geen vakantiedagen op.

Als je ouderschapsverlof wilt aanvragen moet je deze aanvraag schriftelijk bij je werkgever indienen, minimaal twee maanden voor de gewenste ingangsdatum van het verlof. In je aanvraag moet je de volgende punten melden: de ingangsdatum, het aantal gewenste verlofuren per week, de dagen waarom je verlof wilt opnemen en de lengte van de verlofperiode.

Je krijgt tijdens dit verlof dus geen salaris uitbetaald, maar je kunt er ook voor kiezen om wekelijks een aantal uren verlof op te nemen. Zo heb je wel meer tijd met je kind(eren) maar lever je niet heel veel geld in. Let er hierbij wel op dat als je het verlof op deze manier 18 maanden of langer gebruikt het invloed kan hebben op een WW-uitkering als je werkeloos wordt. Je hebt dan immers anderhalf jaar lang minder uren gewerkt per week.

beste babyfles banner

Aanvullend geboorteverlof voor partners

Op 1 januari 2019 is er een nieuwe wet in het leven geroepen, de zogenaamde WIEG regeling. Erg van toepassing op dit onderwerp: Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Deze wet heeft als doel ervoor te zorgen dat vrouwen gemakkelijker aan het werk kunnen als ze kinderen hebben gekregen.

Zo hebben partners op dit moment recht op 5 dagen doorbetaald geboorteverlof. Doordat de vader ook verlof kan opnemen kunnen zowel de zorg- als de werktaken evenwichtiger verdeeld worden.
Vanaf 1 juli 2020 hebben alle partners recht op aanvullend geboorteverlof. Hierbij wordt 70% van het loon doorbetaald via het UWV. Dit verlof mag maximaal 5 weken duren.

Als je zwanger bent denk je voornamelijk na over je zwangerschapsverlof. Wanneer laat je die in gaan, ga je er nog extra vakantie achteraan nemen? Maar je kunt dus ook nog ouderschapsverlof op nemen. Het is wel verstandig dit goed van te voren uit te zoeken, mede omdat het onbetaald verlof is. Het moet financieel natuurlijk wel haalbaar zijn allemaal.

Lees ook: Mag je na zwangerschapsverlof weer eerder beginnen met werken?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!