wishup banner
Zwanger Worden

Een pasgeboren baby adopteren! Hoe werkt dat?

Adoptie betekent dat je een kind aanneemt van zijn of haar ouders, omdat zij er niet voor kunnen zorgen. Een kind adopteren gaat niet zomaar, hier zit een lange procedure aan vast. Een pasgeboren baby adopteren is al helemaal lastig, als dan niet onmogelijk. Ook moet je in gedachten houden dat er niet een kind voor jou wordt gezocht, maar ouders voor een kind. Juist de iets oudere kinderen hebben een liefdevol gezin nodig en zij dienen daarom ook voorrang te krijgen. Lees hier antwoord op veel vragen over een kind of pasgeboren baby adopteren.

conceive plus discreet online bestellen banner

Wat zijn de voorwaarden voor adoptie?

Een pasgeboren baby adopteren kan niet zomaar en wordt ook niet zo snel ter adoptie aangeboden. Of je nu een pasgeboren baby wilt adopteren of een ouder kindje: er gelden voor iedereen duidelijke voorwaarden voordat je überhaupt in aanmerking komt om te adopteren. Een aantal voorwaarden zijn vastgelegd in de wet en gelden dus voor iedereen.

Andere voorwaarden zijn opgesteld door bemiddelende instanties (die de adoptie ‘regelen’). Sommige landen waar het kindje vandaan komt hebben ook nog bepaalde eisen.
Dit zijn een aantal voorwaarden die in Nederland gelden om een kind of pasgeboren baby te adopteren in het buitenland:

 1. Op het moment van aanmelding ben je niet ouder dan 41 jaar.
 2. Ouders tussen de 42 en 45 jaar komen alleen in aanmerking voor adoptie van een kind ouder dan 2 jaar (via IBO-onderzoek). Zij moeten ook bijzonder geschikt zijn om het kindje goed te verzorgen.
 3. Als je samen adopteert moet je minstens 3 jaar samen zijn.
 4. De adoptie moet in het belang zijn van het kind.
 5. De juridische ouders hebben geen bezwaar tegen de adoptie.
 6. De oudste ouder mag niet meer dan 40 jaar ouder zijn dan het kind, mits het gaat om een kind ouder dan 2 jaar of een kind met handicap.

duur prodedure kind of pasgeboren baby adopteren

Adoptie Nederland! Wat is de procedure?

Wil je graag een kind of pasgeboren baby adopteren uit Nederland, dan moet je jouw kansen niet hoog inschatten. Tegenwoordig worden er heel weinig Nederlandse kinderen ter adoptie aangeboden. Wat echter wel voorkomt is dat een stiefouder het kind van zijn of haar partner adopteert.

Mocht je een kind uit Nederland willen adopteren dan zijn dit de voorwaarden:

 1. Adoptie is in het belang van het kind.
 2. Het kind kan niets meer verwachten van de biologische ouders.
 3. De grootouders van het kind zijn niet in staat hem of haar op te vangen.
 4. De adoptieouders moeten minimaal 18 jaar ouder zijn dan het kind.
 5. De adoptieouders moeten minimaal 3 jaar samen zijn.
 6. Wil je jouw stiefkind adopteren, dan moet je minstens 1 jaar het kind al hebben verzorgd.
Ovulatietest online bestellen banner

Kind adopteren uit het buitenland

Zoals eerder vermeldt is er een behoorlijke procedure betreft adoptie van een kind. Als je een pasgeboren baby wilt adopteren, dan zal het heel lastig worden. Als je deze behoefte om een pasgeboren kind te adopteren laat varen, heb je meer mogelijkheden en kan je echt kinderen helpen.
Kortgeleden was er een schrijnende documentaire over babyfarms in het buitenland, let altijd goed op bij het adopteren van een kind uit het buitenland!

De procedure voor adoptie uit het buitenland is als volgt:

 1. Je dient een aanvraag in voor adoptie bij Stichting Adoptievoorzieningen.
 2. Er wordt bekeken of jullie voldoen aan de eerder genoemde voorwaarden.
 3. De ouders krijgen diverse verplichte voorlichtingen en informatiebijeenkomsten.
 4. De Raad van Kinderbescherming doet onderzoek om jullie gezinssituatie te beoordelen. Zij adviseren vervolgens de minister van justitie over het geven van een beginseltoestemming.
 5. Als er een beginseltoestemming wordt verstrekt is er toestemming om aan de bemiddelingsfase te beginnen. Een beginseltoestemming is 4 jaar geldig.
 6. De bemiddelingsfase start. In Nederland zijn er 6 organisaties die de bemiddeling uitvoeren tussen Nederland en het buitenland voor adoptie. De bemiddeling wordt dan uitgevoerd door een Nederlandse vergunninghouder. Je kunt ook zelf contact zoeken met buitenlandse adoptiebureau ’s. De vergunninghouder zal dan slechts je stappen controleren.
 7. Is er een match tussen de adoptieouders, het kind en de biologische ouders? Dan zullen de adoptieouders een bezoek brengen aan kind in zijn of haar land.
 8. Wanneer je gaat adopteren, moet er in Nederland nog wat geregeld worden. Zoals het kind inschrijven bij de gemeente en nog een aantal juridische handelingen.

Dure procedure om kind of pasgeboren baby te adopteren

Als je jezelf aanmeldt om een kind te adopteren dan kun je rekenen op een doorlooptijd van 2 tot wel 5 jaar. De tijd vanaf aanmelding tot de beginseltoestemming, kan al ruim 2 jaar in beslag nemen. De wachttijd tussen aanmelding en het bijwonen van de voorlichtingsbijeenkomsten, is soms al een jaar. Hierna moet er nog een onderzoek uitgevoerd worden door de Raad van Kinderbescherming. Hier kunnen ook wachttijden voor zijn.

Wanneer je de beginseltoestemming hebt, ben je er nog lang niet. Vaak is er een wachttijd bij de vergunninghouders. Wil je een pasgeboren baby adopteren of een jong kind, dan is je wachttijd langer dan wanneer je een ouder kind adopteert of een kind met special needs. Gemiddeld duurt het 4 jaar.

Wat zijn de kosten van een kind adopteren in Nederland?

Houd je vast, want de kosten om een pasgeboren baby te adopteren of een wat ouder kind kan oplopen tot €40.000,-. Maar het kan natuurlijk ook goedkoper zijn. Volgens de Stichting Adoptievoorzieningen kan je rekening houden met de volgende kosten:

 • Verplichte voorlichting: €1595,-
 • Bemiddelingskosten variëren tussen €12.000,- tot ruim €35.000,-. Deze kosten bestaan onder andere uit: verzorgingskosten van het kind, medische onderzoeken en behandelingen, kosten van de advocaat en tolk en nog eventuele reis- en verblijfkosten van het kind, adoptieouders en begeleiders. Uiteraard behoren hier ook de bemiddelings- en bureaukosten bij.
 • Verblijfsvergunning in Nederland voor het adoptiekind: €950,-
 • Indien nodig: kosten van het omzetten van een adoptie naar Nederlands recht: €600,- tot €1000,-

Lees ook: De meest gestelde vragen over pleegouder worden!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!