header banner hema
Kraamtijd

Mag je na zwangerschapsverlof eerder beginnen met werken?

“Die vraag hebben we nog nooit eerder gehad”, antwoordde de man aan de andere kant van de lijn. Een vraag die te maken heeft met zwangerschapsverlof en of je misschien ook eerder weer aan het werk mag. Dit wordt blijkbaar niet veel gedaan, uitgezonderd door mij na de geboorte van Myrah. Maar, mag het eigenlijk wel? Wat zijn de regels? Ik heb het voor je uitgezocht of je na jouw zwangerschapsverlof ook eerder mag beginnen met werken.

beste babyfles banner

Zwangerschapsverlof is net een soort vakantie, toch?

Sommige vrouwen kijken er al naar uit vanaf de dag dat ze een positieve zwangerschapstest in hun handen hebben. Maanden vrij, alle tijd om lekker met je baby te kroelen en lekker uit te rusten.

Hoe anders was dat bij mij. Toen ik zwanger was van Yinthe keek ik er best tegenop. Zestien weken thuis, zes-tien! Wat zou ik in vredesnaam met mijn tijd aan moeten? Zes weken voor de uitgerekende datum ging ik met verlof, en ik was er eigenlijk ook wel aan toe. Vooral lichamelijk.
De eerste week vermaakte ik me prima, ik ging naar de kapper, gaf toe aan de laatste nesteldrang en het voelde als vakantie. Wel had ik elke dag het idee dat ik morgen weer moest werken, dat hele lange vrij zat nog niet in mijn systeem.
Na anderhalve week beviel ik van Yinthe, en was het gedaan met de rust. Een week in het ziekenhuis en daarna thuis. Na twee weken thuis hoorde ik dat er veel zieken waren op mijn werk. Ik appte een van mijn collega’s: “Ik wil best komen werken hoor, even een avondje”. Maar het mocht niet, helaas.

Ik voelde me thuis maar nutteloos, ook al zorgde ik voor een randprematuur kindje. Ik miste het om onder de ‘gewone’ mensen te zijn. Iets anders te doen dan luiers verschonen en flessen geven.

hema rompertje

Hoe leuk is “vakantie” als je niets mag?

Mijn tweede zwangerschap stopte ik weer met werken toen ik 34 weken zwanger was. Nu had ik er wel echt zin in. Lekker rustig aan doen, leuke dingen doen. De peuter zou gewoon twee dagen naar de gastouder gaan, dus op die dagen had ik echt tijd voor de baby.

Na ruim vijf weken verlof werd Myrah geboren. Maar er was het een en ander veranderd in de tussentijd: Corona! Dat betekende dus dat ik fulltime thuis zat met een peuter en een baby en niks mocht.
Ik had me verheugd op een tijd voor leuke dingen, en ondertussen snakte ik meer naar mijn werk dan ooit. Het feit dat je een volwassen gesprek kunt voeren, in plaats van een peuter die de hele dag “Mama, ik heb een goed idee” zegt, en dat het goede idee altijd iets is waar ze jou bij nodig heeft. Liefst op het moment dat je je handen vol hebt aan de baby.
eerder aan het werk gaan na zwangerschapsverlof

Hoe lang ben je verplicht om thuis te blijven na zwangerschapsverlof?

En dus heb ik wederom mijn werkgever gevraagd. “Als ik iets voor je kan doen laat je het weten hè? Al is het maar een dag in de week”. Hij belde naar de Koninklijke Metaalunie (ik werk op het kantoor van een metaalbewerkingsbedrijf) en vroeg wat de mogelijkheden waren. En die vraag om eerder te beginnen met werken tijdens het zwangerschapsverlof hadden ze dus nog nooit eerder gehoord. Misschien ook omdat er relatief weinig vrouwen in de metaalbranche werken.

De meeste vrouwen verlengen hun verlof het liefst zo lang mogelijk. Alle vrije dagen worden opgespaard om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven. Als je in het onderwijs werkt krijg je zelfs alle ‘gemiste’ vakanties nog achter je verlof aan. Dan heb je zomaar een half jaar verlof, in plaats van 4 maanden, of nog langer. Ik zou er toch niet aan moeten denken. En gelukkig hoeft dat ook niet. Je bevallingsverlof mag je namelijk gedeeltelijk verspreid opnemen.

Zwangerschapsverlof, bevallingsverlof en eerder beginnen met werken

Wij noemen het dus zwangerschapsverlof, maar dat is alleen het stukje tot de baby geboren wordt. Vier, vijf of zes weken voor de uitgerekende datum begint dit verlof. Als je al (gedeeltelijk) in de ziektewet zit, ga je altijd zes weken van tevoren met verlof. In totaal duurt je verlof zestien weken.
Werk je door tot vier weken voor de uitgerekende datum? Dan heb je na de bevalling nog twaalf weken. Werk je tot zes weken door? Dan heb je er na die tijd nog tien.

Mag je na zwangerschapsverlof dan eerder beginnen met werken?

Maar, nu komt het leuke gedeelte. Je verlof na de bevalling is dus bevallingsverlof. In mijn geval dus tien weken. Van die tien moet je er verplicht zes aaneengesloten opnemen. Maar die andere vier, die mag je gespreid opnemen over een periode van dertig weken. Kortom: na zwangerschapsverlof mag je dus eerder beginnen met werken!

Dus als je het nog niet wist, en als je net als ik gek wordt van het thuisblijven, het is dus mogelijk om na je zwangerschapsverlof weer eerder aan het werk te gaan. Ik ga dus in eerste instantie maar een dag in de week. Yinthe mag straks weer naar de gastouder en die dagen ga ik even heerlijk genieten van de rust. De gewerkte dagen heb ik lekker opgespaard om ze pas later weer op te nemen.

Lees ook: Is zwangerschapsverlof verplicht?cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!