“babydeals
Baby

Hoe kan je de hond voorbereiden op de komst van een baby?

Honden en baby’s. Mijn ouders hadden vroeger een hond, en elke baby die bij ons in de familie geboren werd stelden we altijd even voor aan de hond. Bij ons ging dat als volgt. Een van mijn ouders nam de hond bij zich, en we lieten hem even rustig snuffelen aan de baby. Deden we dat goed? Of zijn er betere manieren? Ik heb mij verdiept in de wereld van honden en baby’s om antwoord te vinden op de vraag: “Kan je jouw hond voorbereiden op de komst van een baby?”

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat moet je weten over honden en baby’s?

Sommige honden merken het aan je dat je zwanger bent. Ze kunnen zich wat meer beschermend tegenover je opstellen, of zich juist afzonderen omdat ze voelen dat er iets ‘anders is dan anders’. Als de baby er eenmaal is zal je de tijd en aandacht moeten gaan verdelen, en de kans bestaat dat de hond, zeker de eerste tijd, niet als eerste aan de beurt is. Je moet wennen aan het nieuwe ritme en bent lichamelijk nog niet helemaal de oude.

Probeer er wel voor te zorgen dat je de hond niet verwaarloosd. Vraag desnoods iemand uit je omgeving om de hond eens mee te nemen uit wandelen, of naar het bos of iets dergelijks. Zodat ook hij even zijn aandacht krijgt. Voel je je goed? Ga dan lekker wandelen met kind én hond. Zo heeft de hond meteen door dat die baby ook best leuk is, en dat hij gewoon lekker mee naar buiten kan.
hond voelt dat je zwanger bent

Hoe laat je een hond wennen aan een baby?

Wat belangrijk is is dat je hond rustig is op het moment van kennismaken. Neem hem bijvoorbeeld eerst lekker mee naar buiten voor een wandeling, zo is hij goed uitgeraasd. Laat hem pas de kamer in waar de baby zich bevindt als hij goed rustig is. Diegene die de baby vasthoudt moet ook rustig zijn, en zelfverzekerd. Een hond voelt het namelijk haarfijn aan als iemand angstig is, of gestrest en dit kan hij overnemen.

Houd eerst even gepaste afstand, en kijk hoe de hond reageert. Als hij rustig blijft en wil snuffelen laat dit dan toe, dit is voor een hond de manier om kennis te maken. Door de geur tot zich te nemen kan hij ergens aan wennen. Let er wel op dat de hond niet het gezichtje van je baby af gaat likken, dit is niet echt hygiënisch. Het belangrijkste is om ondertussen goed op je hond te letten. Verandert zijn gedrag? Draait hij met zijn oren? Bij twijfel haal je de hond rustig weg bij de baby en doe je het later nog eens.

banner babypark sale

Is je kindje nog in het ziekenhuis?

Dan is het handig om vast een dekentje, knuffeltje of iets met de geur van de baby er aan mee naar huis te nemen en aan de hond te geven. Op deze manier kan je hem voorbereiden op de komst van de baby en kan de hond vast kennismaken met de geur van je kindje. Als je kindje thuis is en je de baby gaat verzorgen is het een idee om tegen je hond te praten. Misschien klinkt dit heel gek, al doen veel baasjes dit sowieso al (“Vrouwtje komt zo thuis, ga je goed oppassen?”).

Vertel aan je hond wat je aan het doen bent, daardoor krijgt hij toch aandacht en verdeel je dit over de baby en de hond. Een huisarts gaf zelfs de tip om een krukje bij de commode te zetten. Zo kan (je kleine) hond hierop springen en meekijken. Als je een Duitse Herder of Golden Retriever hebt wordt dit natuurlijk wat lastig.
tips voor honden en baby

Hoe laat je een baby wennen aan een hond?

Nou, dat gaat vanzelf. Een baby is in het begin klein, ligt rustig in de box, of in zijn wieg en gaat gaandeweg steeds meer op ontdekkingstocht. Dit is voor de hond fijn, zo kan hij steeds opnieuw wennen aan wat dat kleine mensje nu weer doet. Maar voor de baby is het normaal dat de hond er is, want die was er immers altijd al.

Wel is het belangrijk om grenzen aan te geven. Zowel naar de hond als naar de baby. Bij mijn ouders was de hondenmand heilig. Als de hond in zijn mand lag liet je hem met rust. Dat was zijn plek, en dat moest een veilige plek blijven. Door je kindje dat van jongs af aan duidelijk te maken heeft de hond zijn eigen plekje om zich terug te trekken.
Dit geldt eigenlijk ook voor de voerbak. Als de hond aan het eten is laat je hem eten. Je wilt zelf ook niet dat iemand je bord onder je neus vandaan trekt als je net een hap wilt nemen. Het wennen zal vanzelf gaan, en meestal worden ze maatjes voor het leven.

Geef baby en hond even de tijd om aan elkaar te wennen

Wij mensen leven 9 maanden naar een kindje toe, kunnen het plaatsen en weten (een soort van) wat ons te wachten staat. Voor een hond is dit heel anders.

Let er wel op dat een hond altijd een hond blijft. Hoe lief hij ook doet naar de baby, ze kunnen altijd anders reageren dan je verwacht.

Bijvoorbeeld door een onverwachte beweging of een raar geluidje. Blijf er dus altijd bij en laat je hond nooit alleen met de baby. Ook niet met een peuter, kleuter of klein kind trouwens. Een hond is onvoorspelbaar, maar een kind net zo goed.

Maar zo ver is het nog niet, eerst maar eens wennen aan dat kleine spartelende mensje wat van die gekke geluidjes maakt en zo raar ruikt. Met bovenstaande tips komt het vast goed met je hond voorbereiden op de komst van een baby.

beste babyfles banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!