header banner hema
Zwanger Worden

Ben ik zwanger?

Een vraag die veel vrouwen zich een paar keer in hun leven stellen is: Ben ik zwanger? Een vraag die een enorme lading heeft. Gewenst of ongewenst, het antwoord kan een hele achtbaan aan emoties teweeg brengen, maar dan moet je het antwoord wel weten. Lees daarom de manieren om de vraag ‘ben ik zwanger’ goed te beantwoorden en wie weet… Misschien mag ik je wel feliciteren!

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Ben ik zwanger? Wanneer zal je iets gaan merken?

Als je goede voorbehoedsmiddelen gebruikt, zal je jezelf minder snel afvragen of je zwanger bent. Maar wat als je een keer de pil of een condoom bent vergeten en de vraag ‘ben ik zwanger’ dag en nacht door je hoofd spookt?

Of misschien wil je zwanger worden en zit je in een andere situatie: je wilt graag kinderen en samen met je partner ben je ‘het aan het proberen’. Of zit je in een vruchtbaarheidsbehandeling en heb je net een terugplaatsing gehad?

Wereldwijd vragen veel vrouwen zich tegelijkertijd af: ben ik zwanger en komt mijn kinderwens nu eindelijk uit. Hoe meer je een kind wilt, hoe spannender de periode na de conceptie is. Veel vrouwen leggen hun lichaam onder een vergrootglas vanaf de dag dat ze seks hebben gehad. Voel je al iets? Ben je misselijk? Moet je vaak naar de wc? Het heeft misschien geen zin om dit aan te geven, maar probeer rustig te blijven en er niet constant aan te denken. Want op die manier gaat de tijd alleen maar langzamer.




Tevens zal je de eerste dagen nog helemaal niets merken. Het proces na de bevruchting tot zwangerschapssignalen verloopt langzaam. Je kunt de dag nadat jullie gevreeën hebben dus nog niets aan je lichaam merken.

Hieronder een overzicht van wat er gebeurt in je lijf nadat je seks hebt gehad en vanaf wanneer jouw lichaam hormonen gaat uitscheiden en je last kunt krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen.
wat gebeurt er in je lichaam na bevruchting

Wat gebeurt er in je lichaam na de bevruchting?

  1. Reis van zaadcel naar de eicel

    De zaadcellen moeten een flinke reis afleggen voordat ze de eicel bereiken. De snelste kunnen er ongeveer 45 minuten over doen, maar er zijn zaadcellen die pas na 12 uur over de eindstreep sjokken. Misschien wordt jouw eitje bevrucht door een snelle, maar het kan ook zijn dat een langzame de winnaar is. En dan moet er trouwens ook een eitje zijn.

    Meestal heb je seks voor je eisprong als er een bevruchting plaats vindt. Want hoe lang kan sperma eigenlijk overleven in jouw lichaam?

  2. Na bevruchting

    Is het eitje bevrucht dan gebeurt er 24 uur lang helemaal niets!

  3. Na 24 uur

    Na deze 24 uur gaat het eitje zich delen tot een kleine bal van honderden cellen. Deze bal wordt een blastocyst genoemd. De blastocyst gaat vervolgens in een heel langzaam tempo zich begeven naar de baarmoeder. Hij doet vijf tot zeven dagen over deze reis. Nog steeds zal jij niets kunnen merken of je zwanger bent.

  4. de beste ovulatietest direct bestellen banner
  5. Na de 5 tot 7 dagen

    Na deze 5 tot wel 7 dagen durende reis, arriveert de blastocyst in de baarmoeder en kan het zich gaan innestelen. Nu zou je misschien het eerste kunnen merken: innestelingspijn of innestelingsbloeding. De innesteling gebeurt meestal rond de 23ste dag van je cyclus (vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) bij een cyclus van 28 dagen.
    Maar onthoud: heel veel vrouwen voelen en merken hier niets van!

  6. Na innesteling

    Als het eitje is ingenesteld, gaat je lichaam behoorlijk wat hormonen aanmaken. Vanaf dat moment zou je misschien al wat signalen kunnen merken, maar die zijn dan meestal nog heel licht.

De meeste zwangerschapssignalen zijn ‘pas’ merkbaar in de vierde week van de zwangerschap, dit is 4 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Merk je dan iets, dan kan je jezelf met recht afvragen: ‘Ben ik zwanger?!’

Hoe weet je of je zwanger bent zonder test?

Wil je de vraag: ‘ben ik zwanger’ zo betrouwbaar mogelijk beantwoorden? Dan moet je een zwangerschapstest doen.
Als je de zwangerschapstest op het juiste moment uitvoert (meestal als je één dag overtijd bent is die 99% betrouwbaar.

Maar wat als je geen test voorhanden hebt? Zijn er dan andere manieren waarop je zou kunnen weten dat je zwanger bent? Ja, dat kan, al zijn de andere factoren waaraan je zou kunnen merken dat je in verwachting bent niet geheel betrouwbaar.

Het meest betrouwbare signaal van je lichaam om aan te geven dat je zwanger bent is het uitblijven van je menstruatie. Zwangere vrouwen worden immers niet ongesteld, al zijn er uitzonderingen. Dus blijft je menstruatie uit terwijl deze altijd regelmatig is, dan is er een grote kans dat je zwanger bent. Andere factoren die een voorteken kunnen zijn van een zwangerschap vind je hieronder.

Houd er rekening mee dat het uitblijven van de menstruatie niet altijd hoeft te betekenen dat je zwanger bent. Soms slaan vrouwen een eisprong over en duurt 1 cyclus heel lang of is de eisprong later. Als je iets meer zekerheid wilt kan je onze online zwangerschapstest erbij pakken. Hierin staan belangrijke antwoorden voor jou op de ‘ben ik zwanger vraag’.

ben ik zwanger eerste symptomen

Ben ik zwanger? De eerste symptomen

Ongeveer 4 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie zou je de eerste zwangerschapssymptomen kunnen opmerken. Let op: sommige vrouwen voelen niets, andere later en er zijn vrouwen die eerder al wat opmerken. Loop je nu al met de vraag ‘ben ik zwanger?’ bekijk dan of je één of meer van onderstaande zwangerschapssymptomen opmerkt:

  1. Innestelingspijn of -bloeding

    Het eerste mogelijke zwangerschapssignaal dat je zou kunnen merken is innestelingspijn of -bloeding. Er zijn vrouwen die de innesteling van het eitje kunnen voelen, dit voelt een beetje als menstruatiekrampen of steken links- of rechts onderin de buik.

    Innestelingspijn kan wel of niet gepaard gaan met innestelingsbloeding. Soms hebben vrouwen alleen een bloeding. Dit is licht bloedverlies dat niet zo hevig is als een gewone menstruatie. Meestal is deze bloeding of de innestelingspijn ongeveer 5 dagen voordat je eigenlijk ongesteld had moeten worden.

  2. Misselijkheid

    Eén van de eerste en meest bekende zwangerschapskwaaltjes is ochtend misselijkheid. De misselijkheid kan al heel vroeg in de zwangerschap optreden en voor veel vrouwen is dit het eerste signaal. Ben je normaal nooit zo misselijk en nu in één keer wel, dan is het niet gek dat meteen de vraag opborrelt ‘ben ik zwanger?’. De kans is aanwezig, maar onthoud ook dat er meerdere oorzaken van misselijkheid zijn.

  3. Sterkere reuk

    Nog een zwangerschapssymptoom dat al vroeg merkbaar is, is de verandering van je reukvermogen. Deze verbetert sterk en je kunt nu ineens ook misselijk worden van bepaalde sterke geuren zoals iemands parfum, geurkaarsen of gekruid eten. Lees hier meer over beter ruiken tijdens de zwangerschap.

  4. Gevoelige borsten

    Sommige vrouwen merken al heel snel aan hun borsten dat ze mogelijk in verwachting zijn. De borsten worden gevoelig en de tepels veranderen van kleur (ze worden donkerder). Het kan ook zijn dat dit zwangerschapssymptoom pas later optreedt.

  5. Vermoeidheid

    Vermoeidheid is een heel bekend zwangerschapssymptoom, maar deze treedt niet altijd helemaal in het begin van de zwangerschap op. Tevens komt het regelmatig voor dat je een dagje wat vermoeider bent, dus in principe is dit zwangerschapssignaal niet heel betrouwbaar.

  6. Vaak naar de wc

    Vanaf de 6de week moeten veel zwangere vrouwen steeds vaker naar de wc. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hCG. Veel moeten plassen zonder dat je meer hebt gedronken is een belangrijk zwangerschapssignaal!

  7. Smaakverandering

    Lust je opeens geen koffie meer terwijl je het normaal met sloten tegelijk drinkt? Staat vet eten je totaal niet meer aan en wordt je misselijk als je vis of frituur ruikt? Misschien is je smaak wel veranderd door je zwangerschap!

  8. Sporten gaat minder goed

    Vrouwen die regelmatig sporten kunnen door de zwangerschap last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid en een slechter uithoudingsvermogen tijdens het sporten. Soms kan je een slechte dag hebben, maar het is bekend dat sporters door de zwangerschap minder goed kunnen presteren.

  9. Uitblijven van de menstruatie

    Het laatste en meest betrouwbare zwangerschapssymptoom is het uitblijven van de menstruatie. Hoe langer deze op zich laat wachten, hoe groter de kans is dat je in verwachting bent. Denk niet meteen ‘ben ik zwanger’ als je overtijd bent, want het komt regelmatig voor dat de menstruatie later is zonder dat dit een specifieke reden heeft. Het kan zelfs voorkomen dat je een keer een ovulatie overslaat.

Doe een zwangerschapstest!

clearblue zwangerschapstest digitaal

Goede reviews en geeft aan hoeveel weken zwanger je bent.

Wil je voor 99% een betrouwbaar antwoord hebben op je vraag ‘ben ik zwanger’? Doe dan een zwangerschapstest een dag na de dag dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden.

Een vroege zwangerschapstest doen heeft eigenlijk weinig zin.
Is deze zwangerschapstest negatief, maar ben je nog steeds niet ongesteld dan kan dit twee betekenissen hebben:

  1. Je lichaam heeft nog te weinig hCG aangemaakt waardoor het nog niet gemeten kan worden door de test. Mocht de menstruatie uitblijven, doe dan na een dag of 2-3 opnieuw een test. Is deze ook negatief dan kun je de huisarts bellen. Waarschijnlijk wordt je geadviseerd het nog even af te wachten.
  2. Je hebt een eisprong overgeslagen of je eisprong was een keer later waardoor je menstruatie ook later is, of een maandje wegblijft. Lees hier meer over de ovulatie berekenen.

Is de test positief?

Bereken hier je uitgerekende datum

Wil je weten hoe lang je zwanger bent en meer weten over jouw kindje? Vul dan hier de eerste dag van jouw laatste menstruatie in en we vertellen je alles over je baby!

		
		
		
		
		

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.



tarwekiem banner capsule

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019