header banner hema
Zwanger Worden

Kans op een tweeling vergroten, doe je zo!

Als je bijvoorbeeld twee kinderen wilt hebben, is het bijna ideaal als je meteen een tweeling krijgt. Natuurlijk zal het behoorlijk aanpoten zijn, maar je bent dan wel in een keer helemaal klaar. Bovendien zijn de kinderen dan even oud, dus hoef je jezelf geen zorgen te maken over een te groot leeftijdsverschil tussen de kinderen. En als laatste voordeel: je kunt leuke matching kleertjes kopen! Wil jij heel graag een tweeling? Lees dan deze blog hoe je een klein beetje jouw kans op een tweeling vergroten kunt!

conceive plus discreet online bestellen banner

Factoren die de kans op een tweeling vergroten

Er zijn een aantal factoren die de kans op een tweeling vergroten waarop je eigenlijk geen invloed op hebt. Toch is het natuurlijk wel fijn om deze te weten!

 1. Erfelijke aanleg

  Komen er in jouw familie tweelingen voor? Of is dit het geval in de familie van je partner? Dan is de kans dat je een tweeling krijgt al groter.
 2. Je afkomst

  Onderzoekers kunnen het nog niet verklaren, maar het schijnt dat je afkomst ook een rol speelt in de kans op een tweeling. Bij mensen die uit West-Europa komen (waaronder Nederlanders) is de kans op een tweeling 1 op 60. Afrikanen of in ieder geval mensen uit Nigeria hebben meer kans op een tweeling, namelijk 1 op 20-30. Mensen afkomstig uit Zuid-Azië hebben heel weinig kans op een tweeling.

 3. Vruchtbaarheidsbehandeling

  Wanneer het niet lukt om kinderen te krijgen op de natuurlijke wijze kun je een vruchtbaarheidsbehandeling overwegen. Bij deze vruchtbaarheidsbehandeling is de kans op een tweeling het grootste. Je krijgt dan namelijk extra hormonen om de eisprong te stimuleren, de kans is dan groot dat er twee eitjes bevrucht worden.

  Bij een IVF behandeling heb je ook kans op een tweeling maar dat is dan omdat er twee embryo’s teruggeplaatst zijn. Op deze manier creëert men een 5% grotere kans op een zwangerschap, maar de kans dat dat ook echt een tweelingzwangerschap wordt is maar 30%.

 4. Kenmerken van de moeder

  Bepaalde kenmerken van de moeder kunnen ook de kans op een tweeling vergroten, namelijk:

  • Leeftijd van de moeder
   Naarmate een vrouw ouder wordt, gaan de eierstokken anders werken. Na ongeveer je 35ste kan je lichaam per maand soms meer dan 1 eitje vrijlaten. Het nadeel is wel dat je vruchtbaarheid ook afneemt naarmate je ouder bent.
  • Hoeveelheid kinderen die je hebt
   Het is vreemd maar waar: hoe meer kinderen je al hebt, hoe groter de kans op een tweeling wordt. En misschien zit je er juist dan niet op te wachten. De reden waarom je dan meer kans hebt, is omdat je waarschijnlijk erg vruchtbaar bent en je lichaam een tweeling wel ‘aandurft’.
banner winkelpromo

Lees ook: Hoe merk je dat je zwanger bent van een tweeling?

Tips om een tweeling te krijgen

Als laatste hebben we nog een paar tips voor je die mogelijk kunnen bijdragen aan het zwanger worden van een tweeling.

 1. Borstvoeding geven

  Oké deze werkt pas als je al een kindje hebt, maar het schijnt dat vrouwen die borstvoeding geven een hogere kans hebben op een tweeling als ze opnieuw zwanger worden. Het schijnt zelfs dat de kans 9 keer zo groot is. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij het hormoon prolactine. De vraag is alleen of je op dat moment wel toe bent aan een tweeling omdat je vorige bevalling waarschijnlijk nog vers in het geheugen zit.

 2. Gezonde voeding

  Vrouwen die gezond eten en een gezond gewicht hebben (liever iets te zwaar) kunnen een grotere kans hebben op een tweeling. Eet dus voldoende voeding per dag en neem je vitamines in (met name foliumzuur).

 3. Eet voldoende gezonde vetten en vlees

  Vrouwen die weinig vet eten, veganistisch of vegetarisch zijn kunnen een kleinere kans hebben op een meerling. Zorg er sowieso voor dat je voldoende gezonde vetten binnen krijgt.Ovulatietest online bestellen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019