header banner hema
Zwanger Worden

Welke vitamines slikken als je zwanger wilt worden voor vrouwen en mannen?

Bepaalde vitamines en mineralen kunnen invloed hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen, maar ook van mannen! Het is dus goed om eens kritisch naar je voeding te kijken om te bepalen of je de belangrijkste voedingsstoffen wel binnen krijgt. Vermoed je dat je niet alles binnen krijgt, dan kan je wellicht overgaan tot mineralen en vitamines slikken als je zwanger wilt worden om de vruchtbaarheid te verbeteren!

conceive plus discreet online bestellen banner

Welke vitamines slikken voor verbetering vruchtbaarheid?

Hieronder vind je een opsomming van vitamines en mineralen die kunnen bijdragen aan een verbetering van jouw vruchtbaarheid.

 1. Vitamine B6 goed voor de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen!

  Voor zowel mannen als vrouwen is het goed om genoeg vitamine B6 binnen te krijgen. Deze vitamine slikken als je zwanger worden wilt, draagt bij aan het activeren van bepaalde hormonen waaronder de geslachtshormonen. Bij vrouwen spelen de geslachtshormonen een grote rol bij de aanmaak van eicellen.

  Daarnaast bereiden de hormonen de baarmoeder voor op een eventuele zwangerschap. De mannelijke geslachtshormonen zorgen voor de productie van zaadcellen. En genoeg zaadcellen zijn zeker nodig voor de bevruchting van het eitje!
  Doorgaans krijg je genoeg vitamine B6 binnen als je gezond en gevarieerd eet. Bevat jouw voeding voldoende vlees, eieren, vis, aardappelen, groenten, melk, graanproducten, kaas en peulvruchten? Dan is het niet nodig om een supplement met deze vitamines slikken.

 2. Lees ook: Tips om de vruchtbaarheid van de man te verbeteren!

  banner winkelpromo
 3. Zink draagt bij aan de productie van zaadcellen

  Zink helpt bij het produceren van zaadcellen en heeft invloed op onder andere testosteron en nog andere hormonen. Als je bloed weinig testosteron bevat, wat een gevolg kan zijn van een zinktekort, vermindert dit de hoeveelheid zaadcellen van de man. Automatisch vermindert het dan ook de kans om zwanger te worden.

  Voor mannen is het dus goed om regelmatig vlees, graanproducten, schaal- en schelpdieren en kaas op het menu te zetten!

  Mocht je er voor de zekerheid voor kiezen om met een zink voedingssupplement het mineraal in je lichaam aan te vullen? Let er dan op dat de hoeveelheid niet boven de 25 milligram per dag is.

  Aantal zaadcellen verhogen

  Zink heeft nog een andere functie. Het heeft namelijk een positieve invloed op de werking van foliumzuur in het lichaam van een man. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat mannen die minder vruchtbaar zijn, baat hebben bij zink- en foliumzuursupplement. Deze supplementen kunnen het aantal zaadcellen verhogen.

 4. davitamon mamavitaal banner
 5. Selenium voor fitte zaadcellen

  Als een man een zaadlozing heeft, snellen de zaadcellen zich naar het eitje toe om deze te bevruchten. Op dat moment is het een strijd van de fitste zaadcellen. De sterkste overleven en maken een goede kans om de eicel te bereiken en te bevruchten.

  Selenium kan ervoor te zorgen dat de zaadcel goed beweeglijk is. Dat komt omdat zaadcellen proteïne met selenium bevatten. Dit is verantwoordelijk voor de structuur en beweeglijkheid van de staart. Te weinig selenium kan leiden tot beschadigde zaadcellen waardoor ze dus minder fit zijn om de ‘lange reis’ naar het eitje te af te leggen. Volwassen mannen hebben dagelijks 60 microgram selenium nodig. Het zit in dierlijke producten en ook in plantaardige producten.

Foliumzuur belangrijk voor vrouwen voor en tijdens de zwangerschap!

Vrouwen die zwanger willen worden en zwangere vrouwen worden geadviseerd door de Gezondheidsraad om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Foliumzuur (ook wel vitamine B11) heeft een positief effect op homocysteïne wat op zijn beurt weer een grote rol speelt bij de rijping van eicellen. Daarnaast is foliumzuur van belang tijdens de vroege ontwikkeling van de baby.
Helpt vitamine D bij sneller zwanger worden?

Vitamine D schijnt belangrijk te zijn voor zowel mannen als vrouwen met een kinderwens. Een onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen wees uit dat mannen met een vitamine D te kort minder beweeglijke, minder snelle en minder veel gezonde zaadcellen hebben.

Daarnaast schijnt het dat deze vitamines slikken het testosteron gehalte positief beïnvloed. Hoewel er nog meer onderzoek gedaan moet worden om dit geheel vast te stellen, zijn er toch duidelijk aanwijzingen. Ook voor vrouwen kan vitamine D een positief effect hebben op het zwanger worden na een IVF behandeling.

Vitamine D is de enige vitamine die het lichaam zelf kan aanmaken uit zonlicht. Toch adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen om dagelijks 10 microgram extra vitamine D in te nemen. Voor mannen met kinderwens zou het ook niet verkeerd zijn, zeker wanneer zij weinig buiten komen.

Lees ook: Kan te lang foliumzuur slikken leiden tot obesitas bij kinderen?davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019