sale kleertjes header
Vitamines en mineralen

Waarom is vitamine D tijdens de zwangerschap belangrijk?

Het bijzondere aan vitamine D is dat jouw lichaam dit gewoon buiten kan aanmaken als de zon schijnt. Vitamine D ondersteunt de natuurlijke weerstand en helpt bij de opname van calcium. Maar hoe zit het als je zwanger bent? Heb je extra vitamine D nodig tijdens de zwangerschap? Hoe zit dat met deze vitamine van de zon?

hema rompers

Mag je vitamine D tijdens de zwangerschap?

Het antwoord is ja. Vrouwen tijdens de zwangerschap hebben dagelijks zo’n 10 microgram aan Vitamine D nodig. Dit is trouwens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die voor iedereen geldt.

Vitamine D is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken uit het zonlicht wat op je huid valt. Het is een vet oplosbare vitamine en is dus te vinden in het vet van sommige voedingsmiddelen. Het wordt via je darmen opgenomen en opgeslagen in de lever en weefsels. Je lichaam gaat de opgeslagen vitamine D pas gebruiken als ze het nodig heeft tijdens de wintermaanden.
Waarom is vitamine D belangrijk tijdens de zwangerschap?

Het is belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen tijdens de zwangerschap omdat het zorgt dat jouw lichaam mineralen zoals calcium goed kan opnemen. En dat is weer belangrijk voor sterke botten, soepele spieren en een sterk gebit. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de ongeboren baby. Bovendien ondersteunt vitamine D de natuurlijke weerstand.

Waarom hebben zoveel mensen een vitamine D tekort?

De voornaamste reden is dat we te weinig zonlicht op de huid krijgen. Dat kan komen doordat we veel binnen zitten, maar ook omdat we onze huid bedekken met kleding. Ook de seizoenen spelen een rol, waarbij in de winter de zon te laag staat om voldoende vitamine D aan te maken. De UV straling die zorgt voor de aanmaak van vitamine D is de UV-B straling en deze is te zwak in de winter.

Hoelang moet je in de zon zitten om voldoende vitamine D aan te maken?

Je moet dagelijks zo’n 15 tot 30 minuten in de zon zitten met je handen en gezicht om voldoende vitamine D aan te maken. De tijdsduur varieert met jouw huidskleur. Hoe donkerder de huid hoe langer je in de zon moet zitten. Lees ook zwanger in de zon, is dat veilig?
Waar leidt een tekort aan vitamine D toe?

Als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, kan dat leiden tot vervelende klachten. Zo kunnen kinderen Rachitis oplopen, dat is een skeletafwijking. Dit komt omdat het lichaam minder calcium opneemt. Bij oudere mensen kan het zorgen voor botontkalking (Ostreoporose) en spierzwakte en spierkrampen.

Een teveel aan vitamine D is zeer zeldzaam maar kan de volgende klachten met zich meebrengen: slaperigheid, obstipatie en misselijkheid. Uiteindelijk kan het ook schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken als je er teveel van binnen krijgt.

Extra vitamine D slikken tijdens de zwangerschap?

Als je regelmatig buiten komt en gezond en gevarieerd eet, dan krijg jouw lichaam al vitamine D binnen. Met name omdat we tijdens de wintermaanden weinig zon zien, is het slikken van extra vitamine D (10 microgram per dag) tijdens de gehele zwangerschap aan te raden volgens de gezondheidsraad.

davitamon mamavitaal banner

De extra vitamine D in voedingssupplementen is dan in de vorm van vitamine D3, vaak in combinatie met vitamine K2. Samen zorgen ze voor de opname van calcium in het lichaam. Een tekort aan vitamine K kan zorgen voor een slechte bloedstolling, menstruaties met veel bloedverlies, bloedneus en last van blauwe plekken.
Ook als je na de zwangerschap borstvoeding gaat geven is vitamine D belangrijk.

hema rompers

Welke voedingsstoffen zijn rijk aan vitamine D?

De meeste vitamine D haal je dus uit het zonlicht, zo’n twee derde van wat je nodig hebt komt van de zon. De rest komt uit jouw voeding. Het zit alleen in dierlijke voeding, maar dan wel in hele kleine hoeveelheden. Vette vissoorten zoals zalm en makreel bevatten iets meer vitamine D. In roomboter zit van nature vitamine D, maar aan halvarine, margarine en bak- en braadboter wordt het toegevoegd.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019