luieraanbiedingen header
Slapen

Hoe werkt de Ferber slaapmethode?

“Hij slaapt als een baby.” Een uitspraak die eigenlijk nergens op slaat, want de meeste baby’s zijn helemaal niet zulke slapers. Ja, als ze in de draagzak zitten, of in een rijdende kinderwagen, dan gaat het meestal prima. Maar ’s nachts in hun eigen bedje? Dat wil nog wel eens tegenvallen. Sommige ouders proberen dat beter te maken door de Ferber slaapmethode toe te passen. Maar wat is die methode? En hoe werkt het?

beste babyfoon bol.com

Wat is de Ferber slaapmethode?

Bij de Ferber slaapmethode laat je de baby slapen in zijn eigen bedje, waarbij hij zelf in slaap valt en dit ook doet als hij tussendoor wakker wordt. Dit doel bereik je volgens Richard Ferber door zijn methode te gebruiken. Met andere woorden, je laat de baby huilen en dit doe je steeds iets langer, tot de baby heeft geleerd hoe hij zichzelf kan troosten.




Hoe pas je de de Ferber slaapmethode toe?

  1. Dag 1

    Doe met de baby het slaapritueel zoals je dit altijd doet. Vervolgens leg je de baby slapend in zijn bedje en verlaat je de kamer. Gaat jouw baby huilen? Dan wacht je een x aantal minuten voor je de slaapkamer in gaat.

    Begin bijvoorbeeld met 3 minuten. Huilt de baby na drie minuten nog? Dan ga je naar binnen, troost je je kindje en ga je (binnen een minuut!) de kamer weer uit. Huilt de baby weer? Dan wacht je 6 minuten voor je de kamer in gaat. En bij de keren erna wacht je 9 minuten.

  2. Dag 2

    Deze keer moet je iets langer wachten met de baby troosten. De eerste keer 5 minuten, de keer erna 10 en alle keren daarna 12 minuten.

  3. Dag 3

    Vanaf nu wacht je de eerste keer dat je kindje huilt 10 minuten, de keer erna 12 en vanaf dan een kwartier.

tips bij ferber slaapmethode baby

Tips als je de Ferber methode wilt gebruiken

  1. Haal je kindje niet uit bed, je laat de baby liggen en kunt hem troosten door bijvoorbeeld je hand op het hoofdje van de baby te leggen. Of door zachtjes te sussen.
  2. Doe het licht in de slaapkamer niet aan, laat het dus donker terwijl je binnen bent.
  3. Vermijd oogcontact met je kindje.
  4. Geef geen voeding om te troosten.
  5. Gebruik een timer of stopwatch. Als je baby huilt lijken minuten uren te duren. Als er voor je gevoel een kwartier voorbij is, zijn dat in werkelijkheid misschien maar 5 minuten.
  6. Doe deze methode alleen als je het als partners eens bent. Het is een pittige methode, die zeker niet werkt als je niet consequent bent.
  7. Begin niet eerder met deze methode dan wanneer jouw baby 6 maanden oud is. Voor die tijd kunnen baby’s zichzelf nog niet kalmeren.
  8. Wees je ervan bewust dat het een pittige methode is. Zeker de eerste nachten.
luiers met korting banner

Wie was Richard Ferber?

Richard Ferber is een Amerikaanse arts. Ook is hij directeur van The Center for Pediatric Sleep Disorders, in Children’s Hospital in Boston. Hij doet al ruim 30 jaar onderzoek naar slaap en slaapstoornissen bij kinderen en heeft er deze boeken over geschreven.

Werkt de Ferber methode echt?

Net zoals met veel onderwerpen die met opvoeden te maken hebben, heeft deze methode voor- en tegenstanders. Dat is ook logisch, want iedere baby en alle ouders zijn anders. Sommige baby’s hebben het nodig om zichzelf in slaap te huilen, terwijl andere baby’s extra overstuur worden als je ze laat huilen. Veel ouders hebben erg veel kritiek op deze methode, sommigen vinden je baby laten huilen zelfs kindermishandeling. Maar er zijn ook ouders die echt baat hebben gehad bij deze methode.

De Ferber slaapmethode is er een waar niet veel ouders zich goed bij voelen. In de jaren 90 was het heel normaal, omdat je anders je baby zou verwennen. Tegenwoordig denken de meeste ouders daar heel anders over. Zou jij de Ferber methode gebruiken om je baby te laten huilen?

Lees ook: Je baby laten huilen moet kunnen? Of toch niet?



meegroeiromper banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019