banner header biostime 2
Baby

De baby gecontroleerd laten huilen!

Een baby gecontroleerd laten huilen, wel of niet doen? Al jarenlang is er discussie over dit onderwerp. De ene wetenschapper zegt dat het geen kwaad kan om een baby te laten huilen. Een andere wetenschapper zegt dat lang laten huilen te hoge cortisolwaardes in het bloed laat zien, wat mogelijk wel gevolgen kan hebben. Wat is nu waar en wat moet je nou doen als ouder? Wat wordt eigenlijk bedoeld met gecontroleerd laten huilen?

biostime banner 1

Verschil tussen baby jonger en ouder dan een half jaar

In de meeste gevallen huilt een baby als hij of zij iets nodig heeft. Het is dan absoluut niet goed om je baby lang te laten huilen omdat er dus een behoefte vervult moet worden.

Waar alle wetenschappers en psychologen het over eens zijn is dat je een baby jonger dan 6 maanden niet lang moet laten huilen. Als een baby nog zo jong is dan kan hij zichzelf niet troosten en dat arme kind begrijpt ook nog geen oorzaak en gevolg. Hij huilt dus niet omdat hij weet dat jij dan aandacht gaat geven, dat verband kennen ze niet. Een kind jonger dan een half jaar kun je dus niet verwennen met teveel aandacht of troosten. Lees hier meer over waarom huilt een baby?
Kinderen ouder dan een half jaar gaan wel steeds beter door hebben dat huilen ervoor kan zorgen dat papa of mama liefde gaat geven. Deze kinderen zou je misschien wel kunnen verwennen. In onderzoeken die zijn gedaan naar de effecten van een baby gecontroleerd laten huilen, waren de baby’s altijd ouder dan een half jaar.

prenatal banner weekaanbiedingen

Is laten huilen slecht voor een baby?

De eerste baby die niet huilt moet nog geboren worden. Huilen hoort er dus bij. Het serieuze huilen begint ongeveer vanaf week 2 na de geboorte en bereikt een piek na 6 weken. Hierna neemt het huilen langzaam af over een periode van 12 weken. Maar dan nog zal je baby van tijd tot tijd huilen om aan te geven dat hij iets nodig heeft, zich ongemakkelijk voelt, liefde wil of zich niet zo prettig voelt.

In het eerste half jaar kan je gewoon gehoor geven aan de huiltjes en de baby zo vaak mogelijk troosten. Dit is goed voor jullie onderlinge band.

banner billendoekjes waterwipes

Een baby lang laten huilen is niet goed voor jonge baby’s maar je hoeft niet altijd meteen naar de wieg te rennen. Want een baby zou dan teveel stress ervaren wat het hechtingsproces kan verstoren. Natuurlijk kan je jouw baby soms wel eventjes laten huilen als je zeker weet dat er niets aan de hand is. Je baby heeft dus net gedronken, een schone luier, niet te warm of te koud en er zit geen kleding of iets anders in de huid te prikken.

Vooral voor het slapen gaan is het normaal dat baby’s eventjes huilen, zolang het maar niet hysterisch is. Huilt je baby na 10 minuten (als je dat volhoudt) nog, dan kun je eventjes gaan troosten. Mijn baby had ’s avonds altijd een huiluurtje waarbij echt niets hielp om haar rustig te krijgen, behalve even 10 minuten boven in haar bedje gecontroleerd laten huilen. Na 10 minuten haalde we haar op en was alles weer prima.

Lees ook: Wat doe je als een baby huilt?

onderzoek baby gecontroleerd laten huilen slecht

Onderzoek naar een baby gecontroleerd laten huilen

De discussie of het zin heeft baby’s gecontroleerd laten huilen, gaat met name over baby’s die ouder zijn dan 6 maanden. Volgens een Australisch onderzoek onder 43 baby’s die ze of gecontroleerd lieten huilen of ze schoven de bedtijd iets op, bleek dat bij beide methodes baby’s geen verhoogde niveaus hadden van het stresshormoon cortisol. Zij zeggen dus dat het niet schadelijk is.

Maar andere wetenschappers en met name psychologen spreken dit tegen. Zij pleiten voor sensitief ouderschap waarbij er wordt gereageerd op de signalen die het kind geeft. Dit zou helpen bij een goede hechting. Tevens beweert een ander onderzoek dat het cortisolniveau wel degelijk stijgt als je een kind gecontroleerd laat huilen. Kortom: wetenschappers zijn er nog steeds niet over uit.

Veel psychologen geven aan dat het maatwerk blijft. Mocht je kind kampen met slaapproblemen en jullie het echt niet meer weten, dan zou je het altijd een keer kunnen proberen en je baby gecontroleerd laten huilen. Er zijn veel ouders die hier erg veel baat bij hebben gehad.

beste babyfoon bol.com

Hoe kan je een baby gecontroleerd laten huilen?

Wat is gecontroleerd laten huilen precies? In het kort betekent het dat wanneer je baby huilt, je steeds met grotere tussenpozen gaat kijken en lichtjes gaat troosten. Het troosten doe je door de dekens recht te leggen en over het bolletje te aaien. Haal je baby niet uit het bedje. Je kunt beginnen met een minuut, dan twee minuten laten huilen en ga zo door. Maar je kunt ook starten met 5 minuten, vervolgens 10 minuten laten huilen en ga zo door. De eerste dagen is het echt doorzetten en kan het zijn dat je baby ruim een uur huilt. Hierna neemt het af.

banner autogordel zwangere vrouwen

Wanneer ga je wel direct kijken als een baby huilt?

Een baby gecontroleerd laten huilen kan heel erg moeilijk zijn omdat je eerste instinct is dat je jouw kind wil troosten. Maar soms, soms zijn ouders hulpeloos en hebben ze alles geprobeerd om hun kind te laten slapen. Het gevolg is ruim een jaar gebroken nachten en gebroken ouders. Lees hier tips voor het omgaan met gebroken nachten!

Maar ook jullie kind heeft last van de gebroken nachten en slaapproblemen. Als niets helpt, kan je altijd proberen om de baby gecontroleerd te laten huilen, mits jullie je daarbij goed voelen. Ga wel altijd bij je kind kijken als het huilen erg hysterisch wordt of je kind gaat hyperventileren.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!