“babydeals
Baby

Wat doe je als een baby huilt?

Wat moet je doen als een baby huilt? Waarom huilt een baby eigenlijk en is het wel oké om je baby te laten huilen? Alle antwoorden op deze vragen lees je in deze blog!

luierkorting op pampers banner

Baby’s huilen

Elke baby huilt, dat is een feit. Het is trouwens ook nodig dat een baby huilt, want anders kan dat kleine hummeltje niet duidelijk maken dat hij of zij behoefte heeft aan iets of even wat ervaringen van de dag moet verwerken. Vergelijk het een beetje met praten. Volwassenen praten om aan te geven dat ze iets willen, om te vertellen wat ze voelen of ze praten om iets te verwerken. Een baby doet dat door te huilen want ze zijn nog niet in staat om te praten. Veel mensen vinden het huilen van een baby best zwaar, maar ja: ik vraag jou toch ook niet om te stoppen met praten? Dat kan toch niet?!

Een baby huilt om diverse redenen, namelijk omdat hij of zij:

 • Honger heeft;
 • Een volle luier heeft;
 • Wilt slapen;
 • Een boertje dwars heeft zitten;
 • Behoefte heeft aan liefde en aandacht;
 • Krampjes heeft;
 • Heeft gespuugd;
 • Het te koud of te warm heeft;
 • De indrukken van de dag moet verwerken;
 • Zich ongemakkelijk voelt. Bijvoorbeeld omdat er iets klem zit of er zit een haartje in het oogje etc.;
 • Pijn heeft;
 • Last heeft van tandjes;
 • Zich ziek voelt;

philips Avent

Het huilen van jouw baby herkennen

Het is niet erg als een baby huilt, het is juist nodig, anders kan jouw baby niet met je communiceren. Maar hoe lang en hoe hard een baby huilt, daar zit verschil in.
In de regel geldt het volgende: hoe beter jij je baby kent, hoe minder je baby huilt. Je baby leren kennen doe je door goed naar je kindje te kijken, want stiekem communiceert je baby met meer dan alleen maar huilen.

Heel subtiel geeft je baby al eerder aan dat hij of zij honger heeft door bijvoorbeeld op de knuistjes te sabbelen. Pas wanneer je deze baby signalen al minutenlang negeert of niet ziet, dan besluit je baby het maar even naar je te roepen. Zo heeft bijna elke behoefte van je baby verschillende signalen die gepaard gaan met verschillende huiltjes.

banner babypark sale

De bekendste signalen met de daarbij behorende behoefte:

 1. Slaap:

  In de oogjes wrijven, aan de oortjes zitten, gapen, suf eruit zien, wegkijken, rode oogjes. Breng je baby naar bed als je deze signalen ziet, wacht niet totdat je baby in slaap valt.

 2. Honger:

  Op de handjes sabbelen, smakgeluidjes maken, lipjes tuiten.

 3. Krampjes:

  Beentjes strekken of trappelen, scheetjes laten, handjes tot vuistjes ballen. Lees hier meer over darmkrampjes.

 4. Boertjes:

  Rode gezichtjes, trappelen met de beentjes. Een boertjes kan echt goed dwarszitten, let er daarom op dat je jouw baby goed laat boeren na het drinken.

 5. Tandjes:

  Gezwollen tandvlees, hangerig, kwijlen, op alles bijten, diarree en minder eetlust. Lees hier meer over tandjes bij je baby.

 6. Te warm of te koud:

  Zweterig voorhoofd of heel warm voorhoofd of nekje, rood hoofd. Als je baby het koud heeft dan zie je dat doordat je baby rilt, mogelijk ook wat blauwe lipjes en een koud nekje heeft.

Er zijn nog andere oorzaken van huilen zoals een volle luier, liefde en aandacht nodig of ongemak, maar hier zijn geen specifieke signalen voor. Als je niet meteen de oorzaak weet, doe dan onderstaande check.
babysignalen behoefte

Wat doe je als een baby huilt?

Wat moet je doen als een baby huilt en je weet niet meteen de oorzaak? Ik heb hier een handige checklist:

 1. Honger?

  Ga na wanneer je baby voor het laatst heeft gegeten. Pasgeboren baby’s willen gemiddeld om de 2 tot 3 uur drinken. Kans is dus heel groot dat je baby melk wilt. Ik hield in het begin bij hoe laat ik mijn baby voeding gaf, super handig.

 2. Volle luier?

  Bij elk huiltje is het goed om even de luier te checken. Dit kun je doen door te voelen met je hand aan de buitenkant, te ruiken of even in de luier te spieken.

 3. Te warm of te koud?

  Check even het nekje om te voelen of de temperatuur goed is. Als het nekje aanvoelt als lichaamstemperatuur is het goed.

 4. Boertje?

  Moet je baby misschien nog een boertje laten? Houd je baby tegen je aan en klop zachtjes van onder naar boven op het ruggetje.

 5. Krampjes?

  Trekt je baby met de beentjes en huilt je baby best hard? Misschien zijn het krampjes. Je kunt dan op het buikje wrijven in cirkels met de klok mee, met de beentjes fietsen of je baby met het buikje op je arm dragen.

 6. Tandjes?

  Is het tandvlees rood of juist heel wit en denk je dat er tandjes doorkomen? Het tandvlees masseren of je baby een koude bijtring geven (die je in de koelkast hebt gelegd) kan verlichting bieden.

 7. Ongemak?

  Controleer of er niets is dat je baby ongemak kan bezorgen. Bijvoorbeeld een rits die in het kinnetje prikt, een haartje dat in het oogje zit, een sokje of broekje dat te strak zit, een mug op de kamer, een armpje dat klem zit en ga zo maar door.

 8. Last but not least: Liefde:

  En als niets helpt dan is het beste medicijn (dat is trouwens bij alle stappen) je baby veel liefde geven. Draag je kindje dicht tegen je aan en fluister of zing zachtjes terwijl je jouw baby op een neer wiegt. Met je baby tegen je aan gaan lopen helpt ook heel goed om je baby te kalmeren.

wanneer baby laten huilen wanneer niet

Wanneer laten huilen en wanneer niet?


En wat als een baby huilt en niets helpt? Mensen van boven de 50 jaar zullen zeggen dat je jouw baby dan maar moet laten huilen. Maar dat is echt ouderwets. Je hoeft je baby niet te laten huilen als jij jezelf daar niet goed bij voelt. Luister naar jouw moederhart en doe wat jou het beste lijkt.

In het eerste half jaar kun je jouw baby niet verwennen door teveel aandacht te geven. Je baby snapt oorzaak en gevolg nog niet en heeft niet door dat hij of zij meer aandacht krijgt als hij huilt. Pas na een half jaar kan je baby beseffen dat huilen ervoor zorgt dat mama of papa aandacht geeft. Sommige baby’s gaan dan huilen puur om de aandacht. In dat geval kun je besluiten hier niet aan toe te geven, mits je zeker weet dat er niets anders aan de hand is.


moet je er altijd naar toe als een baby huilt

Moet je er altijd maar naar toe als een baby huilt?

En als een baby huilt, moet je dan maar urenlang gaan rondsjouwen met je kind? Nee. Als je zeker weet dat er niets aan de hand is, is het prima om je baby soms even gecontroleerd te laten huilen. Het kan zijn dat je baby dit zelfs nodig heeft om de indrukken van de dag te verwerken. Mijn baby was de eerste maanden ’s avonds altijd aan het huilen, het zogenoemde ‘huiluurtje’. Als niets werkte legde we haar boven in haar bedje om even uit te razen. Na 10 minuten haalde we haar weer op en dan was alles vaak weer prima. Je baby 5 tot 10 minuten even laten huilen in het eerste half jaar is dus best prima.

Maar ik herhaal: vertrouw op jezelf en leer je kind kennen, dan weet je vanzelf of je jouw baby kunt laten huilen of niet.

Wat kan je doen als je baby ontroostbaar huilt?

 • Draagdoek

  Is je baby ontroostbaar aan het huilen, dan kan het helpen om je kleintje in een draagdoek bij je te dragen. Het schijnt overigens dat baby’s die veel in een draagdoek liggen, sowieso minder huilen.

 • Inwikkelen of inbakeren

  Huilt je baby vaak in bed? Misschien kan het helpen om je baby in te wikkelen of in te bakeren. Kleine baby’s vinden dit heerlijk omdat ze zich zo geborgen voelen. Daarnaast slaan baby’s zichzelf soms wakker omdat ze de bewegingen van hun armpjes nog niet goed kunnen beheersen. Inwikkelen of inbakeren zorgt ervoor dat de armpjes mooi ‘vast’ liggen.

 • Rust en regelmaat

  Heel belangrijk als een baby huilt: biedt rust en regelmaat. Ga niet de hele dag met je kleine op pad want dan krijgt je baby teveel prikkels te verwerken. Doe het rustig aan als je merkt dat je baby huilerig wordt. Blijf lekker thuis, zorg voor een rustige omgeving en biedt regelmaat. Zorg dat jezelf ook regelmaat in je leven hebt, dat creëert namelijk ook meer rust.

 • Blijf zelf rustig en praat erover

  Is de wanhoop je nabij? Praat er dan over en ga ook zeker naar de huisarts. Het helpt ontzettend om even je emoties te bespreken en een ander kan je helpen de boel te relativeren.
  Onthoud ook dat je baby het merkt als jij wanhopig, gestrest of geïrriteerd bent. Hoe gefrustreerder jij bent, hoe meer je baby waarschijnlijk gaat huilen. Laat je daarom ook aflossen door iemand anders als je merkt dat het je teveel is en je niet meer met een smile boven je baby kan hangen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!