sale kleertjes header
Verzorging

Alles over draagdoeken!

Draagdoeken zijn weer helemaal terug van weggeweest. Ik moet eerlijk zijn dat ik er eerst een beetje sceptisch over was. Waarom? Weet ik eigenlijk niet, maar zodra iets een hype is, krijg ik het gevoel om er juist niet in mee te gaan. Maar ik moet eerlijk zeggen: die draagdoeken zijn echt zo gek nog niet. Sterker nog: ik ga er zelf ook één kopen. Jij ook? Lees hier alles wat je moet weten!

Purelan zalf banner

Draagdoek pasgeboren baby

Een belangrijke reden voor mij om voor een draagdoek te kiezen, is het feit dat je jouw baby overal mee naar toe kunt nemen en toch je handen vrij hebt. Hoe ideaal! Je hoeft niets te tillen, je hebt geen gedoe met de kinderwagen en je baby voelt zich super relaxt. Ook in huis kun je prima je huishoudelijke taken doen, terwijl je baby heerlijk een dutje doet.

Ideaal toch? Ik vind van wel, vooral gezien het feit dat een draagdoek prima gebruikt kan worden bij een pasgeboren baby. Sterker nog: een pasgeboren baby vindt het héérlijk om dicht tegen jou aan te liggen in de draagdoek. Dit lijkt het meeste op zijn of haar tijd in de baarmoeder.
Als je jouw kleine pasgeboren baby in de draagdoek gaat dragen is het super belangrijk dat je baby er goed in ligt, zodat het hoofdje en rugje goed ondersteund wordt en je baby ook nog voldoende lucht krijgt. Laat je daarom goed informeren over het knopen van de draagdoek. Bijvoorbeeld door je kraamverzorgster of een draagconsulent (ja, ze bestaan).

Tip: Bekijk ook deze blog met video’s over het knopen van een draagdoek!

Een hype of blijvertje?

Hoewel ze weer terug zijn van weggeweest, zijn ze eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Vroeger werden ze heel vaak gebruikt omdat er toen nog geen kinderwagens etc. waren. Later hebben de kinderwagens, maxi cosi’s en al die andere dingen de draagdoek overgenomen. Ze werden vooral nog gedragen door de ‘groene’ mensen onder ons. Daardoor kregen ze een beetje een stoffig karakter waar alleen hippies gebruik van maakten. Dat is denk ik de reden waarom sommige mensen een beetje sceptisch blijven, terwijl dat totaal niet terecht is.

Nu de draagdoek weer een opmars heeft gemaakt, ook bij de moderne moeder, denk ik dat het niet meer snel terug gaat naar het stoffige karakter van een tijdje geleden. Mensen maken nu bewust een keuze voor een draagdoek, niet omdat er niets anders is, maar omdat het verrekte handig is. Hoe handig? Lees hieronder meer over de voordelen.

voordelen draagdoeken

De voordelen van een draagdoek

Dit zijn de voordelen:

 • Pasgeboren baby’s vinden het heerlijk om dicht tegen mama of papa aan te liggen en voelen zich veilig en geborgen. Het is dus een goede manier om je baby tot rust te brengen.
 • De baby huilt waarschijnlijk minder als hij of zij dagelijks in een draagdoek wordt gedragen.
 • Het is heel goed voor de band met je kind.
 • Jouw baby dragen in een doek is (als je het goed doet) ergonomisch verantwoord. In de eerste maanden ligt je baby in een natuurlijke ‘komma’-houding. In deze houding wordt het hoofd, nek en rug optimaal ondersteund. Vanaf 3 maanden kan je baby zittend worden gedragen.
 • Je hebt als ouder je handen vrij, ideaal voor in huis en buitenshuis.
 • Het neemt nauwelijks ruimte in beslag zoals een kinderwagen dat wel doet.
 • Als je een goede draagdoek hebt en deze goed knoopt, dan is dat ook voor jezelf minder belastend. Het gewicht van je baby wordt namelijk verdeeld.
 • Een draagdoek is ook handig voor vaders om zo meer contact met de baby te krijgen.
 • Het is gemakkelijk te wassen als er een ongelukje gebeurd.
 • Het is best betaalbaar!
de online drogist alles voor moeder en baby banner

Er zijn ook nadelen!

Naast voordelen zijn er ook een paar nadelen:

 • Het is ontzettend belangrijk dat je de doek goed knoopt. Als je hem niet goed knoopt of je baby ligt er niet goed in, dan kan dat gevaarlijk zijn.
 • Het kost een beetje oefening om de draagdoek goed te knopen.
 • In de zomer kan een draagdoek best warm zijn, houd hier dus goed rekening mee!

babylonia tricot slen

Wat is de beste draagdoek

Er zijn meerdere doeken te koop. Als eerste moet je een keuze maken tussen een rekbare draagdoek of een geweven draagdoek. Kies voor een rekbare variant als je baby jonger is dan 1 jaar oud en je jouw baby vooral wilt dragen als die jong is. Deze doeken zijn meestal niet geschikt voor oudere baby´s. Een rekbare draagdoek is ook beter als je van te voren de doek wilt knopen en later je baby erin wilt dragen. Dat kan niet bij een geweven draagdoek, die moet je knopen terwijl je jouw baby vasthoudt.

Een geweven draagdoek kun je altijd gebruiken, voor jonge baby’s en oudere kinderen. Daarnaast is een geweven draagdoek steviger, kan je de doek op diverse manieren knopen, je kunt je baby op je rug dragen en de stof ademt beter dan rekbare variant. Geweven versies zijn in heel veel kleuren en motieven te verkrijgen. Het nadeel van deze doeken is wel dat het iets lastiger is om het knopen te leren.

De betere draagdoek is van katoen of een andere stof die ademt zoals bamboo. Daarnaast kan je goede geweven draagdoeken herkennen aan de soort weving en de dichtheid van de weving. Hoe beter de dichtheid, hoe steviger de draagdoek.

Hier vind je een overzicht met de beste draagdoek voor een baby en jezelf!

Draagdoeken die populair zijn bij gebruikers

 1. Babylonia Tricot-Slen
 2. ByKay Stretchy Wrap de Luxe
 3. Purebabylove draagdoek
 4. ByKay babydrager Mei Tai Deluxe


monuta banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019