header banner hema
Zwangerschap

Minder leven voelen einde zwangerschap en kindsbewegingen

Al tijdens de zwangerschap ga je jezelf redelijk vaak zorgen maken om jouw kleine baby. Groeit de baby wel goed? Later in de zwangerschap ga je nauwlettend de bewegingen van je kind in de gaten houden. Veel vrouwen voelen minder leven aan het einde van de zwangerschap en vinden dat erg zorgelijk. Maar hoe zorgelijk is dat eigenlijk? Hoeveel leven moet je voelen? En wanneer moet je aan de bel trekken bij minder leven voelen aan het einde van de zwangerschap of op een ander moment tijdens de zwangerschap?

startersbox zwitsal banner

Waarom moet je de baby voelen?

Elke baby hoort te bewegen in de baarmoeder. Als jouw baby goed beweegt, betekent dit dat de baby zich goed voelt. Vergelijk het maar met je eigen gemoedstoestand. Als je jezelf lekker voelt, beweeg je ook meer dan wanneer je jezelf niet goed voelt. Ga je minder leven voelen aan het einde van de zwangerschap, dan kan dat dus een aanwijzing zijn dat het niet zo goed gaat met je baby.
Hoe vaak moet je de baby voelen in de buik? Wat is normaal?

Als je voor de eerste keer zwanger bent, dan voel je jouw kindje vaak voor het eerst bewegen rond de 20ste week. Bij de volgende zwangerschap voel je jouw kindje vaak al eerder, zo rond de 16 tot 18 weken. De eerste bewegingen voelen een beetje als belletjes of soort van vlinders in je buik.

Minder leven voelen einde zwangerschap? Wat is normaal en wanneer moet je contact opnemen met de verloskundige of arts?

kleertjes sale 70

Bewegingen 20 tot 28 weken zwangerschap

In de eerste weken nadat je jouw baby hebt gevoeld, na de 20ste week dus, zijn het aantal bewegingen nog erg wisselend. Als je zwangerschap vordert ga je jouw baby vaker voelen en kun je misschien zelfs een bewegingspatroon opmerken. Dit is per kind heel verschillend. Ligt je placenta voor? Dan kan dat een reden zijn waarom jij je baby iets minder voelt dan andere zwangere dames.

bewegingen einde zwangerschap

Kindsbewegingen vanaf 28ste week zwangerschap

Vanaf de 28ste week van de zwangerschap moet je jouw kind elke dag op diverse momenten van de dag voelen. Ook als je placenta aan de voorkant ligt, zou je vanaf je 28ste week je kind duidelijk moeten voelen. Begin vanaf dit moment er ook wat meer op te letten.

Hoe goed je jouw baby voelt is afhankelijk van je houding. Als je ligt, voel je jouw kind beter dan wanneer je zit of staat. En daarnaast let je minder op de bewegingen van de baby als je in beweging of bezig bent. Voelt je buik gespannen aan? Dan zal je de bewegingen ook minder voelen.

40 Weken zwanger en baby is erg rustig

Tot week 32 van de zwangerschap moet je jouw baby regelmatig over de dag te voelen. Als je duidelijk minder leven gaat voelen aan het einde van de zwangerschap, dan is het goed om eerst even wat rust te nemen en te letten op je baby. Als je nog steeds twijfelt, altijd de verloskundige bellen.

Minder leven voelen einde zwangerschap is redelijk normaal. De baby heeft namelijk minder ruimte in de baarmoeder om te schoppen of om andere bewegingen te maken die je heel goed kunt voelen. Je voelt de baby wel ‘schuiven’. Naast het feit dat de baby minder beweegt, slaapt jouw baby ook veel. Op die momenten beweegt jouw baby amper. Toch behoor je jouw baby wel regelmatig te voelen over de dag verspreidt.

beste babyfoon bol.com

Wat doe je als je minder kind bewegingen voelt?

Vanaf 28 weken zwanger moet je jouw baby ongeveer 10 keer per dag voelen, verdeeld over de dag. Als je ontspannen bent, behoor je jouw baby in 2 uur tijd 10 keer te voelen.

Ga je minder leven voelen aan het einde van de zwangerschap, dus vanaf de 28ste week van je zwangerschap, ga dan eerst bij jezelf na of je niet druk bezig bent geweest die dag, of je een harde buik hebt gehad en of je wel hebt kunnen ontspannen. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom je minder leven voelde.

Ga vervolgens even rustig zitten of liggen. Neem van te voren even een bad zodat je lekker ontspannen bent. Concentreer je vervolgens op de bewegingen in je buik. Je kunt ook op je linkerzij gaan liggen dan is de doorbloeding namelijk optimaal. Voel je in de komende 2 uur minder dan 10 bewegingen, of twijfel je over de kracht van deze bewegingen, neem dan contact op met je verloskundige.

baby kleertjes banner

Hoe kan je de beweging baby in buik stimuleren?

Voel je minder leven aan het einde van je zwangerschap, dan is het dus belangrijk om even te ontspannen en jezelf te concentreren op je baby. Als jij rustig en ontspannen bent, gaat je baby vaak vanzelf al meer bewegen. Je kunt je baby op dat moment extra stimuleren door zachtjes tegen je buik te duwen.

Oorzaken minder leven voelen einde zwangerschap

Minder leven voelen aan het einde van de zwangerschap heeft meestal als oorzaak dat de baby veel slaapt en daarnaast minder ruimte heeft in de baarmoeder. Hierdoor worden de bewegingen minder heftig en kan de baby ook niet meer goed schoppen. Je voelt jouw baby dan voornamelijk schuiven.

Je behoort ook in de laatste weken van je zwangerschap je kind regelmatig te voelen. Als je merkt dat dit duidelijk minder is, dan kan het een teken zijn dat het niet goed gaat met je kind. Misschien krijgt je baby te weinig voedingsstoffen binnen waardoor je baby slap wordt, of misschien is er iets anders aan de hand.

Als je jezelf ongerust maakt, neem dan contact op met jouw verloskundige. Er kan dan een uitgebreide echo gemaakt worden om te bekijken hoe het met de baby gaat. Het komt gelukkig zelden voor dat er iets ernstig met de baby is. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je niet op tijd aan de bel kunt trekken bij minder leven voelen einde zwangerschap!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019