header banner hema
Baby

Babydagboek maken met een app of boek

Als je kleine baby eindelijk geboren is, wil je het liefst van elk gebaartje een foto maken. Wat is hij toch super schattig!! Al die foto´s en video’s staan vervolgens op je telefoon, tablet of laptop en al snel raak je het overzicht kwijt. Zo weet je over een paar maanden niet meer wanneer je kleintje voor het eerst moest lachen, in bad ging of papa onder spuugde. Hoe je dit allemaal kunt bijhouden? Een babydagboek maken! De creatieve dames (of heren) kunnen dit makkelijk zelf in elkaar zetten, maar er is natuurlijk ook een app voor.

hema rompers

9 Maanden dagboek zelf maken

Eigenlijk begint het leven van je kindje al in de baarmoeder en dus tijdens de zwangerschap. Het is voor je kind ontzettend leuk om te lezen hoe moeders de zwangerschap heeft ervaren. Daarom kan het een leuk idee zijn om zelf een 9 maanden dagboek bij te houden van je zwangerschap. Je kunt hiervoor een mooi boekje kopen met harde kaft zoals deze en hier wekelijks een stukje in schrijven. Bijvoorbeeld hoe je jezelf voelt, wat de ontwikkelingen van de baby zijn (zie babykalender) en wat je hebt gedaan die week.

Heb je bijvoorbeeld de eerste outfit voor je baby gekocht, ben je naar een zwangerschapscursus geweest, heb je iets gekocht voor de babykamer, paste je niet meer in je kleding etc. Tevens kun je ook foto’s van je buik in het dagboek plakken en natuurlijk de echo foto’s.

prenatal banner weekaanbiedingen

Ben je niet zo creatief, dan kun je ook een 9 maanden babydagboek voor tijdens je zwangerschap kopen. Bijvoorbeeld: deze, deze of deze is leuk. Hierin kan je stukjes schrijven, vragen beantwoorden en je foto’s plakken. Het handige van deze boeken is dat er ook leuke vragen in staan die je kunt beantwoorden en je niets vergeet op te schrijven. Zelfs niet de dingen waar je zelf nog niet aan had gedacht!

negen maanden boek

Dagboek baby eerste jaar

In het eerste jaar van je baby ontwikkelt je kleintje zich ontzettend veel. Het is daarom erg leuk om dit allemaal te documenteren. Bijvoorbeeld door zelf een babydagboek te maken. Zeker als je creatief bent, is dit een uitgelezen moment om je creativiteit eens flink los te laten! Bijvoorbeeld door leuke stukjes te schrijven en mooie foto’s toe te voegen.

Tips om zelf een babydagboek te maken:

  • Koop een stevig boekje met harde kaft of een multomap met voldoende blaadjes.
  • Begin met een kort stukje over de huidige stand van zaken. Waar wonen jullie nu, wat voor werk doe je, hoe is je zwangerschap gegaan en hoe ziet de babykamer eruit. Het is ook leuk om wat foto’s toe te voegen van jezelf en je partner, het huis en de babykamer.
  • Vertel vervolgens iets over je zwangerschap. Waar heb je last van gehad, of ging het allemaal van een leien dakje? Voeg hierbij wat foto’s van je buik toe en de echofoto’s.
  • Het volgende is een korte beschrijving van de geboorte. Hoe laat begonnen je weeën, hoe reageerde je partner? Wat hebben jullie toen gedaan, wie was je verloskundige, hoe lang duurde de bevalling etc. Vergeet het geboortekaartje niet toe te voegen!
  • Ben jij creatief genoeg en kun je zelf een babydagboek maken? Of kies je net als ik voor een babydagboek app!

  • Beschrijf volgens de eerste weken per week kort wat er is gebeurd. Huilde de baby veel? Wanneer was het eerste badje, beviel dat? Hoe gingen de voedingen, hoe voelde je jezelf, wat vond je heel lastig, waren er nog ongelukjes?
  • Na de eerste weken, kun je overgaan en de ontwikkelingen per maand beschrijven. Wat waren de ontwikkelingen van je kleintje in de 3de maand, 4de maand etc.

    Wanneer begon je met de eerste hapjes, wanneer kon je baby zitten, tijgeren of kruipen? Wanneer kreeg je voor het eerst die mooie glimlach? Al deze mijlpalen zijn ontzettend leuk om te benoemen en misschien kun je er ook een foto bij doen. Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan eens de babykalender!

  • Het voordeel van een babydagboek zelf maken is dat je selectiever bent met de foto’s. Als je alles digitaal doet, heb je al snel de neiging om tientallen foto’s toe te voegen van 1 moment. Dat is leuk, maar met één foto dek je de lading ook en misschien nog wel beter.

Dagboek baby bijhouden

Je kunt een dagboek voor je baby zelf maken, maar je kunt ook een dagboek bijhouden in handige invulboekjes. Dit is ideaal voor moeders die iets minder creatief zijn. Tevens hebben deze boeken een prachtige layout en kun je door middel van vragen beantwoorden alles vermelden in het boek wat relevant is. Je hoeft dan niet alles zelf te bedenken.

Er zijn meerdere invulboeken te verkrijgen. Bedenk van te voren hoe lang je een dagboek wilt bijhouden. Sommige invulboekjes zoals Baby’s eerste jaar is slechts voor het eerste jaar. Maar je hebt ook invulboekjes die je voor een langere periode kunt bijhouden zoals Mijn opgroeiboek. Meer dagboeken voor je baby kun je hier vinden.

babydagboek app

Beste baby app voor een babydagboek maken

Heb je geen tijd om zelf een babydagboek te maken en is zo’n invulboek ook niet aan jou besteed? Ben jij meer van een digitale aanpak? Dan bestaan er ook apps waarin je een babydagboek kunt maken. Dit is met name handig voor de moeders die dagelijks tientallen foto’s en video’s maken en die graag verzameld willen hebben op één plek. Daarnaast bevatten de apps ook leuke features zoals leuke vragen of opdrachten, waardoor het bijhouden van het dagboekje ook echt leuk wordt. Ik heb 2 leuke apps gevonden waar je een digitaal babydagboek kunt maken.

YourAppic

YourAppic is een handige app waarin je een online levensboek kunt maken van de eerste 4 levensjaren van je kind. In de app kun je foto’s en video’s toevoegen die horen bij een bepaalde fase. Wat extra handig is, is dat je wekelijks originele opdrachten of meldingen krijgt waardoor je alle belangrijke momenten van je kind kunt vastleggen en niets vergeet.

Dankzij de app gaat geen moment aan je voorbij en heb je een geweldig naslagwerk zonder dat je veel moet knippen en plakken. Enige nadeel is dat de app wel geld kost, namelijk 12 euro per jaar. Maar goed, dat was je ook kwijt geweest aan een invulboek en het afdrukken van foto’s.

Baby apps: Baby dagboek van Annie (iOS)

Een andere app die helpt bij een babydagboek maken is ‘Baby dagboek van Annie’. Deze app kost 5,49 euro. In deze app kun je de belangrijke mijlpalen van je kind bijhouden middels foto’s en video’s. Daarnaast kun je ook de groei van je kind noteren in de app. De tijdlijn van je kindje kan je beveiligd delen met andere mensen. Bijvoorbeeld opa en oma. Deze app is vooralsnog alleen in het Engels beschikbaar, maar ze beloven dat er ook een Nederlandse versie komt.

App baby ontwikkeling

Vind je het niet zo nodig om een apart babydagboek te maken, maar wil je wel de ontwikkelingen van je baby bijhouden? Ook daarvoor heb je apps. Bijvoorbeeld:

  • uGrow-tracker

    In deze app van Philips kun je het voedings- en slaappatroon van je baby bijhouden. Daarnaast kun je de lengte en het gewicht invullen in een handige tijdlijn. Het is mogelijk deskundig advies te krijgen afgestemd op de ontwikkeling van je kind. Daarnaast kun je de app nog koppelen aan babyproducten (waarschijnlijk van Philips) zodat je alles nog beter kunt bijhouden. De app is gratis.

  • iGrow

    In iGrow kun je de groei van je kind bijhouden tot je kind maar liefst 18 jaar oud is. Probeer dat maar eens vol te maken! De app geeft je tips over gezond leven zoals voedingstips, beweeg- en slaaptips. Zo kun je jouw kind helpen om een gezond gewicht te behouden. De app laat je ook groeidiagrammen zien zodat je meteen weet of je kind gezond is qua gewicht of dat je kind moet opletten. iGrow is gratis.

  • Baby Daybook (Android) of Eat Sleep Simple babytracking (iOS)

    Dit is een simpele app waarin je heel eenvoudig kunt bijhouden wat je baby eet, hoeveel je baby slaapt en hoe vaak je de luier moet verschonen (en wat erin zit). Zo heb je alles in één makkelijk overzicht. Het leuke is dat het helemaal gratis is!

  • Met sommige baby apps kun je de niet alleen de ontwikkeling van jouw baby in de eerste 4 jaar bijhouden, maar zelfs tot zijn of haar 18e verjaardag!

  • Oei ik groei! 2018

    Oei ik Groei kun je vergelijken met een wekelijkse agenda die geheel gericht is op de ontwikkelingen van je baby. Zo weet je precies wat de mentale ontwikkelingen van je kleintje zijn, leer je alles over de fases waarmee je baby te maken krijgt en kan je aantekeningen maken. De app kan je ook goed helpen om de ontwikkelingen van je baby extra te stimuleren. De app kost 2,29 euro.

  • Baby story

    Bij baby story kan je mooie herinneringen van de babytijd maken door foto’s van je kleintje te uploaden en te veranderen in kleine kunstwerkjes. De app heeft 15 professionele filters en diverse lettertypes en opties waarmee je de foto kunt personaliseren. Zo heb je ook de keuze uit meer dan 420 verschillende kunstwerken waarin je jouw foto kunt zetten. Ook leuk om te gebruiken tijdens je zwangerschap! Over het algemeen is de app gratis.

Tip kijk hier voor de leukste apps voor de baby en peuter!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019