header luiers van pampers met 50% korting
Voeding

De eerste baby hapjes en oefenhapjes

De eerste 4 maanden hoef je nog niet echt na te denken over wat je jouw baby te eten geeft. Je baby ‘eet’ dan alleen maar flesvoeding of borstvoeding. Maar als je baby rond de 4 maanden oud is kan je beginnen met de eerste baby hapjes, oftewel oefenhapjes. In het begin stelt het nog niet veel voor en gaat er waarschijnlijk maar één lepel naar binnen. Merk je dat het vaste voedsel bevalt, dan kan je het langzaam gaan opbouwen.

banner vitamine-D kind

Vanaf wanneer geef je de eerste baby hapjes?

Als je baby 4 maanden is, is het lichaam beter in staat om andere voeding te verwerken dan melk. Je kunt dus vanaf dan beginnen met de oefenhapjes. Maar elke baby is anders. Het kan zijn dat je kind er nog helemaal niet klaar voor is en structureel het mondje dicht houdt.

Begin er dus pas mee als je kind er echt klaar voor is. Wanneer je baby het eten uit je mond kijkt en smakkende geluiden maakt, is zijn of haar interesse gewekt en kan je ermee beginnen. Wacht overigens niet te lang met de oefenhapjes. Als je baby 6 maanden oud is moet er toch echt wat anders naar binnen dan alleen maar melk.




eerste baby hapjes oefenhapjes eetopvoeding begint nu

Eerste hapjes baby schema

In het begin kan je het heel simpel houden. Je hoeft je baby dus geen culinaire hoogstandjes voor te schotelen. Een lepel gekookte en geprakte of gepureerde groenten of fruit is al voldoende als eerste baby hapjes. Zorg er wel voor dat er geen zout, suiker of vet aan toegevoegd is. Geef ook niet meerdere smaken, maar houdt het bij één product en een smaak.

eerste hapjes baby

Bespaar door groot in te kopen! Groente- en fruithapjes van Olvarit

Geef dit een paar dagen lang voordat je overstapt op een andere smaak. Zachte smaken werken in het begin goed zoals bloemkool, boontjes, broccoli, wortel, courgette of pompoen. Iets later kun je proberen wat fruit te geven zoals appel, perzik, meloen, banaan, mango of peer. Gaat dit goed, dan kan je meer gaan variëren.

De oefenhapjes zijn een aanvulling op de flesvoeding of borstvoeding. In het begin geef je 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 hapjes. Je kunt zelf de babyhapjes maken, maar je kunt de oefenhapjes ook uit een potje kopen. Vanaf de 7 maanden ga je langzaam opbouwen naar complete maaltijden. Kijk hier voor een duidelijk voedingsschema voor je baby inclusief de oefenhapjes.

libido banner

Op welk tijdstip kun je oefenhapjes geven?

Je kunt de hapjes direct na de flesvoeding of borstvoeding geven. Een ander goed moment is tussen 2 maaltijden door. Op dat moment is je baby redelijk ontspannen en niet heel hongerig. Waarschijnlijk staat hij of zij dan meer open voor iets nieuws dan wanneer het maagje heel erg knort.

Oefenhapjes vanaf 6 maanden

Als je baby 6 maanden is kan je een stapje verder met de babyvoeding. Naast groenten en fruit kun je proberen of je baby ook stukjes lichtbruin brood (zonder korst) wilt eten. Daarnaast kun je wat gekookt en mager vlees, vis of ei proberen. Zorg er wel voor dat je alles goed pureert of fijn prakt. Geef niet te veel eiwitten, maar houdt het op 2 theelepels per dag of een half eitje. Bij het vlees kun je ook wat rijst of geprakte aardappel geven.

Begin met lichtbruin brood, witte rijst, witte pasta en pap gemaakt van rijstebloem. Uiteraard alles zonder toegevoegd zout, vet of suiker. Gaat dit goed, dan kun je voorzichtig overstappen op volkorenproducten. De flesvoeding en borstvoeding blijven nog steeds hetzelfde.

Van gepureerd naar grof babyvoedsel

In het begin pureer je de babyhapjes heel fijn. Als het droog is kun je er wat kookvocht of een beetje margarine bij doen. Als het goed gaat bij je baby kun je de samenstelling in stapjes grover maken. Totdat je niet meer hoeft te prakken, maar de babyhapjes in kleine stukjes kunt snijden.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat kan je beter niet geven als oefenhapje?

Je hoeft je baby geen extra zoetigheid te geven zoals een koekje. Er bestaat dan namelijk een kans dat je baby een voorkeur voor zoet gaat krijgen. Andere producten die je beter niet kunt geven:

  • Rauw vlees of producten daarvan zoals filét americain, ossenworst, carpaccio, niet-doorbakken vlees.
  • Rauwe schaal- of schelpdieren, gerookte vissen (zoals zalm) of sushi.
  • Rauwe eieren of producten daarvan zoals zelfgemaakte tiramisu of mayonaise (de versies uit de supermarkt kunnen wel).

Als broodbeleg kun je beter ook smeerkaas en honing vermijden. Tot je kind 1 jaar is het beter om de gewone melk, chocolademelk of zuiveldranken te laten staan.

De eetopvoeding begint nu al!

Als je wilt dat je baby niet pietluttig wordt over eten, is het goed om meteen in het begin als je baby 4 maanden oud is aan veel smaken te laten wennen. Dus ook aan de smaak van vele soorten groenten. Het is soms verleidelijk om je baby alleen maar lekkere zoete producten te geven, maar als je jouw baby goed wilt leren eten kun je dit beter in mindere mate doen. Ook al moet je zelf kokhalzen van bloemkool, laat je kind het toch proeven.

In het begin kan het voorkomen dat de eerste baby hapjes of oefenhapjes eerder op de grond liggen dan dat ze in het mondje verdwijnen. Dat is heel normaal, blijf het gewoon proberen, maar dwing je kind niet!



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019