videovansint header
Baby Voeding

Plastic of glazen drinkfles voor de baby? Wat is beter?

Als er een baby op komst is, zal je boodschappenlijstje steeds langer worden. En op dat lijstje staat vast ook een drinkfles voor de baby. Maar in flesjesland is er een heleboel te vinden. Welke moet je wel hebben en juist niet? Kies je voor een plastic of een glazen drinkfles voor de baby? En wat zijn eigenlijk de andere opties waar je uit kan kiezen? Dit zijn de voor- en nadelen van de verschillende materialen.

beste babyfles banner

Waarom een drinkfles voor de baby kopen?

Als je flesvoeding gaat geven is deze vraag vrij overbodig. Maar ook als je van plan bent om borstvoeding te gaan geven, is het verstandig om een of twee drinkflessen in huis te halen. Je weet nu eenmaal niet hoe alles gaat lopen.

Misschien ‘moet’ je kindje noodgedwongen wel uit een flesje drinken (dit kan uiteraard ook jouw eigen afgekolfde melk zijn!) of ben je niet in staat om borstvoeding te geven om welke reden dan ook. Dan ben je blij als je een paar drinkflesjes in de kast hebt staan en niet snel iemand naar de winkel hoeft te sturen.
Welke soorten drinkflessen zijn er?

Alleen al qua vormen is de keuze reuze. Recht toe recht aan flessen of flessen met een ergonomische vorm, zoals de Hegen babyfles. Flessen met een brede hals of flessen met een smalle hals. Met printjes en kleurtjes, met handvatten of beschermhoezen, met ventiel of zonder ventiel, alles is te koop.

Maar wat misschien wel het belangrijkste is om over na te denken is de keuze van het materiaal. Kies je voor plastic of een glazen drinkfles voor de baby? Of toch voor silicone of RVS?

philips banner babyfoon

De voor- en nadelen van glazen drinkflessen

Vroeger waren alle drinkflessen van glas, inmiddels zijn er veel meer soorten drinkflessen voor baby’s
om de markt.

 • Voordelen van een glazen drinkfles

  Ze zijn veilig, er zitten namelijk geen chemische stoffen in. Ook zijn ze heel onderhoudsvriendelijk en mogen ze in de magnetron en in de vaatwasser. Ze zijn duurzaam en goed voor het milieu.

 • Nadelen

  Ooit zijn er andere flessen op de markt gekomen omdat glas zwaar en breekbaar is (of was). Tegenwoordig worden drinkflessen gemaakt van gehard glas, wat eigenlijk niet kapot te krijgen is. Maar qua gewicht zijn ze wel wat zwaar voor kleine baby’s.

beste babyfles banner

Voor- en nadelen van plastic drinkflessen voor de baby

Na de glazen flessen kwamen de plastic flessen op de markt.

 • Nadelen van plastic drinkflessen

  Er zaten gevaarlijke stoffen in die schadelijke gevolgen hadden voor gezondheid van je kind. Ze waren namelijk gemaakt van polycarbonaat plastic. Maar om dit te maken is Bisgenol A (BPA) nodig. BPA is een gevaarlijke stof, de sporen kunnen zich namelijk losmaken uit de kunststof en in de melk terechtkomen.

  Dit kan allerlei nare gevolgen hebben, zoals verstoringen van het hormoonsysteem en de hersenen, diabetes en hartbeschadigingen. Maar ook een hoger risico op kanker. Sinds 2011 is BPA gelukkig verboden in babyflessen. Heb je nog oudere flessen in huis of gekregen van iemand? Aan het symbool op de bodem kan je zien of een fles BPA bevat, #7 kun je beter niet meer gebruiken. #1, #2, #4 en #5 bevatten geen BPA.

  Maar daar ben je er nog niet mee. Plastic flessen geven veel microplastics vrij bij het verwarmen. Giet de melk pas na het verwarmen in de fles en spoel de fles minstens 3x om na het steriliseren.

 • Voordelen van plastic drinkflessen

  Ze zijn licht, gemakkelijk mee te nemen en gaan niet snel kapot.
Voordeel en nadelen van rvs-drinkflessen

RVS staat voor roesvrij stalen flessen.

 • Voordelen van RVS flessen

  RVS kan niet breken of splinteren. Ook wordt de melk beschermd tegen het licht waardoor de proteïnen en nutriënten behouden blijven.

 • Nadelen van rvs-drinkflessen

  RVS kan niet in de magnetron, je kunt minder makkelijk zien hoeveel je kindje gedronken heeft omdat de fles niet doorzichtig is.

De voor- en nadelen van silicone drinkflessen

 • Voordelen van silicone

  Ondanks dat het plastic is, is het 100% veilig, slijtvast en flexibel. Het is goed bestand tegen verhitting en er is geen kans op het lekken van chemicaliën. Ook is het gemakkelijk in onderhoud en kan het in de vaatwasser.

 • Nadelen van silicone drinkflessen

  Kan de smaak en geur van sterk afwasmiddel aannemen.

Lees je dus even goed in voor je een drinkfles voor je baby gaat kopen. En als je verstandig bent, koop je er niet te veel. Je weet namelijk nooit waar je baby graag uit drinkt. Bij mijn beide dochters was het echt een zoektocht voor we de beste drinkfles gevonden hadden. Bijvoorbeeld door krampjes, of omdat je kindje niet zo goed zelf kan drinken, of juist te gulzig is. Iedere baby is anders en bij iedere baby past een andere drinkfles!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!