“waterwipes
Voeding

Borstvoeding of flesvoeding?

Als de baby geboren is staat elke moeder voor een keuze: borstvoeding of flesvoeding? Hoewel flesvoeding, we noemen het ook wel kunstvoeding, de afgelopen jaren steeds beter van kwaliteit is, heeft borstvoeding toch altijd nog de voorkeur. Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om de baby van antistoffen te voorzien. Desalniettemin kan de baby ook gezond opgroeien als je alleen flesvoeding geeft. De keuze is dus eigenlijk geheel aan jou. Hieronder lees je de voor- en nadelen van borstvoeding of flesvoeding (lees kunstvoeding).

banner vitamine-D kind

Voordelen borstvoeding

Voordelen voor de gezondheid van de baby

 1. In moedermelk zitten veel afweerstoffen die je baby beschermen tegen ziektes.
 2. Moedermelk heeft een betere samenstelling zodat je baby minder last heeft van harde ontlasting.
 3. De vetten in moedermelk zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.
 4. In borstvoeding zitten meer voedingsstoffen dan in kunstvoeding (zoals kalk en fosfor).
 5. borstvoeding of flesvoeding

 6. Moedermelk heeft altijd de juiste temperatuur en is altijd vers.
 7. Kinderen die aanleg hebben voor bepaalde allergieën (bijvoorbeeld koemelk) kunnen moedermelk beter verdragen.
 8. Borstvoeding verkleint de kans op diabetes bij een baby, MS en overgewicht op latere leeftijd
 9. Je baby profiteert van een goede mond motoriek en kaakontwikkeling doordat het bij borstvoeding krachtige zuig- en kauwbewegingen moet maken.
 10. Drinken vanuit de borst is inspannend voor de baby waardoor hij of zij dieper kan slapen.
 11. Bij borstvoeding is het bijna niet mogelijk om te gulzig te drinken. Om die reden zit er nagenoeg nooit lucht bij de voeding en dat is beter voor de vertering en de darmpjes.Voordelen moeder-kind band

 1. Tijdens het voeden is er een mooi lichamelijk contact tussen moeder en kind wat erg waardevol kan zijn.
 2. Borstvoeding zorgt voor een intieme band tussen moeder en kind

Voordelen voor de moeder

 1. Moeders die borstvoeding geven hebben een verminderde kans op borstkanker, osteoporose (botontkalking), bloedarmoede, tekort aan ijzer en eierstokkanker.
 2. Dankzij borstvoeding wordt het herstel van de baarmoeder bespoedigd.
 3. Het is mogelijk dat het bloedverlies na de bevalling minder is.
 4. Moeders verbranden gemiddeld 500 kilocalorieën extra wanneer ze borstvoeding geven, grote kans dus dat je eerder weer op gewicht bent.
 5. Je kunt het overal geven, je hebt het altijd bij je.

Er zijn moeders die zich schuldig voelen over flesvoeding geven (we hebben het dan over kunstvoeding) en gehoord hebben dat je dan een slechte moeder zou zijn! Dit is natuurlijk niet waar, het gaat er om dat jij en jouw partner een type voeding kiezen die bij jullie past waar jullie je goed bij voelen! Jullie baby voelt ook of iets prettig en fijn is of spanning geeft!

philips banner babyfoon

Nadelen borstvoeding

Praktische nadelen van borstvoeding geven

 1. Je lichaam is voornamelijk bezig met melkproductie en voeden. Of je moet borstvoeding geven of je moet kolven en tussendoor ben je behoorlijk moe. Je kunt dus niet doen wat jezelf wilt.
 2. Je kunt niet altijd en overal even je baby voeden. Ondanks dat veel moeders vinden dat voeden in het openbaar wel kan, bestaat de mogelijkheid dat je vreemd wordt aangekeken.
 3. Met de combinatie borstvoeding en werken kan het lastig zijn om de voedingen of het kolven goed in te plannen, ondanks dat het in de wet geregeld is. Bijvoorbeeld als je stewardess bent en een aantal dagen op reis gaat, dan kan kolven aan boord best lastig zijn.
 4. Als je te weinig moedermelk hebt meegegeven aan bijvoorbeeld het kinderdagverblijf heb je geen alternatief.
 5. Het komt (helaas) weleens voor dat moeders stuwing, borstontstekingen, tepelblaren of tepelkloven krijgen door het geven van borstvoeding. In dat geval kan de arts je adviseren om over te stappen op flesvoeding.
nutricia actie banner

Nadelen voor je baby

 1. De baby kan eerder reageren op voeding waarvoor hij of zij gevoelig is die binnenkomt via de moedermelk.
 2. Je baby krijgt minder ijzer binnen via moedermelk dan via flesvoeding. Toch heeft dit eigenlijk geen gevolgen aangezien je baby bij de geboorte genoeg ijzer binnen krijgt voor een half jaar.
 3. Het is mogelijk dat er in moedermelk hele kleine hoeveelheden PCB’s en dioxines zitten, dit zijn gevaarlijke stoffen.

Voordelen flesvoeding

(kunstvoeding)

 1. Flesvoeding kan altijd en overal gegeven worden door iedereen. Tevens heb je als moeder je eigen lichaam weer ‘terug’ en wordt je niet geleid door voedingen.
 2. Baby’s slapen vaak sneller door als ze flesvoeding krijgen.
 3. Bij flesvoeding kun je precies meten hoeveel voeding je baby binnen krijgt.

Nadelen flesvoeding

(kunstvoeding)

 1. Kunstvoeding bevat geen antistoffen.
 2. Flesvoeding is veel duurder dan borstvoeding (want dat is natuurlijk ‘gratis’).
 3. Je moet altijd opstaan om de fles klaar te maken.
 4. Baby’s hebben bij flesvoeding soms de neiging om te gulzig te drinken waardoor ze veel lucht binnen krijgen. Dit kan darmkrampjes veroorzaken.
 5. Er bestaat een (kleine) kans dat je baby overgevoelig is voor koemelk. Dit uit zich in aanhoudende darmkrampjes. Hier kom je als ouder pas na een tijdje achter. Houdt je baby dus in de gaten. Als hij of zij veel krampjes heeft kan het helpen om over te stappen naar hypo-allergenen voeding.

Borstvoeding of flesvoeding? Waar kies jij voor?

Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen, na het lezen van alle voordelen en nadelen, waar kies jij voor? Borstvoeding of flesvoeding? En zou je jouw peuter ook borstvoeding blijven geven?kleertjes sale 70

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019