sale kleertjes header
Voeding

Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?

Voeding is ontzettend belangrijk voor je baby om te ontwikkelen en te groeien. Daarom is elke ouder erop gebrand dat de baby wel genoeg drinkt. Maar hoe weet je of je baby genoeg drinkt? Vooral voor vrouwen die borstvoeding geven is dit lastig in te schatten. Gelukkig zijn er tal van manieren om te achterhalen of je baby genoeg melk heeft binnengekregen.

beste babyfles banner

Hoeveel drinkt een baby?

Misschien ben jij na een bordje avondeten al vol, heeft je partner het dubbele nodig en schuift je moeder bij de helft al het bordje weg. Niet ieder mens heeft evenveel voeding nodig en dat geldt ook voor baby’s. Er is dus niet één strikte hoeveelheid melk die je baby per keer moet drinken. De ene baby drinkt per voeding meer en heeft pas later de volgende voeding nodig en een andere baby drinkt minder maar heeft weer vaker honger.
Wat drinkt een baby gemiddeld?

Natuurlijk zijn er wel gemiddelden, maar pin je baby daar dus niet op vast. Gemiddeld drinken pasgeboren baby’s ongeveer tussen de 10 tot 12 keer per dag. In deze eerste dagen na de geboorte is het maagje ongeveer zo groot als een knikker. Het kan dus nog niet veel melk verdragen. Daarom zal je baby rond de 2 tot 3 uur aan de bel trekken.

Na een week wordt dit al minder en zal het rond de 7 tot 8 keer per dag zijn. Maar nogmaals: sommige baby’s willen nog steeds vaker drinken.

Drinkt je baby minder vaak dan 7 tot 8 keer per dag, neem dan contact op met het consultatiebureau. 

Geef je flesvoeding, dan kan je de hoeveelheden aanhouden die op de verpakking staan. Let op: het flesje hoeft echt niet altijd leeg!

Als je baby genoeg heeft gehad, moet je niet meer opdringen. Geef je borstvoeding dan leg je jouw baby gewoon zo vaak mogelijk aan. Eerst geef je de ene borst, dan verschoon je jouw kleintje. Vervolgens zorg je dat hij of zij een boertje laat en geef je de andere borst als ‘toetje’.

Beste babyfles difrax banner

Lees ook: Wat kan je doen als de baby niet wil drinken?

Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?

Leuk die gemiddelden, maar hoe weet je nou of je baby genoeg drinkt per voeding. Vooral bij borstvoeding heb je geen idee hoeveel je baby nou binnenkrijgt. Dat klopt. Maar je kunt wel merken of je baby goed drinkt. Want als je baby goed drinkt en dus de melkstroom optimaal is, dan zal je baby waarschijnlijk ook genoeg voeding binnenkrijgen.

Onthoud goed dat een zuigende baby aan de borst, niet betekent dat de baby ook daadwerkelijk wat binnenkrijgt.

Om ervoor te zorgen dat je baby goed drinkt, is het essentieel dat je jouw baby goed aanlegt bij borstvoeding.

 Zorg er altijd voor dat je baby een goede ‘hap’ maakt en niet alleen je tepel, maar ook een gedeelte van het tepelhof in het mondje zit.

Eerst zal je baby kleine krachtige zuigbewegingen maken om de melkstroom op gang te helpen. Je baby drinkt als het zuigen langzamer gaat en je slikgeluiden hoort. Waarschijnlijk voel je dan ook dat je tepels een beetje gaan prikkelen, als teken dat er melk uitkomt.

cupfeeding medela softcub

Super handig en zonder te knoeien. Je kan hem hier bestellen.

Baby goed drinkt

Je kunt ook aan het kinnetje van je baby zien of hij drinkt. Als je baby zuigt zakt het kinnetje of gaat het iets naar binnen (vergelijkbaar met hoe jouw kin gaat staan als je op een vinger zuigt). Het kinnetje blijft in die stand staan zolang je kindje zuigt.

Stopt je kind met zuigen dan gaat het kinnetje weer iets omhoog en kan je een slikgeluid horen. Als je dit ziet bij je baby, dan weet je dat je kindje goed aan het drinken is en de melkstroom ook goed is. Wanneer je baby de tepel loslaat, heeft hij genoeg gedronken.

Weet je zeker dat je baby goed heeft gedronken, dan is nu natuurlijk de vraag of je baby wel genoeg drinkt. Om dit te achterhalen kan je letten op een aantal signalen die hieronder beschreven staan.

Wat zijn de signalen van jouw baby als hij genoeg gedronken heeft?

Het komt gelukkig niet veel voor dat baby’s te weinig drinken. Zolang je jouw baby op verzoek voedt en je kindje dus laat bepalen hoe vaak en hoeveel voeding hij krijgt, is de kans dat je kindje te weinig krijgt heel klein.

Geef je borstvoeding, let er dan altijd goed op, of je baby daadwerkelijk drinkt aan de borst (let op het kinnetje, grote zuigbewegingen en slikgeluidjes). Twijfel je, neem dan contact op met een lactatiekundige.


signalen dat baby genoeg drinkt
Drinkt je baby, maar weet je niet of je baby wel genoeg drinkt, dan kan je letten op de volgende signalen:

 1. Aantal plasluiers

  Je weet of je baby genoeg drinkt als hij of zij de eerste weken na de geboorte ongeveer 6 natte (voelt aan als zware, opgezette) luiers heeft. Na die eerste weken is 4 tot 6 volle plasluiers een goede graadmeter. Lees hier meer over hoeveel plasluiers een pasgeboren baby heeft.

 2. Aantal poepluiers

  De eerste weken hoort je baby ongeveer 2 tot 5 poepluiers per dag te hebben (geel van kleur bij borstvoeding). Baby’s die borstvoeding krijgen poepen vaak wat minder, dan is minstens 1 poepluier per 24 uur een goede richtlijn.

  Na 6 weken zegt een poepluier niet meer alles. Sommige baby’s gaan stukken minder poepen omdat de darmen de melk beter kunnen verteren. Het kan voorkomen dat je baby dan slechts 1 keer per 2 weken poept.

 3. Gedrag van je baby

  Een baby die genoeg drinkt is alert, levendig op zijn tijd, heeft momenten dat hij echt even wakker is en oogt tevreden. Baby’s die heel veel slapen, erg mak zijn en niet uit zichzelf wakker worden, kunnen weleens te weinig melk binnenkrijgen waardoor ze te weinig energie hebben.

 4. Manier van drinken

  Drinken kost kracht. Baby’s die genoeg binnenkrijgen, kunnen ook goed drinken omdat ze daar de energie voor hebben. Let erop dat het kinnetje wat zakt tijdens het zuigen, je baby grote en regelmatige slokken neemt, even pauzeert en hoorbaar slikt.

 5. Je borsten

  Als het goed is merk je ook aan je borsten dat je baby er uit heeft gedronken. Voor de voeding kunnen je borsten wat harder aanvoelen met bobbels erin (dit zijn volle melkklieren). Na de voeding zijn de bobbels weg en voelen je borsten wat zachter of slapper.

 6. Hoe wakker is je baby tijdens het voeden

  Een baby kan niet goed drinken als hij telkens in slaap valt. In principe hoort je baby dus het grootste gedeelte van de voeding met de oogjes open te drinken.

 7. Je baby stopt zelf met drinken

  De voeding is pas echt klaar als je baby uit zichzelf stopt met drinken door de borst weg te duwen, tepel of speen uit de mond te laten vallen of hoofdje weg te draaien. Als je baby in slaap valt tijdens het voeden is dat niet altijd het teken dat je baby klaar is met drinken.

 8. Wegen

  Houd je van cijfers, dan zou je ook wekelijks je baby kunnen wegen bij het consultatiebureau of thuis (alleen als je een speciale weegschaal hebt voor baby’s). Weeg je thuis, doe dit dan voor de voeding, op hetzelfde tijdstip en altijd naakt zonder luier.

  Een andere manier is je baby voor de voeding en na de voeding te wegen (ook naakt zonder luier). Dan weet je ongeveer wat je kindje heeft gedronken. Maar dit is eigenlijk een behoorlijk gedoe en totaal niet nodig als je alle bovenstaande punten hebt kunnen afvinken.

Wie kan je helpen als je twijfelt?

Twijfel je of jouw baby wel genoeg drinkt, blijf dan nooit te lang lopen met je twijfels maar schakel hulp in. Geef je borstvoeding, neem dan contact op met een lactatiekundige bij jou in de buurt. Ik weet zeker dat je al snel een paar kunt vinden die je graag helpen.

Een lactatiekundige is een specialist in borstvoeding geven en die persoon kan meteen zien of je kindje goed drinkt en of je goede melkproductie hebt. Geef je flesvoeding, kan kan je bellen naar het consultatiebureau voor advies en desnoods een extra afspraak. Ga nooit extra flesvoeding geven (zeker niet als je borstvoeding geeft) maar vraag eerst advies aan een professional!

Lees ook: Hoe vaak krijgt een baby voeding de eerste dagen?cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019