header banner hema
Verzorging

Hoeveel plasluiers heeft een pasgeboren baby?

Eén van die dingen waar je van tevoren niet zo over nadenkt, is dat het aantal plasluiers van jouw baby best belangrijk kan zijn. Het is namelijk een goede graadmeter om te achterhalen of de baby genoeg voeding binnenkrijgt. Maar hoeveel plasluiers heeft een pasgeboren baby eigenlijk? En hoeveel plasluiers heeft de baby na een paar weken? Je leest het hier.

luierkorting op pampers banner

Hoeveel plasluiers heeft een pasgeboren baby normaal?

Hoeveel plasluiers heeft een pasgeboren baby? Om dit te weten tel je het aantal plasluiers van je baby per 24 uur. Per dag moet je baby minimaal 4 tot 6 natte wegwerp luiers produceren. Dit zijn ongeveer 6 tot 8 katoenen luiers. Let op, dit is het minimum, meer mag altijd. Overigens geldt dit aantal nog niet voor de eerste week na de geboorte, dan zijn het aantal plasluiers minder.
In de eerste weken is het belangrijk om de plasluiers van jouw pasgeboren baby te tellen. Op die manier kun je achterhalen of je baby voldoende voeding binnenkrijgt.

zwitsal 50p korting banner

Hoeveel plasluiers heeft een pasgeboren baby in de eerste dagen na de geboorte?

Dat is:

  • Op dag 1: ongeveer 1 plasluier.
  • Op dag 2: 1 tot 2 plasluiers.
  • Dag 2 of 3: Wanneer colostrum overgaat naar overgangsmelk, 3 tot 4 luiers.
  • Vanaf dag 3 of 4: Als de melk echt op gang komt 4 tot 6 wegwerpluiers.

Een pasgeboren baby heeft weinig plasluiers

De eerste dagen dat je jouw baby welkom hebt kunnen heten in deze wereld, plast je baby nog maar heel weinig. Dat komt omdat je baby nog maar heel weinig drinkt, misschien niet meer dan 10 ml. Als je jouw baby borstvoeding geeft, bestaat deze eerste voeding uit het zogenaamde colostrum.

Colostrum is erg geconcentreerde melk dat weinig water bevat, maar ontzettend veel voedingsstoffen voor je kleintje. Het bevat ook stoffen om de darmen van je baby voor te bereiden om voedsel op te nemen. Colostrum komt maar in hele kleine beetjes omdat je baby nog maar een piepklein maagje heeft en nog moet wennen aan het verwerken van voedsel. Omdat colostrum maar weinig volume heeft, zal je baby in de eerste dagen nog niet veel plassen. Lees hier meer over colostrum melk.

Lees ook: Hypospadie: Wanneer spreek je van plasproblemen bij een baby?

baby plast heel veel

Help? Mijn pasgeboren baby plast niet binnen 24 uur!

Zoals je hebt kunnen lezen plast een baby de eerste dag niet veel omdat het maar heel weinig melk (dus vocht) binnenkrijgt. Doorgaans heeft een pasgeboren baby maar maximaal 1 plasluier in de eerste 24 uur, maar het is ook mogelijk dat jouw baby nog niet heeft geplast de eerste dag. Dat is niet erg, als het de tweede dag maar wel op gang komt! Het is vrij normaal dat jouw baby in het begin niet veel plast.

luiers met korting banner

Mijn baby plast heel veel

Een pasgeboren baby kan echt nog niet veel plassen. Maar na een aantal dagen zal je misschien versteld staan over de hoeveelheid die je baby plast. In principe kan de baby iets van 6 volle plasluiers produceren op een dag. Jouw baby plast deze luier niet in één keer vol. Een volle plasluier bestaat uit meerdere kleine plasjes. Hierdoor lijkt het of jouw baby veel plast, maar uiteindelijk valt dat wel mee. De baby kan de plas niet ophouden zoals wij dat doen en plast dus meteen als er maar een beetje in de blaas zit.

Als jouw baby veel plast, betekent dat, dat je baby veel voeding binnenkrijgt en daar is niets mis mee. Als de baby gewoon normaal aankomt en geen andere symptomen laat zien, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met het consultatiebureau, de verloskundige of je huisarts. Ook als je nog meer informatie wilt over je vraag ‘Hoeveel plasluiers heeft een pasgeboren baby’ kan je altijd bij deze instanties terecht en in de eerste week natuurlijk bij jouw kraamhulp.

Lees ook: Dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019