luieraanbiedingen header
Babykwaaltjes

Hypospadie, plasproblemen bij een baby!

Bij kinderen kan plassen best eens voor problemen zorgen. Bedplassen bijvoorbeeld en ook zindelijkheidstraining is soms best lastig. Dit zijn problemen waar iedereen tegenaan loopt, maar er zijn ook ernstigere plasproblemen bij een baby. Bijvoorbeeld hypospadie, wat dat is en wat er aan gedaan kan worden? Dat lees je hier.

banner vitamine-D kind

Wanneer spreek je van plasproblemen bij een baby?

Een baby en plas, dat kan in het begin best spannend zijn. Plast je kindje wel genoeg, of te veel? Hoeveel plasluiers bij een baby zijn eigenlijk normaal? Bij een meisje kan je nog wat bloed in de luier tegen komen, de eerste dagen. Daar hoef je niet meteen van te schrikken, het komt door de hormonen die ze van jou mee heeft gekregen.

De plas van de baby is roze van kleur

De eerste dagen na de geboorte kan een pasgeboren baby ook urinekristallen uitplassen. De plas is dan roze van kleur of oranje-achtig van kleur en het is niets om je zorgen over te maken. De kristallen ontstaan al in de baarmoeder en als de baby deze uit plast, kan er wat bloed bijzitten waardoor de plas roze of oranje kleurt.

Maar wanneer moet je je dan wel zorgen maken? Als je kindje niet genoeg plast bijvoorbeeld, maar er is nog een ander plasprobleem.

aerosleep babymatras veilig slapen

Wat is hypospadie?

Een plasprobleem dat niet veel voorkomt is hypospadie. Deze aangeboren afwijking van de plasbuis komt voor bij 1 op de 200 à 300 jongens. Het probleem is dat de plasbuis niet eindigt op de oorspronkelijke plaats.




Bij een lichte afwijking aan de plasbuis zit het plasgaatje enkele millimeters van de oorspronkelijke plaats. Maar bij een meer ernstige afwijking kan het plasgaatje ook achter de balzak zitten. In 50% van de gevallen gaat de hypospadie samen met een aangeboren kromstand van de penis, die operatief gecorrigeerd moet worden.

Hypospadie kan ontstaan door een tekort aan testosteron bij jou als moeder in de zesde tot dertiende week van je zwangerschap. Bij meisjes komt hypospadie amper voor.

Wat is hypospadie bij kind

Hoe kan je het herkennen?

Vaak is aan de buitenkant al meteen herkenbaar dat je kindje een gespleten voorhuid heeft. Tijdens het plassen komt de urine niet uit de gebruikelijk plek uit de penis. Zeker als je kindje al wat ouder is, kan je zien dat hij alle kanten op plast.

Kan hypospadie behandeld worden?

Hypospadie kan behandeld worden door middel van een operatie. Dit kan het beste gebeuren als je baby ongeveer een jaar oud is. Op die leeftijd is de penis voldoende ontwikkeld om geopereerd te kunnen worden. Misschien vind jij het heel eng om zo’n klein kindje te laten opereren. Maar vroeg opereren heeft eigenlijk alleen maar voordelen: de ingreep is achter de rug voordat jouw zoon het verband tussen jongens en een penis kan leggen. Dit scheelt een hoop schaamte en gedoe.

Ook groeit de penis op die leeftijd amper, wat goed is voor het herstel. Nog een voordeel is dat kleine kindjes na een operatie eigenlijk altijd spontaan gaan plassen. Ook dit is goed voor het herstel en om te zien of de operatie goed is gegaan. Als een kind ouder is (vanaf een jaar of 5) kan hij zijn plas expres ophouden. Bijvoorbeeld omdat hij het eng vindt.

Hypospadie is een van de plasproblemen bij een baby die kunnen voor komen. Twijfel je of er iets aan de hand is met je baby? Neem dan altijd contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Maar ook voor vragen over bijvoorbeeld zindelijkheid kan je daar terecht.



luiers met korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019