Het ziet er heel zielig uit en zorgt voor veel stress en onrust bij de baby, maar waarschijnlijk net zo veel voor jou. Een overstrekkende baby is voor niemand leuk. Wat is overstrekken en waarom doen baby’s dat eigenlijk? Kan je het voorkomen?
Wat is overstrekken?
De baby spant zijn rugspieren aan en heeft stijve beentjes. Hij gooit zijn hoofd in zijn nek, heeft zijn vuistjes gebald en ligt zo stijf als een plank op je arm. Vaak huilt hij ontroostbaar en weet jij misschien helemaal niet wat je ermee aan moet. Dat is precies wat een overstrekkende baby doet.
Maar je kindje doet dit niet expres, sterker nog, hij heeft er niets over te zeggen. Jouw baby is overstuur op het moment dat hij zich overtrekt, misschien door stress of pijn. Maar ook het overstrekken zelf kan voor nog meer stress bij de baby zorgen, waardoor het alleen maar erger wordt.
Waardoor gaat een baby overstrekken?
Er zijn verschillende redenen waarom een baby overstrekkende bewegingen maakt. Maar een ding is zeker, je kindje zit niet lekker in zijn vel op het moment dat hij zich overstrekt. Een van de redenen zou kunnen zijn:
- De baby is te vroeg geboren en heeft nog niet al zijn spieren goed kunnen ontwikkelen, of ermee kunnen ‘oefenen’.
- Je hebt een zware bevalling gehad. En daar moet jij niet alleen zelf van bijkomen, maar jouw baby ook.
- Je kindje heeft pijn, misschien als gevolg van de bevalling.
- Misschien heeft je baby last van krampjes, of heeft jouw baby koemelkallergie.
- De baby wordt te vaak opgepakt en weer weggelegd. Dit kan een vicieuze cirkel zijn. Je kindje huilt en je pakt hem op, dan is hij stil en leg je hem weer weg. Als dit zich blijft herhalen wordt je baby nog onrustiger en zal de cirkel doorbroken moeten worden.
- Er zijn te veel prikkels. Zoals geluid, licht, te veel speelgoed of een te warme of koude omgeving.
- Je baby wordt te vaak van houding veranderd.
Hoe kan je overstrekken bij een baby voorkomen?
Natuurlijk ligt het er aan wat de reden is waarom jouw baby overstrekkende bewegingen maakt. Daarom is het belangrijk om daar achter te komen. Als je kindje zich overstrekt om een medische reden, kan je dit niet zelf voorkomen en zal je daar met behulp van een arts achter moeten komen.
Maar vaak is de oorzaak niet ernstig en kan je met een paar ‘simpele’ dingen het overstrekken bij de baby verminderen.
-
Leg de baby eens in een hangmatje
Die zijn te koop voor in de box. Op deze manier ligt je kindje al een beetje gebogen en dat is meer ontspannen. Je kunt ook een soort nestje maken met een voedingskussen en je baby daar in leggen.
-
Draag de baby bij je
Als je kindje in een draagzak tegen je aan zit met zijn beentjes gebogen is dit een fijne ontspannen houding.
-
Leg de baby op zijn buik
Het is belangrijk om dit iedere dag te doen zodat je kindje zijn rug- en nekspieren kan leren gebruiken. Een goed moment om dit te doen is na het verschonen. Je kindje ligt op zijn rug met beide armpjes omhoog. Draai de baby voorzichtig van rug naar buik. Op deze manier ‘leert’ jouw baby meteen de draaibeweging.
-
Let erop hoe je kindje ligt als hij op zijn rug ligt
Zorg er bijvoorbeeld voor dat speeltjes op buikhoogte hangen. Zo hoeft je kindje niet achterover of schuin te kijken. Stimuleer de baby ook om twee kanten op te bewegen.
-
Zorg voor afwisselen van kant tijdens verzorging
Bijvoorbeeld met voeden. Voed twee kanten op, leg de baby dan dus ook andersom.
-
Warm bad
Doe jouw baby in een warm bad, of ga samen onder de douche.
-
Zorg voor de ouderwetse rust, reinheid en regelmaat!
Veel baby’s kunnen toch echt slecht tegen te veel prikkels. Vaste routines en gewoontes geven ze houvast en zorgen voor minder stress.
Lees ook: Help mijn baby is een buikslaper!
Wat zijn de gevolgen van veel overstrekken
Als de baby vaak overstrekkende bewegingen maakt, kan hij motorische achterstand gaan ontwikkelen. Door het overstrekken worden sommige spieren erg sterk, maar krijgen veel spieren niet de kans zich goed te ontwikkelen. Door het ballen van de vuistjes kan het moeilijker zijn om de fijne motoriek te ontwikkelen. En de buikspieren krijgen weinig kans omdat de rug zoveel aangespannen wordt. Daardoor kan omrollen moeilijker gaan.
Vermoed jij dat er meer aan de hand is dan alleen overprikkeling omdat je een vaak overstrekkende baby hebt? Volg je gevoel en ga er mee aan de slag. Vraag bijvoorbeeld hulp bij het consultatiebureau, of breng een bezoekje aan een osteopaat.
Soms zit er bij een baby letterlijk iets dwars door de bevalling en kan dit vrij gemakkelijk verholpen worden. Denk je dat jouw baby last heeft van een allergie? Neem dan contact op met je huisarts!