prenatalbanner sale
Babykwaaltjes

Fysieke ongemakken bij een baby na een zware bevalling

Een bevalling kan zeer pijnlijk en ongemakkelijk zijn voor de moeder, maar sommige geloven dat er ook fysieke ongemakken bij een baby voorkomen na een zware bevalling. Het kan zelfs zo erg zijn dat de baby hier tot lang na de geboorte hinder van ondervindt en misschien zelfs een geboortetrauma aan overhoudt! Lees hier meer over de fysieke ongemakken bij een baby na een zware bevalling.

beste babyfles banner

Waarom een zware bevalling ook voor de baby erg zwaar is!

Een baby op de wereld zetten gaat gepaard met heel wat puffen, kreunen, helse pijn en ongemakken. Als je dacht dat alleen jij hier last van had, dan heb je het volgens sommige echt mis. Ook je baby heeft heel wat te lijden. Zowel fysiek als mentaal.

Het is nogal een overstap; van een rustig, lekker warm en ontspannen leven in de baarmoeder, naar een wereld vol geluid, licht en tumult. Om nog maar niet te spreken over de weg daar naar toe! Of je nu een lange of korte bevalling hebt, geboren worden schijnt geen pretje te zijn, al weet je daar zelf meestal niets meer van.




Toch schijnt het dat de fysieke ongemakken bij een baby na een zware bevalling meer impact kan hebben dan de meeste denken. Op zich niet vreemd natuurlijk, jouw baby wil er ook het liefst zo snel mogelijk uit. Want dat geboortekanaal is ook niet de meest prettige plek om uren in te vertoeven. Je baby zit namelijk in een krappe doorgang waar veel minder zuurstof voor handen is.

Daarnaast geloven sommige dat de baby de stress van de moeder feilloos mee krijgt. Als laatste kan het ook nog zijn dat men aan je kleintje trekt en sjort met bijvoorbeeld een verlossingstang omdat het schoudertje vastzit.

huggies banner voordeel

Welke fysieke ongemakken zijn er na een zware bevalling bij een baby?

Er zijn een aantal fysieke ongemakken waar een baby mee te maken krijgt na een zware bevalling, vaak veroorzaakt door:

  1. Druk

    Tijdens de geboorte komt er behoorlijk wat druk op je baby te staan omdat hij of zij letterlijk door een kleine uitgang wordt geduwd. Wanneer de bevalling niet soepel verloopt doordat bijvoorbeeld de ontsluiting niet goed op gang komt of wanneer je lang en hard moet persen, is de druk op je baby steeds hoger.

  2. Tangverlossing

    Als de opening te klein is, of de baby komt er niet goed uit dan wordt er soms een vacuümpomp of een tang gebruikt waarmee je kindje met veel gedoe uit de baarmoeder wordt getrokken. Reken maar dat dit niet heel prettig is. Je baby kan er na de bevalling hoofdpijn van krijgen.

  3. Navelstreng zit om het nekje

    Het komt gelukkig niet heel vaak voor, maar in sommige gevallen zit de navelstreng bij de baby om het nekje, wat mogelijk verstikking kan veroorzaken waardoor je baby in ademnood wordt geboren.

  4. Stuitligging

    Wanneer een baby in de stuit ligt, zal men soms proberen het kindje te draaien. Dit gaat met best wat geweld.

  5. Emotionele verwaarlozing

    In sommige gezinnen of in bepaalde situaties is het niet rozengeur en maneschijn, maar wordt de baby geboren in een kleine nachtmerrie. Ruziemakende ouders, ouders met emotionele problemen of bijvoorbeeld verslavingsproblematiek of misschien is het kindje helemaal niet gewenst.

    Dit leidt tot emotionele verwaarlozing en ook al is de baby nog zo klein, reken maar dat dit emotionele en fysieke ongemakken bij een baby veroorzaakt na de bevalling.

Ook een keizersnede of een baby die in de couveuse moet (en dus fysiek gescheiden van de ouders) kunnen fysieke en emotionele ongemakken ervaren. Men denkt dat baby’s last kunnen hebben van hoofdpijn, letsel aan de hersenen door zuurstoftekort of pijn aan de ledematen (wat zich uit in krampachtig bewegen). In sommige gevallen kan een moeizame geboorte leiden tot een geboortetrauma.

beste babyfles banner

Geboortetrauma

Fysieke ongemakken bij een baby na een zware bevalling kunnen ook gelinkt zijn aan een geboortetrauma. Over het verschijnsel ‘geboortetrauma’ zijn de artsen het niet eens. Het merendeel geeft aan dat baby’s hier geen last van kunnen hebben omdat de hersenen nog niet goed ontwikkeld zijn, waardoor de baby zich niets kan herinneren van de bevalling.

Toch zijn er wetenschappers die er heilig van overtuigd zijn dat baby’s (sommige denken zelfs elke baby) een geboortetrauma kan oplopen. Dit uit zich in veel huilen en een onrustig kind. Maar ook op latere leeftijd kan het trauma gevolgen hebben. Sommige therapeuten vermoeden dat bepaalde psychische problemen zoals faalangst en laag zelfbeeld ook een gevolg kunnen zijn van een geboortetrauma. In hun ogen is de wijze waarop je op de wereld wordt gebracht bepalend voor de rest van je leven.
geboortetrauma bij baby

Hoe kan je jouw baby helpen bij ongemakken?

Sommige fysieke ongemakken bij een baby na een zware bevalling zijn zichtbaar en kunnen behandeld worden of men zal je baby extra in de gaten houden. Maar sommige ongemakken en dan met name de mentale ongemakken, zijn niet zichtbaar. Het resultaat is een baby die veel onrustig is en veel moet huilen. Het kan mogelijk ook verklaren waarom sommige een huilbaby hebben.

Mocht je ervoor open staan, dan zijn er tal van middelen die je kunt inzetten om je baby te helpen. Tegenwoordig kijkt men verder dan de meeste artsen. Zo kan je bijvoorbeeld naar diverse therapeuten gaan die je kunnen helpen te bepalen of je baby misschien een geboortetrauma heeft opgelopen, of misschien last heeft van iets anders. Een voorbeeld is een sensitherapeut. Zoek maar eens op ‘geboortetrauma specialist’ en je kunt tal van specialisten vinden.

huggies banner voordeel

Wat je zelf nog kan doen om de mentale en fysieke ongemakken van een baby na een zware bevalling te verlichten

  1. Veel nabijheid

    Kinderen die pijn hebben zijn erg gebaat met veel nabijheid. Draag je kind daarom zoveel mogelijk bij je, bijvoorbeeld in een draagzak zodat hij of zij constant jouw aanwezigheid voelt. Dat stelt je kleintje gerust.

  2. Samen in bad

    In bad gaan doet je baby denken aan het fijne leven in de baarmoeder. Als jij er dan ook nog eens bent om je baby lekker te knuffelen zou hij of zij dat al helemaal heerlijk vinden.

  3. Zingen, praten, geluidjes

    In de baarmoeder kon je baby constant naar jou luisteren, jouw stem is dus heel vertrouwd. Gebruik het daarom zo vaak mogelijk om je baby gerust te stellen. Praat en zing heel de dag tegen je kindje. Er zijn ook speciale knuffels, muziekdozen of apps verkrijgbaar die geluiden van de baarmoeder kunnen nabootsen. Dat zou je kleintje ook fijn vinden.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019