Soms kan er een complicatie bij de baby na de bevalling optreden waardoor je jouw kleine baby niet meteen in je armen kunt sluiten. De kinderarts zal dan eerst je baby moeten onderzoeken. Dit komt voor wanneer er bijvoorbeeld ontlasting van je baby in het vruchtwater zat of wanneer je baby is gehaald middels een kunstverlossing (bijvoorbeeld vacuümpomp). Maar ook wanneer je baby gezond en wel ter wereld komt, is het gevaar helaas nog niet geweken. Er zijn diverse complicaties bij de baby die na de bevalling kunnen optreden.
Zuurstoftekort of ademhalingsproblemen na de bevalling
In zeer zeldzame gevallen kan het voorkomen dat je baby vlak na de geboorte niet ademhaalt terwijl hij of zij tijdens de geboorte nog helemaal gezond was. Dit is een erg angstaanjagende complicatie bij de baby na de bevalling omdat je al direct in paniek kunt raken. Je baby zal meteen gereanimeerd worden.
Een lage bloedsuikerspiegel van je baby
Het kan voorkomen dat je baby een lage bloedsuikerspiegel ontwikkelt. Een lage bloedsuikerspiegel kan gevolgen hebben voor de hersenen van je baby aangezien deze voornamelijk suiker gebruiken als brandstof. Sommige baby’s hebben een verhoogd risico op een lage bloedsuikerspiegel. Kinderartsen zullen deze baby’s regelmatig controleren. In de meeste gevallen kan door middel van voeding de lage suikerspiegel worden aangepakt. In het ergste geval wordt je baby aan het infuus gelegd. Baby’s die een verhoogd risico hebben zijn:
- Prematuur kinderen (te vroeg geboren).
- Zware baby’s.
- Baby’s van moeders met een suikerziekte.
- Baby’s met stofwisselingsziekte (PKU test).
Je baby wordt ziek door infecties
De bacteriën die dagelijks om ons heen zweven zijn ontelbaar. Gelukkig worden we hier meestal niet ziek van, zeker niet wanneer je een goede weerstand hebt. Helaas is dit bij pasgeborene niet altijd het geval. Deze kleintjes hebben nog niet zo’n goede weerstand en zijn extra vatbaar voor bacteriën waardoor er complicaties bij de baby kunnen ontstaan.
Voornamelijk de groep B-streptokok, de Klebsiella en de E.Coli zijn bacteriën die veel voorkomen op het menselijk lichaam en dus vaak de oorzaak zijn van een infectie bij baby’s. Een infectie kan ervoor zorgen dat je baby ziek wordt. Symptomen zijn: huilerig, zweten, koorts, afvallen en niet goed drinken. Ga altijd naar je arts als je baby ziek is. De arts kan met een bloed- of urinetest bepalen of er sprake is van een infectie.
Je baby ziet lang geel na de geboorte
Een van de meest voorkomende complicaties bij de baby na de bevalling is dat ongeveer 50% van de baby’s een beetje geel ziet in de eerste week na de geboorte. Je baby moet na de geboorte het overschot aan rode bloedcellen afbreken. Tijdens deze afbraak komen er afvalstoffen vrij die de huid wat geel kunnen kleuren. Op zich is dat niet schadelijk, maar wanneer je baby erg geel gaat zien is een behandeling noodzakelijk. Je baby wordt dan onder een lamp gelegd die ervoor zorgt dat je baby de afvalstoffen sneller kan verwerken.
Bloedarmoede bij je baby
Wanneer er bloedverlies is geweest tijdens of na de geboorte bestaat de kans dat je baby een bloedarmoede oploopt. Dit houdt in dat de baby te weinig ijzer in het lichaampje heeft. Bloedverlies kan ontstaan doordat de placenta voor de uitgang ligt of wanneer de navelstreng scheurt. Het kan ook voorkomen dat je baby al bloedarmoede krijgt in de baarmoeder. Dit wordt veroorzaakt door een lek in de placenta. Het gevolg is dat het bloed van de baby in de bloedbaan van de moeder terecht komt die deze vervolgens afbreekt. Om die reden wordt er bij moeders vaak een bloedonderzoek gedaan.
De ergste complicatie bij de baby na de bevalling
De allerergste complicatie bij de baby na de bevalling is dat je baby komt te overlijden. Dit is werkelijk verschrikkelijk en je moet er eigenlijk totaal niet aan denken. Het enige lichtpuntje is dat het heel weinig voorkomt. Maar 9 op de 1000 baby’s overlijden na de bevalling.
Lees hier meer informatie over de uitvaart van een baby regelen
Het overlijden kan diverse oorzaken hebben. Denk aan een vroeggeboorte, de placenta die te vroeg loslaat, problemen met de navelstreng of aangeboren afwijkingen. Veel aangeboren afwijkingen kunnen al tijdens de 20 weken echo opgespoord worden. Zoals zuurstoftekort, hartafwijking, hazenlip of open ruggetje.