header banner hema
Zwangerschap

Waarom overlijdt een baby in de baarmoeder tijdens de zwangerschap?

Het is iets ontzettend verschrikkelijks: een miskraam, doodgeboorte of een baby die overlijdt in de buik. Je moet er niet aan denken, maar het kan gebeuren. Als je zoiets overkomt is er één vraag die je jezelf blijft stellen: waarom overlijdt een baby in de baarmoeder tijdens de zwangerschap? Want als we weten waardoor het komt, kunnen we misschien iets doen om een baby dood in de buik te voorkomen. Niemand wil dat verdriet meemaken. Deze vraag is gesteld op meerdere fora en ik heb de antwoorden voor je verzameld.

beste babyfoon bol.com

Miskramen in de eerste weken

Men spreekt van een miskraam als het vruchtje of foetus voor de 16e week zwangerschap wordt geboren. In de eerste weken van de zwangerschap is de kans op een miskraam het grootste, maar liefst 50%.

In het begin kan er veel ‘fout’ gaan. Het bevruchte eitje kan zich bijvoorbeeld niet innestelen in de baarmoeder omdat de vrouw bijvoorbeeld ziek is of veel alcohol heeft gedronken. Maar het komt ook vaak voor dat de natuur het bevruchte eitje afstoot omdat er iets mis is gegaan in de celdeling. Deze ‘foutjes’ van de natuur lost je lichaam zelf in dit vroege stadium op. Het vruchtje was dan te zwak geweest om te overleven. Lees hier alles over de kans op een miskraam.

Heb je het intense en trieste verhaal al gelezen van een vader die vertelt over de periode waarin hij zijn dochter verloor na 38 weken zwangerschap?
Oorzaken en de kans op overlijden van een baby na het tweede trimester

De kans op het overlijden van je baby na het tweede trimester is erg klein, maar 0,5%. In die periode spreken we van een ontijdige geboorte. Volgens de Universiteit van Californië zijn de onderstaande oorzaken in 50% van de ontijdige geboortes de reden waarom een baby overlijdt in de baarmoeder tijdens de zwangerschap:

 1. Operatie in de baarmoederhals.
 2. Gebruik van illegale drugs, met name cocaïne.
 3. Afwijkingen van de foetus.
 4. Infecties in de baarmoeder (komt voornamelijk voor in ontwikkelingslanden).
 5. Problemen van de baarmoeder zoals een afwijkende vorm of vleesbomen.
 6. Gezondheidsproblemen van de moeder zoals een schildklierziekte, hoge bloeddruk of diabetes.
 7. Lupus (auto-immuunziekte)
 8. Erfelijke aandoeningen die de kans op het vormen van bloedpropjes in de benen of longen kunnen vergroten.
 9. Ernstige stuipen.
 10. Letsel (zoals ongeluksletsel)
prenatal extra korting banner

Andere oorzaken waarom overlijdt een baby in de baarmoeder

Naast bovenstaande oorzaken zijn er nog meer redenen waarom een baby overlijdt in de baarmoeder maar die zeer zeldzaam zijn en toch zijn voorgekomen:

 1. Baby overlijdt in de baarmoeder door navelstreng

  Het komt wel eens voor dat een baby overleden is in de buik doordat deze werd gewurgd (het klinkt heel vreselijk) door de navelstreng. Tijdens de groei van het kindje wordt de navelstreng steeds langer en je baby kan hierin verstrikt raken.

 2. Bloedprop in de navelstreng

  Het is weleens voorgekomen dat een baby in de baarmoeder is overleden doordat er een bloedprop in de navelstreng zat. Door deze bloedprop werden er geen zuurstof en voedingsstoffen vervoerd naar de baby die helaas kwam te overlijden.

 3. Slechte voeding en uithongeren

  Het is mogelijk dat een slecht voedingspatroon van de moeder de oorzaak is waarom een baby overlijdt in de baarmoeder. Wanneer je slecht eet of jezelf uithongert krijgt je baby te weinig voedingsstoffen binnen om te overleven.

davitamon mamavitaal banner

Roken en alcohol mogelijk niet de oorzaak van doodgeboorte

Roken en overmatig alcohol drinken kunnen de kans op een miskraam vergroten. Maar wanneer je verder en al langer dan twintig weken zwanger bent, wordt de dood van je baby niet zo snel veroorzaakt door alcohol drinken of roken. Dit zegt overigens niet dat je dit moet gaan doen.

Roken als je zwanger bent is nog steeds erg schadelijk voor je baby. Net zoals dat alcohol ook kan leiden tot afwijkingen van je baby of andere vervelende gevolgen heeft. Maar alcohol en roken zal er dus minder snel voor zorgen dat een baby overlijdt in de baarmoeder.
ervaringsblog zwangerchap dochter overlijd na 38 weken zwangerschap

Kinderen krijgen is een wonder!

Als je erover nadenkt is het een groot wonder dat er uiteindelijk een gezonde baby geboren wordt. Bij de bevruchting en uiteindelijk de geboorte komt ontzettend veel kijken: ovulatie, kwaliteit van de eitje en het sperma, vruchtbaarheid man en vrouw, zwangerschapshormonen, conditie van de baarmoeder, succesvol combineren van het DNA, innestelen, celdeling, groei en ontwikkeling van het kind en ga zo maar door. Een miljoen processen moeten goed verlopen om een mens te creëren.

Na de bevruchting is je baby contant aan het groeien en ontwikkelen. Geen enkele dag is hierbij hetzelfde. Elk moment is essentieel in de groei en ontwikkeling. Er hoeft maar 1 ding verkeerd te gaan en het kan resulteren in een miskraam of een doodgeboren baby. Het is dus werkelijk een wonder en dat maakt het ook zo kwetsbaar.

Volg de ontwikkeling van jouw baby in onze zwangerschapskalenderActuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

2 Reacties

 1. Avatar foto Bebske bosscher
vadersschapsverlof 2019