“waterwipes
Miskraam

Wat is de kans op een miskraam?

De kans op een miskraam is het grootste in het begin van de zwangerschap. Wat exact de cijfers zijn is onduidelijk. Sommige zeggen dat 1 op de 10 vrouwen een miskraam krijgen, maar er zijn ook cijfers die aangeven dat 1 op de 4 of zelfs 1 op de 3 vrouwen een miskraam krijgt. De cijfers zijn in vergelijking met vroeger wel een stuk nadeliger geworden, maar dat betekent niet dat miskramen nu vaker voorkomen.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Tegenwoordig kunnen we ze eerder opmerken, bijvoorbeeld omdat zwangerschapstesten betrouwbaarder zijn geworden. Vrouwen kunnen nu al na 4 dagen een positieve test hebben en dat was vroeger pas na een paar weken. Daarnaast wordt er meer open over miskramen gepraat dan vroeger en dat is een mooie ontwikkeling. Want ook al krijg je een miskraam na 1 week zwangerschap, het is altijd een groot verlies dat verwerkt moet worden.

Wat is een miskraam?

Een miskraam houdt in dat het bevruchte eitje, embryo of foetus wordt afgestoten door het lichaam. Als de geboorte plaatsvindt voor de 16de week van de zwangerschap is het een miskraam. Gebeurt dit tussen de 16de en 28ste week van de zwangerschap dan is er geen sprake meer van een miskraam maar van een ontijdige geboorte. Men spreekt van een vroeggeboorte als het kindje tussen de 28ste en 37ste week van de zwangerschap geboren wordt.

Ervaringsblog: Na 20 weken zwangerschap ben ik mijn dochtertje verloren!

kans op een miskraam zwangerschap

Kans op een miskraam per week

Onderstaand een overzicht van de kans op miskraam per week percentage.

  • Week 4, 5 en 6: de kans op een miskraam is het hoogst in deze weken: ruim 12%.
  • Week 7, 8 en 9: de kans is ongeveer 9 tot 10%. Als je in deze periode een echo hebt gehad waarbij je het hartje van je kindje hebt gehoord, is de kans dat je een miskraam krijgt kleiner.
  • Week 10, 11 en 12: 7,5 tot 8% van de vrouwen krijgt in deze week een miskraam.
  • Week 12 tot 16: de kans is nu nog maar 5 tot 8%

Na de 16de week is de kans op een miskraam nog maar erg klein. Dit zijn natuurlijk allemaal getallen maar het krijgen van een miskraam is een vreselijke ervaring. Ook al is de kans na 16 weken zwangerschap klein, het kan nog steeds gebeuren.

Lees het verhaal van deze vader die na 38 weken zwangerschap alsnog zijn dochter verloor.

Waarom kans op miskraam groter in de eerste weken?

In de allereerste weken kan de kans op een miskraam al op de 50% liggen. Dit komt omdat het bevruchte eitje bijvoorbeeld niet in staat is zich in te nestelen in de baarmoederwand. Bijvoorbeeld door ziekte (griep), overmatig alcoholgebruik of medicijngebruik. Andere oorzaken van een miskraam in deze eerste weken zijn foutjes in de celdeling of in de groei van de foetus. Meestal hebben vrouwen deze miskramen niet door en wisten ze waarschijnlijk niet eens dat ze zwanger waren.

In de eerste 12 weken van de zwangerschap worden de organen, bloedvaten en weefsels ontwikkelt. Als er tijdens deze ontwikkeling van de foetus iets mis gaat veroorzaakt dit snel een miskraam. De natuur heeft dit bewust zo geregeld. De baby’s hadden waarschijnlijk een genetische afwijking waardoor ze te zwak zouden zijn om te overleven. De kans was dan sowieso groot geweest dat je baby in een later stadium zou overlijden of vlak na de geboorte.

monuta banner

Oorzaken van een miskraam

Oorzaken van een miskraam of vroeggeboorte zijn niet eenduidig aan te geven. Meestal wordt een miskraam afgedaan als een ‘foutje in de natuur’. Pas wanneer een vrouw meerdere miskramen achter elkaar heeft gehad wordt er een onderzoek gedaan.
Na twee miskramen is de kans op een derde miskraam al verhoogd met ruim 25%. Na 3 miskramen is dat al 45%. Het kan zijn dat er dan iets mis is. Bijvoorbeeld in de chromosomen of er is sprake van een ziekte of afwijkingen in de baarmoeder.

Andere oorzaken van een miskraam:

  • Leeftijd: hoe ouder je bent hoe groter de kans op een miskraam. Tot 35 jaar is deze kans 10%, maar vanaf de 35 jaar is dit al 20%. Wil je zwanger worden na je 40ste dan is de kans op een miskraam al 40%. Dit heeft te maken met afnemende kwaliteit van de eicellen en een minder goede hormoonregulering
  • Roken: door te roken heb je 1,5 tot 2 keer meer kans op een miskraam
  • Overmatig koffie drinken
  • Alcoholmisbruik (dus veel alcohol drinken)
  • Medicijngebruik (geef altijd aan dat je zwanger wilt worden bij je huisarts als je medicijnen gebruikt)
  • Overgewicht
  • Stress: stress kan de kans op een miskraam verdubbelen.
  • Chromosomenafwijking.

Zalando 2 75p schoenen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019