“waterwipes
Miskraam

Alles over miskraam

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt een miskraam. En geloof me, dat is een verdriet en teleurstelling waarop je jezelf niet kunt voorbereiden en het verdriet is altijd groter dan je van tevoren denkt. Een miskraam kan natuurlijk vanzelf ontstaan, maar soms moet het worden opgewekt. Helaas kunnen we niets doen om het verdriet weg te nemen. Wat we wel kunnen doen is je vertellen wat je kunt verwachten bij een miskraam.

davitamon mamavitaal banner

Wat is een miskraam?

Een miskraam houdt in dat een zwangerschap voor de 16de week wordt afgebroken. Bijvoorbeeld omdat het vruchtje is gestopt met groeien, het hartje niet meer klopt of omdat het wordt afgestoten door het lichaam.




De oorzaken van een miskraam lopen erg uiteen. Meestal kan je er echt niets aan doen, voel jezelf daarom nooit schuldig. Als je eenmaal een miskraam hebt gehad, zegt dat niets over je volgende zwangerschap. Deze kan gewoon succesvol zijn. Het kan al heel vroeg in de zwangerschap gebeuren, bijvoorbeeld in de eerste week (vroege miskraam). Maar het kan ook pas in de 12de week misgaan, dit heet een niet intacte zwangerschap. Het vruchtje is dan wel te zien op de echo, maar het hartje klopt niet meer.

De kans op een miskraam is in de eerste weken het hoogst, daarna neemt het af. Lees hier meer over de kans op een miskraam.
Miskraam herkennen

Miskraam herkennen

Eén van de belangrijkste signalen van een miskraam is bloedverlies. Maar raak alsjeblieft niet meteen in paniek als je bloedverlies tijdens de zwangerschap hebt. Dit komt bij 20% van de vrouwen voor. Er zijn meer kenmerken dan alleen bloedverlies. Het verloopt van een miskraam:

  • Eerst bloedverlies.
  • Mogelijk ook rugpijn of onderbuikspijn en krampen.
  • Bloedverlies neemt toe.
  • Je verliest naast bloed ook stolsels, stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies en vliezen die om het vruchtje heen zaten, het vruchtje zelf en het vruchtzakje). Soms is het vruchtje nog zo klein dat je het niet herkent. Je herkent wel altijd stukjes weefsel. Het verliezen van het weefsel gaat altijd gepaard met krampen.
  • Wanneer je het weefsel hebt verloren neemt het bloedverlies af en verminderen de krampen.
  • Mogelijk bloed je nog enkele dagen, maar dit kunnen ook een paar weken zijn.

Hierna zullen de zwangerschapssymptomen afnemen zoals minder gevoelige borsten en geen ochtendmisselijkheid meer.

monuta banner

Miskraam opwekken of curettage

Een miskraam kan vanzelf opkomen, maar soms is dat niet het geval. Dan komen de ouders er tijdens de echo achter dat er bijvoorbeeld geen vruchtje is maar alleen een vruchtzakje of dat het hartje niet klopt. Dit heet niet vitale zwangerschap of missed abortion. Voor ouders is dit een enorme teleurstelling en kan het ook erg verwarrend zijn. Vrouwen voelen zich namelijk nog steeds zwanger omdat ze nog steeds de zwangerschapssymptomen ervaren.

Er zijn dan 3 opties mogelijk. Of er wordt gewacht om te zien of de miskraam alsnog op gang komt, of de miskraam wordt opgewekt met medicijnen of er wordt een curettage gepland. Wanneer de miskraam wordt opgewekt met medicijnen zal het verloop ongeveer hetzelfde zijn als met een natuurlijke miskraam. Lees hier meer over het ontstaan van een miskraam.

Miskraam, hoe ziet het eruit

Als je vroeg in je zwangerschap het vruchtje verliest, kan het zijn dat je niet eens wist dat je zwanger was. Je bloeding van de miskraam is dan rond dezelfde tijd als je menstruatie, maar mogelijk wat heftiger.

Meestal is het vruchtje bij een miskraam niet echt herkenbaar, maar ziet het er anders uit dan de stolsels (zwart/rood) en het overige bloedverlies. Het weefsel van het vruchtje is wit en glazig soms met vruchtzakje. Het vruchtzakje ziet eruit als een wit condoom dat onder het bloed zit. Hoe verder je was in je zwangerschap, hoe groter je vruchtje. Pas vanaf de 6 weken zwangerschap is het echt goed zichtbaar. Lengte van het vruchtje per week:

  • 6 weken: 1,5 centimeter
  • 8 weken: 2,5 centimeter
  • 10 weken: 4,5 centimeter
  • 12 weken: 6,5 centimeter.

Wat te doen tijdens een miskraam?

Als je opeens bloed verliest is het goed om meteen je verloskundige te bellen. Die kan aan de hand van een aantal vragen bepalen of er sprake is van een miskraam of niet. Tijdens de miskraam zelf (al dan niet opgewekt met medicijnen) kan je het volgende doen:

  • Bij menstruatieachtige krampen mag je een pijnstiller nemen. Begin met paracetamol. Mocht dit niet werken dan kun je nog nurofen of NSAID nemen tegen de krampen.
  • Gebruik altijd maandverband om je bloedingen op te vangen, geen tampons. Blijf het maandverband gebruiken totdat het bloeden geheel is gestopt (dus ook de dagen/weken erna).
  • Wanneer het bloedverlies en mogelijk ook de krampen toenemen komt het op gang. Zorg dat je in een veilige omgeving bent en dat er iemand bij je is die je vertrouwt. Wanneer je veel bloedverlies hebt moet de huisarts gebeld worden.

Het is niet nodig om het vruchtje op te vangen, in ieder geval niet voor onderzoek. Maar misschien wil je het voor jezelf opvangen om het bijvoorbeeld te begraven of afscheid van te nemen. Als je daar geen behoefte aan hebt kan het doorgespoeld worden. Lees ook over de watermethode na een miskraam.

mijn eerste miskraam ervaringen

Na de miskraam

Is de miskraam vanzelf gekomen of heb je het opgewekt met medicatie dan wordt er na 1 tot 2 weken een echo gemaakt om te bekijken of alles eruit is. Soms, wanneer het overduidelijk is dat het vruchtje eruit is gekomen en je verder geen klachten ervaart, kan het zijn dat er geen echo meer nodig is. Houdt de bloeding lang aan dan wordt er wel een echo gemaakt om te bepalen of het vruchtje eruit is gekomen en/of alle weefselresten uit de baarmoeder zijn. Als de baarmoeder nog niet helemaal schoon is wordt bekeken wat er gedaan kan worden. Mogelijk krijg je een curettage.

Zwanger worden na een miskraam

Na de miskraam heb je waarschijnlijk nog bloedverlies. Dit kan een paar dagen aanhouden maar het kan ook nog 3 weken duren. Duurt het langer, neem dan contact op met je huisarts. Wacht nog even met gemeenschap totdat het bloedverlies is gestopt anders heb je kans op infectie. Wanneer je geen bloedverlies meer hebt kunnen jullie het gewoon weer proberen.

In principe hoef je niet je eerste menstruatie af te wachten. Toch wordt dit vaak wel geadviseerd omdat je dan meer zicht hebt op je nieuwe zwangerschap. Je eerste menstruatie komt gemiddeld na 4 tot 6 weken weer op gang. Heb je daarvoor al gemeenschap gehad en ben je na 6 tot 8 weken nog steeds niet ongesteld, dan kan het zijn dat je weer zwanger bent. Doe dan een zwangerschapstest.

Het verwerken van het verlies

Hoe klein en pril je zwangerschap ook is, een miskraam is altijd een heftige gebeurtenis waar je jezelf gewoonweg niet op kunt voorbereiden. Je zult heftige gevoelens van teleurstelling, boosheid en verdriet ervaren. Onderschat het alsjeblieft niet en praat erover met andere mensen. Je zult al snel merken dat je zeker niet de enige bent.

Neem daarnaast de tijd om het te verwerken. Je kunt ook je ervaring online delen met anderen, zoals ook één onze lezeressen ook heeft gedaan. Haar ervaring lees je in het stuk: Mijn eerste zwangerschap, mijn eerste miskraam.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019