sale kleertjes header
Bevalling

Wat is een curettage?

Een curettage is een ingreep die door de gynaecoloog wordt uitgevoerd in het ziekenhuis. De ingreep houdt in dat de gynaecoloog met een soort van lepeltje (curette) een laagje van het slijmvlies weg schraapt dat aan de binnenkant van je baarmoeder zit. Een curettage wordt om diverse redenen uitgevoerd. Lees in deze blog wanneer je een curettage kan verwachten, wat er precies gebeurt en hoe het herstel verloopt.

beste babyfoon bol.com

Wanneer wordt een curettage uitgevoerd?

Er zijn verschillende redenen waarom een arts of gynaecoloog besluit een curettage uit te voeren. Dit zijn:

  • Curettage bij hevig bloedverlies

    Wanneer je abnormale en/of hevig bloedverlies hebt, kan men besluiten om een curettage te doen. In dit geval schaaft men wat slijmvlies weg zodat dit onderzocht kan worden in het laboratorium. Op deze manier kan men de oorzaak van het bloedverlies achterhalen. Wanneer je dus last hebt van één van de onderstaande symptomen, kan het zijn dat een curettage wordt gedaan.

    • Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie<;/li>
    • Abnormaal bloedverlies na de seks;
    • Bloedverlies tussen de normale menstruaties in;
    • Wanneer je na of tijdens de overgang bloed verliest;
    • Hevig bloedverlies na de bevalling.



    Wanneer wordt een curettage gedaan

    Lees ook: Zwanger worden na een curettage!

  • Curettage bij een miskraam

    Tijdens een miskraam wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Het kan voorkomen dat er na de miskraam nog wat weefsel achterblijft in de baarmoeder. Dit noemt men ook wel een onvolledige miskraam. In de meeste gevallen zit er dan nog wat weefsel in de baarmoeder waardoor je bloed blijft verliezen en krampen blijft houden. Met een curettage kan dit achtergebleven weefsel verwijderd worden.

  • Curettage na de bevalling

    Als de nageboorte achter de rug is en je hierna nog duidelijk last hebt van aanzienlijk bloedverlies, is het mogelijk dat er nog wat weefsel van de placenta in de baarmoeder zit. Ook hiervoor doet men een curettage om dit weefsel te verwijderen.

  • Abortus

    Ben je ongewenst zwanger? Als je nog niet de 12 weken hebt bereikt kan middels een zuigcurettage het vruchtje weggehaald worden. Je zwangerschap op deze manier laten beëindigen benodigd wel een specifieke medische indicatie.

monuta banner

Curretage en verdoving

Voor de ingreep krijg je een lichte algehele narcose. Dit is nodig omdat tijdens de behandeling je baarmoedermond wordt opgerekt en dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Maar soms kiest men voor een andere verdoving zoals een ruggenprik of plaatselijke verdoving. Deze laatste wordt meestal niet gebruikt omdat het belangrijk is dat je volledig ontspant tijdens de behandeling. Dit is voor veel vrouwen erg moeilijk.
Bij het intakegesprek zal waarschijnlijk de diverse methodes van verdoven besproken worden.

Hoe verloopt de curettage?

In de meeste gevallen wordt een curretage in het ziekenhuis gedaan. Hiervoor wordt je voor één dag opgenomen mits er geen problemen of complicaties ontstaan.
Als eerste zal men de vagina en de omliggende huid desinfecteren met een vloeistof. Vervolgens brengt de gynaecoloog een speculum (spreider) in de vagina. Met een klem wordt de baarmoeder vastgepakt en voorzichtig in de goede positie getrokken: het verlengde van het baarmoederkanaal. Aangezien dit kanaal te smal is om de benodigde instrumenten voor de curettage door te laten, wordt het eerst opgerekt.

Hierna wordt de binnenkant van de baarmoeder gecuretteerd. Daarbij wordt de holte rondom schoongekrabd met de curette (soort lepel). Op die manier ontstaat dezelfde situatie als wanneer je menstrueert. Mocht er nog weefsel in de baarmoeder zitten, bijvoorbeeld van een miskraam of na de geboorte, dan wordt eerst weefsel met een buisje weggezogen. Daarna wordt met de curette de rest verwijderd.

Alles bij elkaar duurt een curretage slechts 10 minuten in beslag.

Curettage complicaties

Complicaties tijdens de behandeling komen nagenoeg niet voor aangezien het een ongevaarlijke ingreep is. In zeldzame gevallen wordt tijdens de ingreep de baarmoederwand beschadigd. Wanneer dit gebeurt stopt men direct met de ingreep. Als je onderstaande klachten ervaart na de behandeling is het goed om je huisarts te bellen:

  • Koorts
  • Buikkrampen die meer dan 2 dagen na de ingreep aanhouden en/of heviger worden
  • Hevig bloedverlies.

Curettage herstel

In de meeste gevallen kun je na enkele uren weer naar huis. Mogelijke klachten na de ingreep:

  • Buikkrampen (vraag om een pijnstiller)
  • Licht bloedverlies in de eerste 10 tot 14 dagen
  • Vermoeid of slaperig.

Gebruik bij de lichte bloedingen geen tampons en ga niet in bad of zwemmen. Ook is het verstandig om geslachtsgemeenschap uit te stellen totdat de bloeding is gestopt.

Als je geen abortus of een miskraam hebt gehad, komt je menstruatie weer op gang zoals normaal, anders kan het 5 tot 6 weken duren.



hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019