“waterwipes
Bevalling

Poepen tijdens de bevalling is normaal en geen taboe!

Je zou eigenlijk denken dat vrouwen zich met name bezig houden met de vraag: ‘hoe krijg ik zo’n hele baby eruit geperst?’ Maar het schijnt dat vrouwen zich soms nog meer druk maken over of ze gaan poepen tijdens de bevalling. Want dat is mega gênant. Hallo! Denk je echt dat dit beetje poep enige indruk maakt? Nee joh! Poepen tijdens de bevalling is stiekem hartstikke normaal en eigenlijk heel logisch. Waarom? Je leest het hier.

philips banner babyfoon

Waarom rust er een taboe op poepen tijdens de bevalling?

Poepen tijdens de bevalling, je moet er misschien echt niet aan denken. Zeker niet als jan en alleman vrolijk staat mee te ‘genieten’ van jouw poep-escapade. En al zeker niet je partner. Vrouwen vinden het ronduit gênant als ze een hoopje op het bed leggen.

Het is vies, voelt zeer onnatuurlijk (want poepen doe je niet in het openbaar) en wat moeten de mensen wel niet van je denken?! Ik denk dat ik wel weet wat de verloskundige, verpleegkundige en kraamverzorgster denken als ze je zien poepen tijdens de bevalling. Ze denken dit: ‘Mooi! De baby komt er bijna aan!’ Die gedachte had je niet verwacht hè?




Waarom ga je poepen tijdens het bevallen?

Het is compleet logisch dat je kan gaan poepen op zo’n moment. Om je baby eruit te persen gebruik je namelijk dezelfde spieren als wanneer je gaat poepen. Mocht er nog wat in je endeldarm zitten, dan gaat dit beetje ontlasting er ook mee uit. Tja, je bent nu toch bezig…

cheezzbaby banner

Poepen tijdens de bevalling is zelfs goed

Ik zei net al: als je gaat poepen tijdens de bevalling zal de verloskundige dit alleen maar een goed teken vinden. Waarom? Omdat het aangeeft dat je op de juiste manier aan het persen bent. Om je baby op de wereld te zetten moet je jouw bekkenbodemspieren gebruiken bij het persen, als je gaat poepen zegt dit dat je die spieren aan het gebruiken bent.

Het is voor de verloskundige dan ook hét teken dat je het goed doet. Je gebruikt de juiste spieren, je bent niet krampachtig of te gespannen en waarschijnlijk komt je baby er zo aan. Een mooi voorteken dus. Eigenlijk hopen veel verloskundige dat je een beetje poept, want dan gaat alles op rolletjes!

banner autogordel zwangere vrouwen

Druk maken over poepen is niet goed voor de bevalling

Let it go, let it go! Je moet letterlijk schijt hebben en gewoon schaamteloos hard persen als je moet bevallen. Daar schiet je echt het meeste mee op. Als je jezelf gaat druk maken of je gaat poepen tijdens de bevalling, dan ga je jezelf inhouden.

Tevens wordt je gespannen en gestrest waardoor je adrenaline gaat aanmaken. En adrenaline is een hormoon dat je niet wilt hebben tijdens je bevalling omdat het de ontsluiting tegenwerkt. Je moet juist ontspannen zijn zodat je jouw spieren goed kunt gebruiken en je baby soepeler naar buiten komt.

Jezelf druk maken over het poepen en daardoor niet goed kunnen bevallen, dát is pas iets wat eigenlijk onnatuurlijk en een beetje stom is. Want wat is er nu belangrijker? Je baby of dat hoopje stront? Trouwens: het komt maar zelden voor dat er een hele hoop wordt gelegd, meestal gaat het om een klein keuteltje die met één handveeg van de ‘tafel’ is. Nog voordat iemand het echt heeft gezien of geregistreerd.

Lees ook: Wat als je niet durft te poepen ná de bevalling?!

Toch angst voor poepen? Praat erover!

Ondanks dat het heel normaal is om te poepen tijdens de bevalling en ondanks dat het eigenlijk juist goed is, kan ik me voorstellen dat je het toch een beetje vervelend vindt. Zit je er stiekem best mee? Praat erover met je partner (juist met je partner) en met de verloskundige.

Houd deze angst absoluut niet voor jezelf, want dan kun je niet geholpen worden en ga je met een heel naar gevoel de bevalling in. De verloskundige moet weten dat je deze angst hebt omdat het de manier waarop de bevalling verloopt kan beïnvloeden. Dus: praat erover!

Zullen we het taboe over poepen tijdens de bevalling opheffen en er gewoon lekker over te praten? Wie durft?!



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019