sale kleertjes header
Bevalling

Hoelang duurt een bevalling?

De bevalling is een wonderbaarlijke gebeurtenis, maar niet altijd een hele prettige gebeurtenis. Het is niet vreemd dat veel vrouwen er een klein beetje tegenop zien en zich zo goed mogelijk willen voorbereiden. Zo vragen veel vrouwen zich af: ‘Hoelang duurt een bevalling?’

philips banner babyfoon

Hoelang duurt een bevalling gemiddeld?

Helaas moet ik je een beetje teleurstellen want op de vraag hoelang duurt een bevalling is geen duidelijk antwoord op te geven. Gemiddeld duurt een eerste bevalling tussen de 12 tot 16 uur. Maar dat is gemiddeld.

Het enige wat ik dus kan doen is je gemiddelden voorschotelen en wat vertellen over de fases. Dan weet je in ieder geval in welk stadium je bent en wat je nog te wachten staat.

Er zijn bevallingen die maar een paar uur duren en andere bevallingen tikken de 24 uur aan. Vraag maar eens naar de bevallingsverhalen van vrouwen in jouw omgeving, grote kans dat deze allemaal anders waren.




Een bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur. Oei, dat is misschien wel even schrikken. Wat wellicht prettig is om te weten, is dat je tijdens je gehele bevalling niet constant pijn hebt.

Een bevalling bestaat uit diverse fases waarbij je in de eerste fases van je bevalling nog niet erg pijnlijke weeën hebt. Hoe dichterbij je bij het persen komt, hoe pijnlijker de weeën. Tussen de weeën door heb je even tijd om bij te komen, dan is de pijn vaak stukken minder.

Lees ook het ervaringsverhaal: Mijn bevalling duurde 57 uur!

banner winkelpromo

Hoelang duren voorweeën?

Misschien heb je tijdens de zwangerschap al harde buiken gehad of oefenweeën. Dit voelt aan als krampen die even aanhouden en dan wegzakken. Als de bevalling echt gaat beginnen krijg je voorweeën, die soms te verwarren zijn met oefenweeën. Het verschil is dat voorweeën pijnlijker zijn en met enige regelmaat terugkomen.

De eerste voorweeën komen ongeveer om de 10 minuten. De wee duurt iets van 30 seconden. Voorweeën kunnen wel uren duren. Gelukkig zijn ze niet zo heftig als echte weeën en kan je vaak nog wel iets doen. Pas als de wee zo heftig is, dat je de wee moet opvangen, heb je echte weeën. Dit zijn dan de ontsluitingsweeën.

Lees ook onze tips voor een vlotte bevalling!

Hoelang duurt de latente fase?

De latente fase is de eerste fase van de bevalling. Als je wilt weten hoelang een bevalling duurt, dan hoort deze eerste fase er ook bij. De latente fase is een voorbode dat de bevalling echt gaat beginnen. De fase begint met voorweeën. Dit zijn de weeën die ongeveer 30 seconden aanhouden en om de 10 minuten komen. De tussenpozen worden vervolgens steeds kleiner en de wee wordt heftiger en duurt langer.

De latente fase duurt gemiddeld 12 tot 14 uur, maar kan ook veel korter duren (zoals 2 uurtjes) of veel langer. In de latente fase sta je aan het begin van de bevalling, maar gek genoeg kan je nog wel dingen toen tussen de weeën door. Op het moment dat de weeën elkaar sneller gaan opvolgen en pijnlijk worden is het tijd om een goede plek op te zoeken om de bevalling voort te zetten.
hoe lang duren voorweeen

Andere fases tijdens de bevalling

Na de latente fase volgt de actieve fase, overgangsfase, uitdrijvingsfase (persen) en de nageboorte. Pas dan is de bevalling afgelopen.

  1. Actieve fase

    Tijdens deze fase komen de weeën om de 5 minuten en duren ze een minuut of langer. De krampen zijn vrij hevig en je kunt niet iets doen als je een wee hebt. Meestal bel je nu de verloskundige. De actieve fase van de bevalling duurt ongeveer 4 uur. Het begint als je 3 centimeter ontsluiting hebt en gaat door totdat je 8 centimeter hebt. Gemiddeld duurt het een uur per centimeter ontsluiting.

  2. Overgangsfase

    Dit is de laatste fase voordat je moet persen. In deze fase kom je tot volledige ontsluiting (10 centimeter). Deze fase gaat een stuk sneller dan de andere fases.

  3. Uitdrijvingsfase

    Dit is de fase waarin je gaat persen. Deze fase duurt gelukkig het minst lang, toch moet je wel je tijd nemen en niet proberen in één keer je kind eruit te persen. Luister goed naar de instructies van de verloskundige om uitscheuren te voorkomen.

Hoelang mag het persen duren?

Bij de vraag ‘hoelang duurt een bevalling’ denken sommigen alleen aan het persen, terwijl de meeste tijd van de bevalling juist in de latente fase zit. Het moment van persen duurt, godzijdank, niet zo zolang als andere fases.

Dat zou ook niet goed zijn, want je baby zit dan in het geboortekanaal waar niet oneindig veel zuurstof zit. Bij het eerste kind kan het persen ongeveer 3 kwartier tot maximaal 2 uur duren. Gemiddeld duurt het persen een uur. Bij een tweede bevalling gaat dit vaak sneller. Lees hier meer over hoe verloopt het persen bij een bevalling.

Hoelang duurt een bevalling na inleiding?

Het kan voorkomen dat de verloskundige je voorstelt om de bevalling in te leiden. Bijvoorbeeld omdat je vliezen gebroken zijn, je al 42 weken zwanger bent of omdat er sprake is van complicaties. Bij het inleiden van de bevalling worden de weeën kunstmatig in gang gezet.

Hoe lang duurt een bevalling na het inleiden? Dat is per persoon verschillend. Als je vliezen worden gebroken ben je meestal binnen 24 uur moeder. Krijg je een infuus dan zullen de weeën snel op gang komen, maar dan moet je nog wel door de verschillende fases van de bevalling heen. Dit kan wel flink wat uren in beslag nemen zo ongeveer tussen de 12 en 16 uur net zoals bij een normale bevalling. Maar ook hierbij geldt: er zijn uitschieters.



welke borstkolf past bij jou banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019