Harde buiken worden ook wel Braxton-Hick weeën genoemd. Van deze weeën kan je gedurende de hele zwangerschap last hebben. Maar meestal beginnen ze echt voelbaar te zijn vanaf het tweede trimester. Wanneer zijn harde buiken gevaarlijk en wat kan je doen als je er veel last van hebt?
Hoe voelen harde buiken tijdens de zwangerschap?
Wat je voelt is een soort van spanning in je buik die lijkt op een kramp en het is voornamelijk oncomfortabel. Harde buiken behoren nooit pijnlijk te zijn!
In de meeste gevallen heb je er ongeveer een minuut of een paar minuten last van, daarna zakt het weer. Mocht je deze Braxton-Hick weeën voelen tijdens je zwangerschap en die kans is vrij groot, dan hoef je jezelf geen zorgen te maken: het hoort erbij. Tevens hoeft het ook nog niet te betekenen dat jouw bevalling is begonnen.
Wat is de oorzaak van een aanhoudende harde buik?
Harde buiken worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. Wat er gebeurt in je lichaam is dat de baarmoeder zich oprekt om je groeiende baby meer ruimte te geven. Verder gebeurt er niets dat erop wijst dat jouw bevalling gaat beginnen, omdat de baarmoeder nog gewoon gesloten blijft. Een harde buik wordt ook wel ‘oefenweeën’ genoemd omdat je baarmoeder tijdens je zwangerschap ‘oefent’ om zich in het geheel samen te trekken. Lees hier meer over soorten weeën.
Behalve dat deze oefenweeën worden veroorzaakt door samentrekkingen van je baarmoeder, zijn er nog een aantal andere factoren die ook verantwoordelijk zijn voor deze krampen:
- beweging of snelle groei van de baby;
- blaasontsteking;
- snelle groei van de baarmoeder;
- een orgasme;
- volle blaas;
- snel opstaan of bukken;
- bewegingen zoals sporten of rennen tijdens de zwangerschap.
De reden dat je een Braxton-Hick wee krijgt door bewegingen of druk, komt omdat je baarmoeder met banden verbonden is aan je bekkenbot. Beweging en druk veroorzaken een extra druk op de banden.
Een andere reden die het kan veroorzaken is stress. Merk je dat je vaak last hebt van harde buiken, zoals bijvoorbeeld meerdere keren per dag, dan kan dit een teken zijn dat je het even rustiger aan moet doen. Het is altijd belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren.
Harde buiken pijnlijk, kan het kwaad?
Nagenoeg elke zwangere vrouw kan tijdens de zwangerschap harde buiken ervaren. Dit is een heel natuurlijk verschijnsel en kan dus geen kwaad. Het voelt voornamelijk onaangenaam en dus niet pijnlijk. Toch kan het in sommige gevallen wel een teken zijn dat je teveel hooi op je vork hebt genomen (stress, teveel bewegen).
Merk je dat je vaker per dag er last van hebt en al helemaal als je vaker in een uur een harde buik voelt die ook pijnlijk is, dan is het wel verstandig om contact op te nemen met de verloskundige. Hetzelfde geldt als je bloedverlies of vruchtwaterverlies opmerkt.
Wat kan je zelf doen tegen harde buiken?
Zoals gezegd worden harde buiken veroorzaakt door een bepaalde druk op de banden van je baarmoeder. Je kunt het ongemak dat je ervaart dus aanpakken door de druk op de banden te verlichten door:
- Te gaan liggen, bijvoorbeeld op je linkerzij. Dit geeft namelijk de beste doorbloeding.
- Een warme kruik tegen je onderbuik te leggen
- In bad liggen of onder een warme douche
- Ademhalingsoefeningen te doen
- Neem rust en probeer stress te voorkomen
Het dragen van een buikband kan helpen!
Wat ook erg kan helpen tegen een harde buik is een buikband kopen of steunband. Een buikband tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat je minder druk hebt op de banden van je baarmoeder. Dit kan zelfs Braxton-Hick weeën verminderen. Andere voordelen van een buikband:
- Het ondersteunt je rug zodat je minder rugpijn hebt
- Het zorgt ervoor dat je huid minder oprekt
- Na de zwangerschap is het mogelijk dat je weer eerder terug in vorm bent.
Lees hier meer over bandenpijn en hoe je het kan voorkomen!