sale kleertjes header
Zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap!

Seks tijdens de zwangerschap kan prima en is niet gevaarlijk voor de ongeboren baby. De baby zal er nagenoeg niets van meekrijgen, behalve wat extra schommelingen als jij een orgasme krijgt. Maar dat voelt voor je baby aan als een fijne streling. De kans is groot dat je in het eerste trimester nog niet moet denken aan seks, omdat je boven de wc hangt of alleen maar wilt slapen. Dat verandert meestal compleet in het tweede trimester. Geniet er dan maar extra van, want tegen het einde van de zwangerschap wordt seks hebben steeds meer een uitdaging.

hema rompers

Seks tijdens eerste weken van de zwangerschap!

Heb je in het eerste trimester niet zo’n zin in seks? Je bent heus niet de enige hoor! Sterker nog: heel veel zwangere vrouwen hebben in de eerste weken van de zwangerschap een lager libido. Dat is ook niet zo vreemd, want veel vrouwen hebben het al druk zat met de ochtendmisselijkheid, de gevoelige en pijnlijke borsten en andere veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Daarnaast kan het ook zijn dat je gewoon hartstikke moe bent en vooral wilt slapen in bed in plaats van andere dingen doen.

Denkt je partner daar anders over? Leg het hem dan duidelijk uit. Het kan zijn dat je partner het in het begin nog niet zo begrijpt. Dat komt omdat er nog niets zichtbaar is van de zwangerschap. Behalve je groeiende borsten, die zijn wel zichtbaar. En dat helpt natuurlijk totaal niet mee. 😉

kleertjes sale 70

Is seks tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Seks tijdens de zwangerschap is veilig en niet gevaarlijk of schadelijk voor de baby. Jouw baby zit veilig ‘verpakt’ in vruchtwater en vliezen. Hier kan echt niets meer bijkomen, ook niet een penis. Het is ook niet gevaarlijk als je klaarkomt tijdens de seks.

Sterker nog: je baby vindt die extra golfbeweging in de baarmoeder wel fijn! Een orgasme voelt misschien anders nu je zwanger bent. Dat komt omdat jouw baarmoeder iets gaat samentrekken. Dit kan aanvoelen als milde weeën. Maar maak je geen zorgen, de baby blijft nog wel even zitten.
Bloedverlies na seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap en pijn

Seks behoort geen pijn te doen tijdens de zwangerschap. Wel kan een orgasme anders aanvoelen. Soms voelt dit aan als milde weeën. Als je in het laatste trimester zit, kan het zijn dat je last krijgt van een harde buik na een orgasme. Dit veroorzaakt een onaangenaam gevoel, maar gelukkig kan het geen kwaad.

Een harde buik houdt mogelijk een paar uurtjes aan, daarna zakt het weer. Soms hebben vrouwen een pijnlijke buik na het vrijen. Ook dan is er geen reden voor paniek. Pak er een lekkere warme kruik bij of geniet van een warm bad of warme douche en de pijn zal waarschijnlijk afnemen. Lees meer over vrijen tijdens het begin van de zwangerschap.

Creatieve zwangerschap standjes

Aan het einde van de zwangerschap zullen sommige standjes minder fijn voor de vrouw zijn en wat pijn kunnen veroorzaken. Ben daarom lekker creatief en probeer wat van de onderstaande standjes uit:

 • Jij gaat op de ‘schoot’ van je partner zitten terwijl hij op een stevige (!) stoel zit.
 • Lepeltje lepeltje waarbij je man achter je ligt.
 • Lekker bovenop.
 • Missionarishouding (hij bovenop) waarbij hij op zijn handen en knieën steunt.
 • Op het randje van het bed: jij ligt bij de rand met je beentjes gespreid en je partner zit op zijn knieën voor je.

Lees ook: Moet je vrijen met condoom tijdens de zwangerschap?

erotiek zwangerschap

Grotere kans op een orgasme!

Het grootste voordeel van seks tijdens de zwangerschap is dat je een grotere kans hebt op een orgasme! Je bent dus gewaarschuwd!

De reden waarom er een hoger orgasme ‘gevaar’ is, is omdat je baarmoederwand, clitoris en schaamlippen meer doorbloed zijn. Hierdoor zijn ze ook gevoeliger en sneller geprikkeld. Sommige vrouwen die nog nooit tijdens de seks zijn klaargekomen, komen dat wel nu ze seks hebben tijdens de zwangerschap! Lekker genieten dus! En er is speciale positielingerie te koop voor zwangere vrouwen.

Lees ook: Seks hebben als ouders! Hoe dan?

Bloedverlies na seks zwanger

Het kan voorkomen dat je wat bloedverlies hebt tijdens of na de seks. De baarmoederwand is tijdens de zwangerschap meer doorbloedt dan anders. Als de penis van je partner deze wand raakt, kan het zijn dat er een bloedvaatje knapt. Het bloedverlies zal niet veel zijn, waarschijnlijk een paar druppels.
Verlies je meer bloed neem dan voor de zekerheid contact op met je verloskundige of huisarts.

Wanneer kan je beter geen seks hebben?

Soms is het beter om de seks tijdens de zwangerschap even te laten. Dat is wanneer je:

 1. Vliezen zijn gebroken.
 2. Last hebt van bloedverlies.
 3. Voor je 37ste week weeën hebt gehad.
 4. Verhoogde kans hebt op vroeggeboorte.
 5. Partner een soa heeft.
 6. Totaal geen zin in seks hebt!

Uiteraard moet je ook niet gemeenschap gaan hebben als de verloskundige heeft gezegd dat je dit niet moet doen. Maar dat is logisch.

Lees ook: Een SOA tijdens de zwangerschap! Is het gevaarlijk?

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019