“waterwipes
Bevalling

Vroeggeboorte: Wat betekent dat en wat zijn de symptomen?

In Nederland worden jaarlijks 15.000 baby’s te vroeg geboren, dat is ongeveer 8% van alle baby’s. Er is sprake van vroeggeboorte als de baby geboren wordt tussen de 24ste en 37ste week van de zwangerschap. Hoe ouder de baby is, hoe kleiner de kans op complicaties. Ouders van te vroeg geboren kinderen, ook wel prematuurtjes genoemd, gaan een onzekere en moeilijke tijd tegemoet. Zeker als het kindje nog heel jong is. In dit artikel kan je meer informatie lezen over vroeggeboorte zoals de overlevingskansen, symptomen, gevolgen en hoe het te voorkomen is.

philips banner babyfoon

Overlevingskansen vroeggeboorte

Wanneer een baby geboren wordt vanaf de 24ste week van de zwangerschap, zullen de artsen alle methodes inzetten om het leven te redden. Wordt je baby eerder geboren dan is de kans groot dat er niets wordt gedaan. De overlevingskans voor zo’n jonge baby is gewoon te laag. De overlevingskansen van een baby geboren voor de 25ste week blijven zeer laag. Het zal een lange en onzekere strijd worden. Na de 25ste week zijn de overlevingskansen:

Aantal weken zwanger Overlevingskansen
Na 25 weken 55%
Na 26 weken 71,5%
Na 27 weken 80-90%
Na 28 weken 95%
Na 34 weken Je baby heeft net zoveel overlevingskans
als een baby die op tijd is geboren

Kans op complicaties bij vroeggeboorte

Onthoud altijd: de overlevingskansen bij vroeggeboorte is niet hetzelfde als de levenskwaliteit. Bij vroeggeboorte is er meer kans op complicaties omdat de baby nog erg kwetsbaar is. Zo kunnen er sneller beschadigingen optreden aan de longen, hersenen of darmen. Daarnaast is de kans op infecties of ziektes groter omdat het afweersysteem niet optimaal werkt.

Hoe jonger het kindje is, hoe groter de kansen op complicaties. Bij baby’s geboren tussen week 24 en week 27 van de zwangerschap is de kans op complicaties 77%. Tussen week 28 en 32 is de kans 35%, tussen week 32 en 34 is dit 12% en na week 34 is de kans voor complicaties 2%.

monuta banner

Wat zijn de gevolgen van vroeggeboorte?

Wanneer er sprake is van vroeggeboorte (je baby is 24 tot 37 weken oud) dan gaat je baby meteen in de couveuse. Sommige baby’s hoeven maar een paar weken in de couveuse te liggen, andere een aantal maanden. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je baby en mogelijke complicaties.

Complicaties die kunnen optreden zijn bijvoorbeeld problemen met voeden, hersenbeschadiging, darmproblemen of longproblemen. Op latere leeftijd kunnen meer complicaties zichtbaar worden. Zo kan een premature baby een leerachterstand krijgen. Daarnaast kunnen premature baby’s meer huilen en prikkelbaar zijn, een minder goede motoriek hebben en daarom onhandiger zijn.
Premature baby’s hebben 5 tot 7 keer meer kans op ADHD en een iets lager IQ.

Ben alsjeblieft niet meteen bang dat jouw baby dit allemaal gaat krijgen, deze complicaties zijn mogelijk, maar het kan ook zijn dat jouw kleine nergens last van heeft.
vroeggeboorte symptomen

Vroeggeboorte symptomen

In 75% van de gevallen is het onduidelijk waarom er sprake is van vroeggeboorte. In 25% van de gevallen is er wel een oorzaak zoals:

  • Hoge koorts of ziekte bij de moeder
  • Problemen met de baarmoeder zoals infectie, vleesbomen, aangeboren misvormingen of baarmoedermond die uit zichzelf te vroeg opengaat.
  • Problemen met de baby zoals aangeboren afwijkingen, ziekte door infectie via de placenta of groeiachterstand
  • Zwanger zijn van een meerling
  • Problemen met de placenta zoals voorliggende placenta, loslaten van de placenta, misvorming of onduidelijke bloeding
  • De vliezen breken te vroeg
  • Roken, drugsgebruik voor of tijdens de zwangerschap of overmatig alcoholgebruik
  • Teveel vruchtwater

Wanneer eerder in de zwangerschap al bepaalde symptomen die een vroeggeboorte in de hand kunnen werken worden gesignaleerd zal geprobeerd worden dit te behandelen of de zwangerschap zo lang mogelijk te rekken.

In ons ervaringsblog vind je verhalen van ouders die vertellen over hun ervaring met vroeggeboorte. Wil je ook jouw verhaal met ons delen? Neem dan contact op.

Vroeggeboorte 24 weken

Een vroeggeboorte bij 24 weken is heel riskant en de overlevingskans is nog heel laag. Toch zullen artsen er alles aan doen om te voorkomen dat je baby overlijdt. Helaas is de kans dat je baby blijft leven niet heel groot. Deze kans neemt al aanzienlijk toen bij de 25 weken.

Een klein lichtpuntje is misschien dat je baby van 24 weken wél een kans krijgt. Als je baby eerder wordt geboren zullen de artsen hoogstwaarschijnlijk niets doen om het leventje te redden.

Lees ook: Heb je wel eens gehoord van de watermethode bij een miskraam?

Eerste symptomen van geboorte

De eerste symptomen van de vroeggeboorte zijn harde buiken of weeënachtige krampen. Na de weeën breekt vaak het vruchtwater en hierna komt de bevalling op gang. Als je dit opmerkt is het goed meteen contact op te nemen met de verloskundige. Waarschijnlijk zal eerst onderzocht worden of er daadwerkelijk sprake is van een vroeggeboorte. Zo wordt er gekeken of je last hebt van oefenweeën of echte bevallingsweeën. Ook wordt gekeken of er verandering is opgetreden van de baarmoedermond en wordt er mogelijk een echo gemaakt.
vroeggeboorte 24 weken

Het voorkomen van vroeggeboorte

Een vroeggeboorte is lastig te voorkomen en het hangt van diverse factoren af welke behandeling er ingezet gaat worden. Allereerst is het belangrijk dat je gezond leeft. Roken, drugs en alcohol kunnen mogelijk een vroeggeboorte in de hand werken.

Als er sprake is van een eventuele vroeggeboorte dan wordt er eerst naar de volgende factoren gekeken voordat er een behandeling wordt gestart:

  • Heftigheid van de weeën.
  • Ontsluiting
  • Hoe lang je zwanger bent.
  • De condities van je baby en van jezelf
  • De oorzaak van de vroeggeboorte.

Wanneer je langer dan 34 weken zwanger bent zal de vroeggeboorte gewoon doorgaan. De kans dat er complicaties zijn is klein en de overlevingskans is net zo groot als bij een volgroeid kind.

Ben je nog niet 34 weken zwanger dan kunnen de volgende methodes ingezet worden om de zwangerschap zoveel mogelijk te verlengen.

  • Opname in het ziekenhuis en bedrust.
  • Je krijgt medicijnen om de weeën activiteit te remmen. Tevens ontvang je ook medicatie die ervoor zorgen dat de longen van je baby rijper worden.

Bovenstaande methodes kunnen mogelijk helpen om de vroeggeboorte tegen te gaan. Soms werken ze slechts een korte periode en moet de behandeling met medicatie later herhaald worden.

Informatie en steun voor ouders van te vroeg geboren baby’s

Ouders hebben flink wat te verduren bij een vroeggeboorte. Onderschat dit niet! Wat altijd belangrijk is, is dat je elkaar blijft steunen. Waarschijnlijk hebben vrouwen meer behoefte om erover te praten dan mannen. Dat is niet erg, ieder heeft zijn of haar eigen manier om ermee om te gaan.

Besef dit ook en dwing je partner niet om erover te praten als hij daar geen behoefte aan heeft. Probeer wel een keer met zijn tweeën uit eten te gaan tijdens die lastige periode waarbij je baby in het ziekenhuis ligt. Misschien heb je daar in eerste instantie niet zoveel behoefte aan, maar het kan echt wonderen doen voor jullie relatie.

Jullie relatie blijft namelijk belangrijk en behoort een ijzersterk fundament te zijn. 

Naast steun aan elkaar geven zijn er ook diverse websites waar je steun kunt vinden bij vroeggeboorte. Daarnaast geven deze websites veel informatie over het mogelijke traject dat je kunt doorlopen. Kijk eens op:

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019