“waterwipes
Bevalling

Wat is een doula?

In Nederland wordt er steeds vaker een doula ingeschakeld bij de bevalling. Weet jij wat een doula doet? En zou jij zo iemand bij jouw bevalling willen? In deze blog lees je alles over wat een doula doet en kan, waarom je ervoor zou kunnen kiezen, de voordelen en hoe ze jou kan helpen.

disneybanner

Wat is een doula?

De term doula komt uit het Grieks, het betekent ‘dienende vrouw’. In landen waar vrouwen niet bij een verloskundige onder behandeling zijn en wel in het ziekenhuis bevallen, is een doula goed bekend. Het is een bevallingscoach en een extra steun bij de bevalling.

Een doula geeft geen medische ondersteuning. Maar ze kan je helpen met het opvangen van de weeën, geven van een massage, drinken, verkoelende washandjes. Eigenlijk de dingen die mijn man deed tijdens de geboortes van onze dochters. Alleen hoef je het deze keer niet voor te zeggen, want zij heeft ervaring.

banner winkelpromo

Wanneer schakel je een bevallingscoach in?

Heb je behoefte aan een extra persoon om je te ondersteunen tijdens je bevalling? Dan kan je ervoor kiezen om een doula in te schakelen. Misschien wil jij dat jouw partner zich 100% kan focussen op de geboorte en op jou en niet je ‘assistent’ is en je steeds dingen aan moet reiken. Dat doet een doula.

Een ander voordeel waarom veel vrouwen kiezen voor een doula is als ze niet zeker weten of hun partner bij de bevalling kan zijn. Bijvoorbeeld als je man in het leger of de luchtvaart werkt en dus vaak weg is voor zijn werk. Als hij dan in de periode van jouw uitgerekende datum in het buitenland zit, is het een fijn idee om zeker te weten dat er iemand is die je bij staat.
Een bevallingscoach weet wat je wensen zijn en hoe ze jou er doorheen kan slepen. Bovendien heeft een doula jarenlange ervaring. Waar je man ook niet weet wanneer je moet zuchten of puffen, weet zij dit wel. Heb je al een bevalling achter de rug en was deze bevalling een traumatische ervaring voor je? Ook dat kan een reden zijn waarom vrouwen kiezen voor een doula, want zij kan dan een grote steun voor je zijn.

Lees hier meer tips hoe jij met een gerust gevoel de bevalling tegemoet kunt gaan!

Kan een doula ook helpen tijdens de zwangerschap?

Als je kiest voor een doula, dan is zij betrokken bij je gehele zwangerschap. Meestal zoek je een doula als je rond de 15 weken zwanger bent. Maar er zijn ook vrouwen die een bevallingscoach al inschakelen zodra ze zijn gestopt met de pil, of pas net voor de bevalling.

Tijdens de zwangerschap zullen jullie zo’n drie keer afspreken. Maar ze staat altijd tot je beschikking via whatsapp, mail of telefonisch. Zo kun je altijd je vragen en onzekerheden met haar delen. Je doula zal je precies vertellen hoe een bevalling in zijn werk gaat en je emotioneel bij staan. Samen stellen jullie een geboorteplan op zodat ze precies weet wat je wensen zijn.
voordelen doula tijdens bevalling

Gaat een bevalling makkelijker met een doula?

Je weet nooit hoe een bevalling gaat lopen. Maar wat we wel weten is dat een bevalling gemakkelijker gaat als je ontspannen bent. Als jij zeker weet dat je iemand hebt om op terug te vallen, iemand die precies weet wat je wel en niet wilt, dan kan jij je beter ontspannen wat natuurlijk een voordeel is voor de bevalling.

Bovendien zal ze je ervan overtuigen dat jij je bevalling aan kunt. Ook als jij zelf denkt dat je het niet kan. Dus in die zin zou je bevalling makkelijker kunnen gaan met dank aan de doula.

Waar vind je een doula en wat zijn de kosten?

Wil jij een doula bij je bevalling? Begin dan eens met vragen bij de verloskundige. Zij kennen vast een bevallingscoach in de buurt. Heb je specifieke wensen voor je bevalling? Wil je bijvoorbeeld graag in bad bevallen? Kies dan voor een bevallingscoach die hier ervaring mee heeft. Vraag eens rond in jouw omgeving, bij vriendinnen, familie, op de sportclub of bij andere moeders die je kent. Heeft iemand ervaring met een doula, en wie raden ze aan?

Je kunt ook gaan zoeken via de website doula.nl. Dit is een website waarop doula’s zich voorstellen, hier kan je rustig kijken of er iemand is die bij jouw wensen past.
Nu doula’s ook in Nederland in opkomst zijn, wordt dit vaker door de aanvullende verzekering vergoedt. Heb je alleen een basisverzekering? Reken dan op een rekening van zo’n 1000 euro.

Heb jij ervaring met een doula bij de bevalling? Of zit je er over na te denken of je er eentje zou willen? Misschien lijkt het je juist vreselijk en wil je zo weinig mogelijk mensen om je heen. Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

hema rompers

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019