zozwanger adverteren
Bevalling Zwangerschap

Slijmprop verliezen

Het verliezen van de slijmprop is een normaal onderdeel van de zwangerschap. Wat de slijmprop precies is en wanneer deze wordt verloren is echter lang niet bij alle vrouwen bekend. Hier lees je wat de functie is van de slijmprop, hoe je deze kunt herkennen en wat de slijmprop verliezen betekent.Wat is de slijmprop? Hoe ziet slijmprop eruit?

Als je zwanger bent dan wordt jouw baarmoeder afgesloten door een stukje weefsel dat de slijmprop wordt genoemd. Je kunt de slijmprop zien als een soort stop die je baarmoeder beschermt tegen invloeden van buitenaf. Dankzij de prop kunnen er geen schadelijke stoffen of bacteriën bij het kindje komen. Het is dus een mooi afweermechanisme van de natuur.

Daarnaast zorgt de prop ervoor dat er tijdens de zwangerschap niet nog een tweede bevruchting kan plaatsvinden. Tegen de tijd dat de bevalling op gang komt zal je de slijmprop verliezen. Dit gebeurt als de baarmoedermond gaat ontsluiten, oftewel wijder gaat worden, zodat de baby erdoor kan komen. De prop valt dan uit de baarmoedermond. Je kunt dan een slijmerig propje of sliertje in je ondergoed vinden.
slijmprop verliezen

Hoe kun je de slijmprop herkennen?

De slijmprop is in feite niet een echte prop, maar een dik, taai slijm. De prop is tussen de anderhalf en drie centimeter groot. De slijmprop kleur is meestal helder tot troebel. Er kan wat bloed doorheen zitten. Het bloed ziet eruit als bruinrode sliertjes. Dit bloed is afkomstig uit de baarmoedermond. Het is heel normaal dat er wat bloed meekomt, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Hoe ziet de slijmprop eruit en hoe kan je de slijmprop herkennen?

Het kan ook zijn dat er geen bloed meekomt. Ook dit is normaal en niet zorgwekkend. Bij het verliezen van de slijmprop hoef je in principe ook geen contact op te nemen met een arts of verloskundige.

babydoos zwitsal startersbox

Super handig! Zwitsal babyolie, shampoo, wasgel, zinkzalf, zachte crème, billendoekjes, kortom alles wat je nodig hebt in een handige box met 40% korting!

Slijmprop in delen verliezen

Als je echter meer dan twee theelepels (helderrood) bloed verliest, dan moet je wel contact opnemen met een arts. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding en die moet zo snel mogelijk onderzocht worden. Het kan ook heel goed voorkomen dat de slijmprop verliezen niet in een keer gebeurt, maar dat deze in meerdere kleine delen naar buiten komt. Je zal dit dan waarschijnlijk niet als slijmprop herkennen. Of je de prop nou in een keer verliest of in delen, het zal in ieder geval geen pijn doen.

De slijmprop verliezen

Er is geen vast moment waarop vrouwen de slijmprop verliezen. Sommige vrouwen verliezen de prop pas als de bevalling echt begint. Bij andere vrouwen wordt de slijmprop verloren tijdens het begin van het laatste trimester van de zwangerschap. Dat kan gebeuren als de baarmoedermond door de druk van de baby al een beetje open komt te staan.

Na het verliezen van de slijmprop kan het dus in principe nog weken duren totdat de bevalling begint. Maak je dus geen zorgen als je de prop een paar weken voor de bevalling verliest. Na het verlies van de slijmprop wordt de baarmoeder enkel nog beschermd door vliezen. Vanwege de kans op infectie kun je dan beter niet meer vrijen, zwemmen of in bad gaan.

Heb jij al het beste kraampakket in huis? Zo niet dan is het een goed moment om hier een pakket te bestellen.

vadersschapsverlof 2019