“waterwipes
Bevalling

Slijmprop verliezen

Het verliezen van de slijmprop is een normaal onderdeel van de zwangerschap. Wat de slijmprop precies is en wanneer deze wordt verloren is echter lang niet bij alle vrouwen bekend. Hier lees je wat de functie is van de slijmprop, hoe je deze kan herkennen en wat de slijmprop verliezen nou betekent, inclusief voorbeeld foto’s.

Zalando 1 75p korting banner

Wat is de slijmprop en wat is de functie?

Als je zwanger bent dan wordt jouw baarmoeder afgesloten door een stukje weefsel dat de slijmprop wordt genoemd. Je kunt de slijmprop zien als een soort stop die je baarmoeder beschermt tegen invloeden van buitenaf. Dankzij de prop kunnen er geen schadelijke stoffen of bacteriën bij het kindje komen. Het is dus een mooi afweermechanisme van de natuur.

Daarnaast zorgt de prop ervoor dat er tijdens de zwangerschap niet nog een tweede bevruchting kan plaatsvinden. Tegen de tijd dat de bevalling op gang komt zal je de slijmprop verliezen. Dit gebeurt als de baarmoedermond gaat ontsluiten, oftewel wijder gaat worden, zodat de baby erdoor kan komen. De prop valt dan uit de baarmoedermond. Je kunt dan een slijmerig propje of sliertje in je ondergoed vinden.
hoe ziet de slijmprop eruit
Hoe kan je de slijmprop herkennen?

De slijmprop ziet er niet uit als een echte prop, maar ziet er uit als dik, taai slijm. De prop is tussen de anderhalf en drie centimeter groot. De slijmprop kleur is meestal helder tot troebel. Er kan wat bloed doorheen zitten. Het bloed ziet eruit als bruinrode sliertjes. Dit bloed is afkomstig uit de baarmoedermond. Het is heel normaal dat er wat bloed meekomt, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Het kan ook zijn dat er geen bloed meekomt. Ook dit is normaal en niet zorgwekkend. Bij het verliezen van de slijmprop hoef je in principe ook geen contact op te nemen met een arts of verloskundige.
slijmprop herkennen

De slijmprop verliezen

Er is geen vast moment waarop vrouwen de slijmprop verliezen. Sommige vrouwen verliezen de prop pas als de bevalling echt begint. Bij andere vrouwen wordt de slijmprop verloren tijdens het begin van het laatste trimester van de zwangerschap. Dat kan gebeuren als de baarmoedermond door de druk van de baby al een beetje open komt te staan.

kleertjes sale 70

Na het verliezen van de slijmprop kan het dus in principe nog weken duren totdat de bevalling begint. Maak je dus geen zorgen als je de prop een paar weken voor de bevalling verliest. Na het verlies van de slijmprop wordt de baarmoeder enkel nog beschermd door vliezen. Vanwege de kans op infectie kan je dan beter niet meer vrijen, zwemmen of in bad gaan.

Lees ook: 10 Signalen dat de bevalling gaat beginnen!

Slijmprop in delen verliezen

Als je echter meer dan twee theelepels (helderrood) bloed verliest, dan moet je wel contact opnemen met een arts. Er kan dan namelijk sprake zijn van een bloeding en die moet zo snel mogelijk onderzocht worden.
Het kan ook gebeuren dat de slijmprop verliezen niet in een keer gaat, maar dat deze in meerdere kleine delen naar buiten komt. Je zal dit dan waarschijnlijk niet als de slijmprop herkennen. Of je de prop nou in een keer verliest of in delen, het zal in ieder geval geen pijn doen.

Heb jij al het beste kraampakket in huis? Zo niet dan is het een goed moment om hier een pakket te bestellen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019