“de
Bevalling

Begin van de bevalling

Naarmate de weken en maanden voorbij gaan komt het moment steeds dichterbij. Het moment dat je gaat bevallen! Hopelijk is alles in huis al gereed zoals de kinderkamer, kleertjes, luiers, autostoeltje en de buggy. Nu alleen jullie kindje nog! Tijdens de zwangerschap zal je vast al een paar keer het ongemak van harde buiken hebben gevoeld. Dit is nog niet het teken dat de bevalling is begonnen. Maar hoe weet je dat bevalling nadert en het moment dan eindelijk daar is? Onderstaand kun je een aantal lichamelijke verschijnselen lezen die het begin van de bevalling aangeven.

beste babyfoon bol.com

Begin van de bevalling symptomen

Meer pijn in liezen en rug

Als voorbereiding op de bevalling verschuiven en rekken je spieren en gewrichten zich op. Dit veroorzaakt krampen en pijn in je rug en liezen. Deze pijn en krampen kunnen vervelend zijn, maar aan de andere kant zijn het wel voortekenen van je bevalling.

Vaak plassen en mogelijk diarree

Aan het einde van de zwangerschap begint je baby in te dalen naar je bekken. Op die manier komt je kindje alvast in de goede positie te liggen. Deze indaling heeft het nadeel dat de baby op je blaas gaat drukken en je dus vaker moet plassen. Een andere bijkomstigheid is dat je gewrichtsbanden losser worden.

Dit wordt veroorzaakt door het hormoon relaxine. Door relaxine wordt je bekken geopend zodat je baby de ruimte krijgt om geboren te worden. Dit heeft ook invloed op je darmen die zich sneller kunnen legen (ook om meer ruimte te creëren). Houdt er dus rekening mee dat je tegen het einde van je zwangerschap vaker een bezoekje aan de wc moet brengen!
begin van de bevalling

Verliezen slijmprop

Om ervoor te zorgen dat je kindje geboren kan worden is het noodzakelijk dat de baarmoedermond weker en zachter wordt zodat deze zich kan openen (ontsluiting). Wanneer dit proces is opgetreden verlies je de slijmprop die er de gehele zwangerschap zat om je kindje te beschermen tegen infecties.

Deze slijmprop sloot je baarmoeder af en komt nu los. Het is mogelijk dat je ook wat bloedverlies hebt wanneer de slijmprop eruit komt. Je hoeft overigens nog niet meteen naar het ziekenhuis te gaan, want het kan nog dagen of zelfs weken duren voordat je daadwerkelijk gaat bevallen.

zwitsal box banner

Verlies van vruchtwater

Ongeveer 24 uur voordat je gaat bevallen verlies je vruchtwater. Verwacht geen grote plas die je in één keer verliest. Dat is slecht bij 15% van de vrouwen het geval. Meestal gaat het verlies van vruchtwater heel geleidelijk en met beetjes.

De kans is groot dat je het in eerste instantie niet eens zo door hebt. Merk je het verlies niet op maar heb je wel de bovenstaande voortekenen van de bevalling opgemerkt, dan weet je dat je kindje bijna geboren wordt. Merk je wel dat je vruchtwater verliest, dan is het verstandig om je verloskundige te bellen.

Antwoord op de vraag: hoe weet je dat bevalling nadert? is door vooral goed op de verschillende weeën letten. De bevalling begint meestal ’s nachts!

Kleding mama About you SALE banner

Voorweeën: begin weeën herkennen

Elk begin van de bevalling start met de voorweeën. In vergelijking met de harde buiken zijn deze weeën heftiger. Heb je dus de bovenstaande voortekeningen van de bevalling gehad en merk je nu dat je weeën pijnlijker zijn dan toen je een harde buik had, dan zit je echt in het voorstadium van de bevalling.

Let wel op de woorden ‘voorstadium’, het kan namelijk nog wel even duren totdat de bevalling begint. Voorweeën verschillen van echte weeën omdat ze minder pijnlijk zijn, ze niet met een regelmaat opkomen en minder snel elkaar opvolgen. Lees hier meer over hoe je echte weeën kunt herkennen.

Een handig boek om te lezen ter voorbereiding van de bevalling is : Duik in je weeën.

banner billendoekjes waterwipes

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!