luieraanbiedingen header
Bevalling

Placentaresten manueel verwijderen

De bevalling, misschien niet iets waar je graag over nadenkt. Het is een heftige gebeurtenis die je niet zelf in de hand hebt. Misschien doe je er 57 uur zoals deze moeder om je kindje op de wereld te zetten, misschien maar 25 minuten zoals in dit bevallingsverhaal. Je weet het niet. Wat we wel weten is dat, als je kindje er eenmaal is, er nog iets is wat je baarmoeder uit moet: de placenta. Soms komt deze niet vanzelf en moet je een handje geholpen worden. Hoe zit dat dan als men de placentaresten manueel verwijderen moet.

lAlles voor je baby banner

Hoe kan het dat de placenta soms niet compleet geboren wordt?

Normaal gesproken wordt de placenta ‘vanzelf’ geboren, tussen de 5 en 20 minuten na de geboorte van je kindje. Er vindt altijd een controle plaats na de bevalling, en als er na een half uur nog geen placenta geboren is moet dit op een andere manier gedaan worden.
Soms is een massage voldoende om de nageboorte op gang te brengen, soms moet de placenta operatief verwijderd worden. Een andere reden dat er (een deel van) de placenta achtergebleven kan zijn is bij een miskraam of vroeggeboorte.




Wat zijn de symptomen als er een stukje placenta is achtergebleven?

Bij een ‘gewone’ geboorte is het relatief gemakkelijk te controleren of de placenta in zijn geheel verwijderd is. Na de geboorte controleert men de placenta. Als deze in tact is zijn er geen placentaresten achtergebleven.

In het geval van een miskraam is dit een ander verhaal. Een miskraam krijg je vaak thuis en kan lang aanhouden, je weet niet precies wat je al verloren bent, omdat je veel bloed en stolsels verliest. Er kunnen dus gemakkelijker resten achterblijven zonder dat je het door hebt. Normaal gesproken heb je na een miskraam altijd een controle waarbij men kijkt of je baarmoeder schoon is. Klachten als extreem bloedverlies en buikpijn kunnen duiden op achtergebleven placentaresten.

monuta banner

Hoe gaan ze placentaresten manueel verwijderen?

Er zijn verschillende manieren voor het verwijderen van placentaresten. De meest voorkomende is ‘met de hand’. Na de bevalling voelt de arts of verloskundige of de placenta al los zit in je baarmoeder of dat deze nog vast zit. Dit gebeurt door te drukken op je buik en ondertussen zachtjes te trekken aan de navelstreng.

Als de placenta al los zit zal deze meestal snel geboren worden. Is dit niet het geval? Dan zal je naar de OK moeten voor een placenta verwijdering. Hier krijg je een katheter en antibiotica, en een verdoving door middel van een algehele narcose of een ruggenprik. De arts gaat via je baarmoedermond, voorzichtig je baarmoeder binnen terwijl hij met de andere hand tegendruk geeft op je buik. Ondertussen maakt hij de placenta los en verwijderd deze uit je baarmoeder.

Placentaresten mechanisch verwijderen na een miskraam

Als er resten van de placenta zijn achtergebleven werd dit vroeger vaak verwijderd door middel van een curretage. Tegenwoordig is men hier een beetje huiverig voor, omdat men niet kan zien of de baarmoederwand hierbij schade oploopt. Er wordt namelijk met een soort lepel (de curette) in de baarmoeder ‘geschraapt’ om alles weg te halen, op gevoel.

Tegenwoordig heb je ook de hysteroscopie. Dan brengt de arts met een hol buisje een cameraatje in de baarmoeder, waardoor hij precies kan zien wat hij doet. Hij schraapt met een klein instrumentje alle resten weg, en kan dus meteen zien of de baarmoeder schoon is en hij geen schade aan richt.

De nieuwste ‘oplossing’ is MyoSure. Dit is eigenlijk hetzelfde idee als de hysteroscopie, de arts kijkt met een camera of alles goed gaat. Hier wordt alleen niet geschraapt maar gezogen, met een klein afzuigertje. Daardoor is de kans op schade nog veel kleiner.

Welke manier is de beste om placentaresten te verwijderen?

Dat hangt echt helemaal af van de manier waarop alles loopt. Als er men snel moet handelen omdat je veel bloed verliest zullen de artsen voor een manuele placenta verwijdering kiezen.

Is er meer tijd en ook sprake van resten? Dan is de mechanische manier een betere oplossing. Zeker voor vrouwen die graag snel weer zwanger willen worden is MyoSure een goede manier. De behandeling duurt maar 10 minuutjes, er komen geen hormonen aan te pas en het is gewoon heel veilig. Dat wil je natuurlijk het liefst als je een kinderwens hebt, dat alles in tact blijft en klaar is voor een nieuwe zwangerschap.

Ik snap best dat je hier liever niet over na wilt denken, maar als je zwanger bent weet je dat soms niet alles gaat zoals je het graag zou willen. Dan kan het toch ‘fijn’ zijn om te weten hoe een mechanische verwijdering, of placentaresten manueel verwijderen in zijn werk gaat. Al hopen we natuurlijk dat zo weinig mogelijk vrouwen dit hoeven te ondergaan.



prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019