luieraanbiedingen header
Zwanger Worden

Een hysteroscopie ondergaan! Wat kan je verwachten?

Soms moet je een medische ingreep ondergaan, om welke reden dan ook. Het kan zijn dat je er tegenop ziet, of dat je juist de rust zelve bent en wel ziet wat er gebeurt. Ik onderging een hysteroscopie nadat ik een missed abortion ervaring had. Maar wat is een hysteroscopie eigenlijk? En waarvoor wordt deze ingreep nog meer gebruikt? Je leest alles over mijn ervaring wat je kan verwachten.

conceive plus discreet online bestellen banner

Wat is een hysteroscopie?

Een hysteroscoop is een lange buis van 2 tot 5 mm doorsnede met een camera en een watersysteem. Er kan ook een apart kanaal bij zitten waardoor een instrument bij je wordt ingebracht. Bij een hysteroscopie vullen ze je baarmoedermond met een zoutoplossing. Zo heeft de gynaecoloog meer zicht op de camera en kan hij je holte beter onderzoeken. Door middel van een hysteroscopie wordt er gekeken in je baarmoederholte, maar kan de gynaecoloog ook een kleine ingreep doen.




Als je een hysteroscopie moet ondergaan, ga je van tevoren medicatie (vaak Naproxen) innemen. Meestal is deze medicatie voldoende om ervoor te zorgen dat je geen pijn hebt. Toch kan het kan voorkomen dat de baarmoedermond nog extra verdoofd moet worden.

Als je aan de beurt bent, neem je plaats in een gynaecologische stoel. Daarna wordt de hysteroscoop bij je ingebracht. Hierbij kan je wat kramp voelen, maar vaak is dit over als je baarmoederholte eenmaal bereikt is. Meestal kan je ervoor kiezen om mee te kijken op de camera, zo kan de gynaecoloog je meteen vertellen wat er allemaal te zien is.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Waarom wordt een hysteroscopie uitgevoerd?

Om te beginnen is het belangrijk om zeker te weten dat je niet zwanger bent als je een hysteroscopie moet ondergaan. De kans dat de foetus schade op loopt tijdens deze ingreep is aanwezig.

Er zijn verschillende redenen om een hysteroscopie te doen. Bijvoorbeeld als je gaat beginnen aan een fertiliteitstraject. Door middel van de camera kan worden gekeken of alles er goed uit ziet en je klaar bent om een traject te starten. Maar er zijn meer vormen van hysteroscopie.

  1. Diagnostische hysteroscopie

    Bij deze scopie gaat met alleen kijken. Bijvoorbeeld om te kijken of er eventuele verklevingen in je baarmoeder te vinden zijn. Of om na een miskraam te kijken of alle resten echt weg zijn.

  2. Therapeutische hysteroscopie

    Tijdens deze vorm van hysteroscopie worden verklevingen los gemaakt met een klein tangetje of schaartje. Deze instrumenten hebben een doorsnede van maar 1mm. Ook een spiraaltje waarvan de touwtjes niet meer te zien zijn kan op deze manier bij je verwijderd worden. Het verwijderen van een poliep of zwangerschapsresten is ook een mogelijkheid. Als je een miskraam hebt gehad, of als er resten zijn achtergebleven na een bevalling.

    Dit gebeurt op dezelfde manier, maar dan met een soort stofzuiger. Ook dit apparaatje is maar 2mm groot. Als laatste kunnen ook eventuele vleesbomen (myomen) worden verwijderd, als ze niet te groot zijn.

  3. Hysteroscopie op de operatiekamer

    Als er bijvoorbeeld een te grote vleesboom is, die niet met de kleine instrumenten kan worden weggehaald kan er gekozen worden voor een hysteroscopie op de operatiekamer. Hierbij onderga je eigenlijk dezelfde procedure, alleen is deze hysteroscoop groter. Daarom krijg je een ruggenprik of ga je onder algehele narcose. Hiervoor kiest men als je bijvoorbeeld erg bang bent.

Welke complicaties kunnen er voorkomen bij een hysteroscopie

Welke complicaties kunnen er voorkomen bij een hysteroscopie?

De kans dat je complicaties oploopt bij deze ingreep is erg klein, maar er kunnen natuurlijk altijd complicaties optreden. Als je ineens hevig gaat bloeden, koorts krijgt, of meer pijn voelt moet je altijd contact opnemen met de polikliniek. Er zijn nog een paar weinig voorkomende complicaties waar je last van zou kunnen krijgen.

  1. Perforatie

    Je baarmoederhals moet worden opgerekt tijdens een therapeutische hysteroscopie, daarbij kan een perforatie van je baarmoederhals ontstaan. Meestal heeft dit geen verdere gevolgen.

  2. Bloedingen

    Als je maar blijft bloeden wordt er soms een ballonnetje achtergelaten om het bloeden te stelpen.

  3. Intravasatie

    Het kan voorkomen dat er te veel water in je bloedvatsysteem is terecht gekomen. Dit water wordt in de baarmoederholte gespoten om goed zicht te hebben op de camera en wordt gedeeltelijk in je bloedbaan opgenomen. Als dit te veel is kan je zout-huishouding in de war raken en zal er voortijdig moeten worden gestopt met de hysteroscopie.

Na de hysteroscopie

Meestal heb je na de ingreep weinig klachten. Tot 2 weken kun je last hebben van bloedverlies. Ook kun je krampen krijgen die te vergelijken zijn met menstruatiekrampen. Hier zul je enkele uren tot dagen last van hebben. Het is belangrijk dat je een kleine week rustig aan doet. Zo moet je niet zwaar tillen of fanatiek gaan sporten. Zolang je nog bloed verliest mag je niet in bad, zwemmen of seks hebben. Douchen mag gelukkig wel. Ook zal je altijd een bel afspraak krijgen om te bespreken welk weefsel er is weggenomen.

Zelf vond ik de ingreep niet heel vervelend. Natuurlijk is het nooit prettig om met je benen wijd in een stoel te moeten zitten. Zeker niet als er allerlei instrumenten worden ingebracht.

Maar erg pijnlijk vond ik het niet en ik vond het fijn dat ik zelf mee mocht kijken op de camera. Het werkt denk ik echt mee als je zelf rustig en ‘ontspannen’ bent, voor zover dat lukt in zo’n situatie. Daardoor zal het inbrengen net iets makkelijker gaan dan wanneer je je er tegen verzet.
Heb jij wel eens een hysteroscopie meegemaakt?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019