sale kleertjes header
Zwanger Worden

Zwanger worden na curettage

Een miskraam is een verschrikkelijke ervaring en natuurlijk het laatste wat je wilt. Soms wordt een miskraam natuurlijk opgewekt, soms krijg je een curettage. Een miskraam neemt de vurige kinderwens natuurlijk niet weg en misschien wil je het liefst weer zo snel mogelijk zwanger worden. Maar hoe lang kan het duren voordat vrouwen zwanger worden na curettage?

conceive plus discreet online bestellen banner

Miskraam en curettage

Een miskraam kan op een natuurlijke wijze gebeuren. Je lichaam stoot dan het vruchtje af. Voortekenen van een natuurlijke miskraam zijn krampen en bloedverlies. Soms kan het voorkomen dat er nog wat weefsel van het vruchtje achterblijft. Dit weefsel wordt middels een curettage weg geschraapt met behulp van een lepeltje.
Maar soms stoot het lichaam het vruchtje niet af. Bijvoorbeeld wanneer je 9 weken of langer zwanger bent en je erachter komt dat het hartje niet meer klopt. Er wordt dan een curettage uitgevoerd om het vruchtje uit de baarmoeder te zuigen. Lees hier meer over wat is curettage en wat je weten wilt over een miskraam.
zwanger worden na curettage vruchtbaarheid

Extra vruchtbaar na curettage?

Wanneer je een curettage hebt gehad na een miskraam om het achtergebleven weefsel weg te halen, zal de behandeling helpen om weer sneller je menstruatiecyclus op te pakken. Immers, zolang er nog weefsel in de baarmoeder zit dat er niet meer hoort, kan je niet zwanger worden.

Hetzelfde geldt voor een curettage van een embryo van bijvoorbeeld 10 weken. Nadat het vruchtje is weggehaald kan je lichaam herstellen en zich voorbereiden op een eventuele nieuwe zwangerschap. Met andere woorden: het lichaam gaat weer proberen op de oude voet verder te gaan. Een curettage maakt je niet extra vruchtbaar. Helaas.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Sneller zwanger na miskraam

Het zou ergens mooi zijn als je na een miskraam sneller zwanger zou worden, maar ook dat is helaas niet het geval. Hoe snel vrouwen zwanger worden na curettage of een miskraam verschilt van persoon tot persoon. Sommige vrouwen zijn direct na de curettage weer zwanger, zelfs zonder dat ze tussendoor ongesteld zijn geweest. Bij andere vrouwen duurt het maanden tot soms wel een jaar. Er is dus geen pijl op te trekken.

Zwanger worden na curettage lukt niet

Hoe snel vrouwen zwanger worden na curettage verschilt enorm. Het komt zelfs voor dat het zwanger worden na een jaar nog steeds niet gelukt is. Ligt dat aan de curettage of aan iets anders? Over het algemeen is curettage een ongevaarlijke ingreep en zijn er bijna nooit complicaties.

In zeer zeldzame situaties kan het zijn dat de baarmoederwand beschadigd wordt tijdens de behandeling. De behandeling wordt dan direct gestaakt. Vaak heeft dit niet hele grote gevolgen. Het kan zijn dat er complicaties zijn opgetreden als je na de behandeling last hebt van koorts, buikkrampen die langer dan 2 dagen aanhouden of hevig bloedverlies. Bel dan naar je huisarts.

Heb je deze symptomen niet, dan is alles waarschijnlijk goed gegaan tijdens de behandeling. Probeer je na de curettage zwanger te worden en lukt het na een jaar nog niet? Dan kan je aan je huisarts vragen naar de mogelijkheden. Er bestaat een kans dat er iets anders aan de hand is, of dat je lichaam er toch nog niet klaar voor is.

Wil je zwanger worden en gebruik je glijmiddel? Lees dan deze blog!

zwanger worden na miskraam

Zwanger worden na een miskraam

Artsen raden vaak aan om het weer te proberen nadat je de eerste menstruatie hebt gehad. Dit is immers het teken dat je lichaam weer hersteld is. Maar we begrijpen het als je niet zolang wilt wachten. Veel gynaecologen geven aan: als je lichaam er niet klaar voor is wordt je niet zwanger na een miskraam. En als je wel meteen weer zwanger wordt, dan was je lichaam er blijkbaar wel klaar voor.

ovulatietest bestellen banner

Heb je na de behandeling nog last van bloedingen, dan is het verstandig om even te wachten met geslachtsgemeenschap. Als je daarentegen nergens last van hebt en je wilt snel zwanger worden na curettage of na een miskraam dan kunnen onderstaande tips misschien helpen:

  • Geef eerst je gevoelens van verlies en verdriet een plekje voordat je het weer probeert. Mentale gezondheid is net zo belangrijk als de fysieke gezondheid.
  • Houd je menstruatiecyclus goed bij zodat je precies weet wanneer je eisprong is.
  • Eet en leef gezond. Dit betekent gezond en gevarieerd eten, bewegen, niet roken en zo min mogelijk alcohol. Gevarieerd eten is: veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, vette vis, peulvruchten en mager vlees.
  • Heb je overgewicht? Probeer eerst wat af te vallen.
  • Pak voldoende nachtrust.
  • Probeer stress te minimaliseren. Stress kan ook ontstaan door je miskraam. Geef het daarom echt een plekje voordat je verder gaat.
  • Slik alvast foliumzuur.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019