“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Bloedverlies tijdens zwangerschap kan je behoorlijk laten schrikken. Vooral in de eerste 12 weken van de zwangerschap is er altijd een angst aanwezig voor een miskraam. Bloeding tijdens zwangerschap hoeft niet meteen te betekenen dat je een miskraam hebt, die kans is ongeveer 50%. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van bloedverlies tijdens zwangerschap. Lees hier meer over en ook hoe je kunt weten of het om een miskraam gaat.

davitamon mamavitaal banner

Feiten over bloedvlies tijdens zwangerschap

In het kort wat zinvolle feitjes over bloedverlies en een miskraam:

 1. In de eerste 12 weken van de zwangerschap verliest 1 op de 5 vrouwen bloed uit de vagina;
 2. 50% van deze vrouwen heeft helaas een miskraam;
 3. De andere 50% heeft een bloeding met een andere oorzaak, deze verdwijnt weer vanzelf;
 4. Weet je niet zeker of je een miskraam hebt dan kun je 2 dingen doen: afwachten of om een echo vragen;
 5. Het is helaas niet mogelijk om een miskraam tegen te gaan:
 6. Je kunt van te voren niet voorspellen of je een miskraam krijgt;
 7. Een miskraam wordt NIET veroorzaakt door sporten, seks of andere lichamelijk inspanning.Oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap

Bloedverlies hoeft dus niet te betekenen dat je een miskraam hebt. Er zijn een aantal andere oorzaken die leiden tot licht bloedverlies tijdens zwangerschap. Bij de innesteling van het vruchtje kan het voorkomen dat je wat innestelingsbloed verliest. Dit komt omdat je baarmoederwand tijdens de innesteling extra doorbloed is en het is mogelijk dat er een bloedvaatje knapt.

Andere oorzaken zijn een poliep of een ontsteking. Deze bloedingen zijn redelijk onschuldig en gaan vanzelf over.

Licht bloedverlies tijdens zwangerschap

Als je licht bloedverlies tijdens de zwangerschap hebt wat niet erger wordt en vanzelf stopt dan is er meestal niets aan de hand.

nutricia actie banner

Symptomen van een miskraam

Een miskraam ontstaat wanneer het vruchtje niet meer leeft. Je baarmoeder gaat het vruchtje dan afstoten. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een miskraam kunt herkennen. Als je onderstaande symptomen opmerkt, neem dan contact op je huisarts:

 • je hebt (hevige) buikpijn of krampen in de onderbuik;
 • je hebt daarbij mogelijk ook bloedverlies;
 • de bloeding wordt de komende uren of dagen steeds erger;
 • bij het bloedverlies, verlies je ook bloedstolsels (donkerrood van kleur) en stukjes baarmoederslijmvliesweefsel en/of een vruchtzakje.

Heb je bovenstaande symptomen opgemerkt en merk je na een paar dagen dat de pijn minder wordt en je eventuele zwangerschapssymptomen (misselijkheid, gespannen borsten) ook afnemen, dan heb je waarschijnlijk een miskraam gehad.

Wat kan je doen bij twijfel?

Soms heb je buikpijn en daarbij bloedverlies, maar weet je niet zeker of je daadwerkelijk een miskraam hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je bloedverlies erger wordt en je ook bloedstolsel verliest, maar bijvoorbeeld geen krampen hebt. Of je hebt bloedverlies dat aanhoudt maar niet verergert. Je kunt dan het volgende doen:

 • 1 of 2 weken afwachten en bekijken of de miskraam op gang komt;
 • Vragen om een echo-onderzoek zodat bekeken kan worden of het vruchtje nog leeft. Dit is mogelijk vanaf het moment dat je zes weken zwanger bent.

Raadpleeg altijd je huisarts voor advies! Mogelijk wil hij je eerst zelf onderzoeken. Je kunt met een zwangerschapstest niet achterhalen of je een miskraam hebt, aangezien je ook na een miskraam nog zwangerschapshormonen in je bloed hebt.

Wanneer huisarts bellen bij bloedverlies tijdens zwangerschap?

Merk je onderstaande symptomen, neem dan direct contact op met je huisarts:

 • Je hebt erg hevig bloedverlies;
 • Toenemende en hevige buikpijn;
 • Je hebt naast bloedingen meer dan 38 graden koorts.

Lees ook het ervaringsverhaal: Na 23 weken zwangerschap werd mijn dochter geboren!nutricia actie banner
vadersschapsverlof 2019