header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskwaaltjes

Steken in de vagina bij de zwangerschap

Veel vrouwen ervaren steken in de vagina bij zwangerschap. Dit kan diverse oorzaken hebben en wij hebben ze voor je verzameld. Zo kan je lezen wat de oorzaken zijn van de steken in de baarmoeder aan het begin van de zwangerschap. Ben je tussen de 34 of 38 weken zwanger en voel je steken in de schede? Ook dan kan je hier lezen waar dit vandaan komt. Wat in ieder geval al fijn is om te weten, is dat het vaak vrij onschuldig is. Maar het is natuurlijk wel altijd prettig als je weet waar het vandaan komt. Gewoon puur voor je eigen gemoedstoestand.

startersbox zwitsal banner

Steken in de baarmoeder begin zwangerschap

Aan het begin van je zwangerschap is het goed mogelijk dat je steken in de baarmoeder voelt of steken in de onderbuik. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de groeiende baarmoeder. Deze baarmoeder hangt aan je bekken door middel van banden. Als je baarmoeder gaat groeien worden deze banden opgerekt en dit kan steken in de buik en liezen veroorzaken.

Soms voelt het ook aan als lichte menstruatiepijn. De officiële term is bandenpijn, waar je overigens ook later in je zwangerschap last van kunt krijgen. Jouw baarmoeder wordt immers steeds groter en zwaarder. Lees hier meer over bandenpijn. Een steunbroekje kan ook verlichting bieden.
Een andere oorzaak van steken in de baarmoeder in het begin van je zwangerschap is het feit dat het eitje zich gaat innestelen in de baarmoederwand. Deze innesteling kan krampen veroorzaken. Dit heet ook wel innestelingspijn.

startersbox zwitsal banner

Steken in de vagina door verandering in hormoonhuishouding

Ja hoor, daar zijn ze weer: de hormonen. Alsof ze nog niet genoeg veroorzaken, kunnen jouw hormonen ook nog eens medeverantwoordelijk zijn voor die vervelende steken van onderen. Doordat je hormoonhuishouding flink op de schop gaat en je baarmoeder daarbij goed doorbloed is, kan dit steken in de vagina veroorzaken. Deze voelen aan alsof er scherpe messen in je edele deel worden geprikt.

Steken van onderen tegen het einde van de zwangerschap

Aan het einde van de zwangerschap ervaren steeds meer vrouwen steken in het kruis. Dit kan veroorzaakt worden doordat je baby tegen de zenuwen drukt.

Andere oorzaak is dat de baby is gaan indalen. Sommige vrouwen voelen niets van het indalen, maar andere krijgen indalingsweeën of indalingspijn. Dit voelt aan als scherpe steken of een zeurende pijn in de liezen of onderbuik.
Dit betekent overigens niet dat je aan het bevallen bent. De baby gaat al indalen tussen de 30ste en 38ste week van je zwangerschap.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Andere oorzaken van steken in de vagina bij zwangerschap!

Er zijn nog meer oorzaken van de steken dan indaling steken of bandenpijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Bekkeninstabiliteit: Dit houdt in dat de botdelen in het bekken gaan verschuiven en niet gestabiliseerd worden door de omliggende spieren. Je kunt hierdoor pijn krijgen op of rondom je schaambeen. Lees hier meer over bekkeninstabiliteit.
  2. De spieren van je bekkenbodem verkrampen;
  3. Oefenweeën;
  4. Harde buiken.Zijn steken in de schede gevaarlijk?

Zoals je kunt lezen komen steken in de vagina bij zwangerschap redelijk vaak voor en zijn er diverse oorzaken. In de meeste gevallen is het niet gevaarlijk, maar eerder een bijkomende pijn van iets anders. Denk bijvoorbeeld aan indalingspijn of steken door een groeiende baarmoeder. Het goede nieuws is dat er niets mis is met jouw baby.

Het slechte nieuws is dat er vrij weinig tegen te doen is. Er is namelijk geen middel beschikbaar om de steken te verminderen. Je hoeft jezelf in ieder geval geen zorgen te maken. Maar uiteraard kan je altijd contact opnemen met de verloskundige of huisarts om het te bespreken. Al is het maar om weer gerustgesteld te worden.

Stress tijdens je zwangerschap kan namelijk wel gevolgen hebben. Hopelijk scheelt het nu wel dat je weet wat de pijn kan veroorzaken. In de meeste gevallen kan het al helpen om het even wat rustiger aan te doen. Soms krijg je de steken in je vagina omdat je teveel hooi op je vork hebt genomen.banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019