sale kleertjes header
Zwangerschap

Stress tijdens de zwangerschap

In het alledaagse leven hebben we vaak te maken met stress door drukte van werk, huishouden en je sociale verplichtingen. Als je zwanger bent gaat deze stress door, maar kan je nog extra spanning voelen over je zwangerschap en de komst van je kindje. Denk aan stress over de babykamer, de spullen die je allemaal nog moet kopen, of je maakt je zorgen of jullie het financieel wel redden. In principe is een beetje stress tijdens de zwangerschap niet slecht voor de baby. Het is dus niet nodig om 9 maanden lang jezelf af te zonderen in een hutje op de hei. Maar als je elke dag en langdurig stress voelt kan dit wel gevolgen hebben voor jouw baby.

hema rompers

Langdurige stress tijdens zwangerschap heeft invloed op je baby

Onderzoekers van de universiteit in Duitsland hebben onderzocht in welke vorm stress tijdens de zwangerschap van invloed is op de baby. Bij dit onderzoek is gekeken naar het DNA van moeders en pasgeboren baby’s. DNA bevat telomeren. Deze telomeren worden gedurende je leven steeds korter. Hoe ouder je bent, hoe korter je telomeren zijn. Door deze telomeren te meten bij de geboorte krijg je dus een indicatie van de biologische klok en leeftijd gerelateerde ziekten.




Het onderzoek wees uit dat de telomeren van pasgeboren kinderen waarvan de moeder veel stress had tijdens de zwangerschap, korter waren dan bij de andere kinderen. Daarnaast bleek dat meisjes langere telomeren hebben dan jongens. Je kunt het onderzoek hier vinden.

De conclusie van het onderzoek is dus dat veel stress gevolgen heeft voor de biologische klok van je baby en kan leiden tot snellere veroudering. Maar in hoeverre dit een grote rol speelt in het verdere leven van je kind is nog onzeker.

Een ander onderzoek laat zien dat kinderen waarvan de moeder veel stress heeft gehad tijdens de zwangerschap gevoeliger zijn voor psychiatrische klachten op latere leeftijd.

Afgezien van al deze onderzoeken is het toch wel belangrijk om langdurige stress tijdens de zwangerschap te vermijden. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Lees ook: Stress tijdens de bevalling! Hoe voorkom je het?

Tips tegen stress tijdens de zwangerschap

7 Tips tegen stress tijdens de zwangerschap

  1. Luister naar je lichaam

    Je hoeft jezelf tijdens je zwangerschap niet over je vermoeidheid heen te zetten om maar door te kunnen. Integendeel zelfs: geef toe aan je vermoeidheid. Het is een teken van je lichaam dat je even wat rust moet pakken. Heb je al kinderen en is het je soms even te veel? Vraag dan aan je partner of bijvoorbeeld je ouders of ze even op de kinderen kunnen letten.

  2. Praat erover

    Tijdens je zwangerschap ben je niet alleen! Ervaar je stress of spanning, praat hier dan over met je partner, de verloskundige of neem eens een kijkje op een forum voor zwangere vrouwen. Hier kun je ontzettend veel steun krijgen en tips van vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten.

  3. nutricia actie banner
  4. Eet gezond en gevarieerd

    Gezonde voeding is hartstikke goed voor jou en je baby. Eet daarom genoeg groenten en fruit en probeer ook wekelijks 2 maal vis te eten.

    In vette vissoorten zitten stofjes die mogelijk een depressie tegengaan. Vette vis is bijvoorbeeld zalm, haring, sardientjes of forel. Eet daarnaast dagelijks een handje ongezouten noten en drink 1,5 liter vocht per dag.

  5. Blijf in beweging

    Beweging is een erg succesvolle manier om stress tijdens de zwangerschap aan te pakken. Sporten tijdens de zwangerschap kan prima en zorgt er onder andere voor dat je minder snel kans hebt op zwangerschapsdiabetes, spataderen en ochtendmisselijkheid.

  6. Bereid je voor op je leven met kind

    Een goede voorbereiding op je leven na de bevalling kan helpen om de stress die je hierover hebt te verminderen. Je kunt je voorbereiden op de komst van de baby door bijvoorbeeld op onze website alle blogs te lezen die van belang zijn.

    Daarnaast zijn er genoeg goede boeken over zwangerschap te vinden die je uitleggen wat je allemaal te wachten staat. Als laatste heb je natuurlijk ook nog je eigen moeder of vrienden met kinderen waarmee je eens goed in gesprek kunt gaan.

  7. Maak een overzicht van de kosten

    Maak je jezelf zorgen om geld? Steek dan niet je kop in het zand, maar maak een overzicht van alles wat je nog in huis moet halen. Welke producten moet je echt zelf aanschaffen en welke producten kun je van andere mensen lenen of kopen voor een zacht prijsje.

    Als je een duidelijk overzicht hebt, zie je al snel wat echt essentieel is. Vervolgens kun je bekijken hoe groot jullie budget is. Lees ook kosten van de zwangerschap en jouw zorgverzekering.

  8. Verwen jezelf

    Lekker ontspannen is natuurlijk erg goed tegen de stress tijdens de zwangerschap. Verwen jezelf dus geregeld met een lekkere zwangerschapsmassage, aromatherapie of een goed boek op de bank.



banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019